Profesorul la orele căruia ”te duci pentru tine”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Traian Todoran s-a clasat pe locul II in campania "Profesori cu care Sibiul de mandreste"
Traian Todoran s-a clasat pe locul II in campania "Profesori cu care Sibiul de mandreste"

Voturile cititorilor, ale juriului de specialitate şi ale redacţiei „Adevărul" l-au clasat pe profesorul Traian Todoran de la Colegiul Național ”Gheorghe Lazăr” din Sibiu pe locul doi în campania „Profesorii cu care Sibiul se mândreşte".

De 25 de ani, intră zilnic în sălile de clasă, iar dragostea pentru catedră, pasiunea cu care face o meserie în care cei cu adevărat cu vocație sunt din ce în ce mai rari, l-au făcut unul dintre cei mai iubiți dascăli în rândul elevilor sibieni.

Profesor de biologie la Colegiul Național Gheorghe Lazăr și inspector de specialitate la aceeași disciplină, profesorul Traian Todoran a a absolvit, în 1986, Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași.  

Și-a desfășurat activitatea în zona Moldovei timp de 11 ani, atât ca și cadrul didactic cât și, timp de doi ani, ca și inspector de biologie la Inspectoratul Şcolar Botoşani.

În 1998, s-a întors acasă, la Sibiu, unde a predat biologie la Colegiul Alimentar Terezianum, Colegiul Naţional Orctavian Goga şi Colegiul Național Gheorghe Lazăr, în al cărui colectiv se regăseşte şi astăzi. Din 1998, este şi inspector de biologie în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Sibiu.

„Am ajuns la Sibiu prin pretransfer și cu două camioane de mobilă. A fost primul an în care ministerul a permis transferarea cadrelor didactice în funcție de domiciliul de reședință, eu fiind sibian mi-am păstrat buletinul de Sibiu fără să mă gândesc că aceasta mă va ajuta să mă întorc acasă”, îşi aminteşte zâmbind profesorul Todoran.

Spune că şi-a descoperit dragostea pentru meserie odată cu începutul practicii pedagogice, „pe vremea când meseria de dascăl era una nobilă, nu ca astăzi”, şi a ales biologia „pentru că este știința vieții, în fiecare din noi este o scânteie de viață. Fără scânteia asta de viață nici pământul n-ar fi decât o planetă lipsită de șarm”.

”Tovarășe profesor câți ani trăiește un leu?”

Profesorul Traian Todoran îşi aminteşte şi acum, cu plăcere, de prima oră cu elevii, din perioada practicii pedagogice.

„Prima oră ca practică pedagogică a fost la clasa a VI a la Colegiu Negruzzi din Iași, elevi  cu multă dragoste de carte, dar așa cum e la început termini neaparat cu cinci minute mai repede și m-am gândit să stau de vorbă cu elevii mei. Mă simțeam așa plin de mine și de știință și i-am rugat să mă întrebe ce vor ei, negândindu-mă niciun moment că un copil mi-ar putea pune o întrebare la care eu să nu am un răspuns. Un copil a ridicat mâna, s-a ridicat în picioare și a zis”Tovarășe profesor câți ani trăiește un leu?” întrebare la care eu nu am avut un răspuns pentru că deși încheiasem cursul de zoologie nimeni nu ne-a spus la facultate câți ani trăiește un leu[, rememorează zâmbind profesorul Traian Todoran.

După 25 de ani de muncă, numeroase participări ale elevilor săi la fazele naţionale ale olimpiadei de biologie, încununate de rezultate bune, profesorul Todoran spune că secretul stă în profesionalismul la care se adaugă şi puţină fantezie.

„Secretul, cred eu, profesionalismul, un pic de fantezie, cred că am am reușit să construiesc un univers bio pentru mine și elevii mei, care reușim să ne impresionăm reciproc, să ne influențăm reciproc”, adaugă Traian Todoran.

Profesorul Traian Todoran este un om împlinit şi dincolo de catedră. Este căsătorit, are 2 copii, iar în timpul liber se uită cu plăcere la un film bun, citeşte şi încearcă să facă zilnic măcar o jumătate de oră de sport.

Elevii despre Traian Todoran

“Elevii il caracterizeaza astfel: debordează de energie şi voie bună. Corect, dedicat, glumeţ, “Todo”-aşa i se zice- este profesorul ideal pentru că la orele lui nu te duci de frică ori pentru notă, ci pentru tine. Înveţi ceva (predă totul foarte structurat şi răspunde oricăror întrebări adiţionale) încă din clasă, face desene de cele mai multe ori, se îngrijeşte ca fiecare elev să fie prezent pe bune la oră (nu cu mintea aiurea), şi este distractiv. Atmosfera la orele sale este degajată, pentru că se adresează elevilor într-un mod inedit, amuzant. Promovează sportul şi ţine adevărate lecţii de viaţă în câteva minute. Deci nu doar biologia ne-o predă, ci şi nişte noţiuni de bun simţ, responsabilitate şi viaţă socială”, Georgiana Epure, preşedinte al Consiliului Judeţean al Elevilor Sibiu


Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite