Profesoara Paula Ciucur „E un confort extraordinar să iubeşti ceea ce faci”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Paula Ciucur, castigatoarea campaniei "Profesori cu care Sibiul se mandreste"
Paula Ciucur, castigatoarea campaniei "Profesori cu care Sibiul se mandreste"

Voturile cititorilor, ale juriului de specialitate şi ale redacţiei „Adevărul" au clasat-o pe profesoara Paula Ciucur de la Colegiul Național ”Octavian Goga” din Sibiu pe locul întâi în campania „Profesorii cu care Sibiul se mândreşte".

Cu siguranţă, poate candida oricând la titlul de cel mai iubit profesor sibian, în rândul elevilor. Radiază căldură, linişte, şi are o pasiune pentru munca la catedră pe care o întâlneşti, astăzi, extrem de rar.

Câştigătoarea campaniei „Profesori cu care Sibiul se mândreşte”, Paula Ciucur are 44 de ani şi provine dintr-o familie în care munca la catedră este o adevărată vocaţie. Părinţii şi sora ei sunt toţi învăţători, iar acasă, la Vinerea, în judeţul Alba, merge des şi cu drag, fiind extrem de legată de familie. „În copilărie nu primeam jucării, primeam cărţi, şi din fericire pentru mine am avut foarte foarte multă independenţă”, spune, zâmbind.
  
A absolvit în 1993 Filosofie Sociologie la Universitatea Babes Bolyai, iar în Sibiu a început cu  Colegiul Terezianum, şi a continuat cu Liceul CFR. Din 2010, predă la Colegiul Naţional „Octavian Goga” discipline socio-umane - logică, psihologie, sociologie, filosofie. Tot din 2010, este coordonator al Consiliului Judeţean al Elevilor şi formator în reţeaua Consiliului Naţional al Elevilor.

ALTFEL de ore

Iar unul din motivele care o fac atât de iubită de către elevi este acela că practică educaţia non-formală, din care împrumută metode şi la orele de curs. 

„Cel mai apropiat de suflet îmi este segmentul acela de educaţie non-formală. Am statut de formator CNE, şi lucrez cu copiii traininguri pe comunicare, lucru în echipă, luarea deciziilor, managementul conflictului, e un proiect de amploare. Zona aceea e cea mai spectaculoasă, pentru că ieşi din spaţiul formal al şcolii şi efectiv îi vezi cum se dezvoltă, sunt foarte suprinşi de ce li se întâmplă, e un alt gen de experienţă de învăţare, sunt surprinşi că sub aparenţa jocului şi a unor activităţi care nu sunt pe un algoritm pe care ei îl ştiu învaţă foarte mult”, spune Paula Ciucur.



Cu copiii, a obţinut anul trecut premiul pentru cel mai original proiect, la o şcoală de vară finanţată de ANST, proiectul s-a intitulat „Sibiu pentru comunitate”. De asemenea, Consiliul Judeţean al Elevilor a fost desemnat cea mai activă organizaţie la Gala Voluntarilor

„În acest gen de proiecte am rolul de suport, sunt ideile copiilor, cam ăsta e rolul meu în Consiliul Elevilor, să le facilitez contactul cu tot ce înseamnă lumea adultă, să-i ajut, ideile le aparţin”, spune Paula Ciucur.

„N-am regretat nici Sibiul şi nici profesia, niciodată”

Predă de 19 ani, şi spune că nicio secundă nu a regretat alegerea făcută. Iar după orele de curs, caută noutăţi pentru copii, se întâlneşte cu ei, au diferite activităţi în afara şcolii.

„Indiferent de locul unde sunt, copiii au ceva de oferit, dacă descoperi ce au ei de oferit clar că ai o relaţionare bună şi ştii ce să le oferi. N-am regretat nici Sibiul şi nici profesia, niciodată. Totdeauna m-am simţit foarte confortabil, e un confort extraordinar să iubeşti ceea ce faci. Copiii oferă exact ceea ce le dai tu, şi în momentul în care îi tratezi ca şi parteneri în ceea ce faci – suntem într-o situaţie de învăţare, eu n-am alt rol decât să vă ajut, voi sunteţi cei care puteţi să faceţi acest lucru - atunci automat oferă şi ei”, adaugă Paula Ciucur.

Paula Ciucur, castigatoarea campaniei "Profesori cu care Sibiul se mandreste"



În timpul liber, se relaxează alături de prieteni, îşi vizitează familia, citeşte şi spune că îi plac de asemenea foarte mult călătoriile. Şi deşi sunt foarte mulţi cei care, în ziua de azi, nu consideră o opţiune viabilă munca la catedră, Paula Ciucur este convinsă că, dacă o faci cu plăcere, este o meserie care îţi poate oferi extraordinar de multe satisfacţii. 

„Putem spune că e un segment destul de spectaculos, dinamic, în care poţi să fii foarte creativ, generos, şi oferă şi portiţe de siguranţă financiară, dacă le descoperi”, încheie Paula Ciucur.





  

Paula Ciucur, castigatoarea campaniei "Profesori cu care Sibiul se mandreste"
Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite