Probleme fără precedent din cauza secetei, în judeţul Sibiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Multe din culturile de porumb din judet sunt compromise
Multe din culturile de porumb din judet sunt compromise

Temperaturile extrem de ridicate din ultima perioadă le creează probleme fără precedent agricultorilor sibieni.

Aproximativ 42.000 de hectare de culturi şi păşuni sunt distruse, iar specialiştii spun că nu-şi amintesc să mai fi fost niciodată suprafeţe atât de mari afectate pe teritoriul judeţului.

„Lucrez din 1968 în agricultură, însă nu-mi aduc aminte să ne fi confruntat vreodată cu probleme atât de mari, au mai fost ani grei dar niciodată nu a fost situaţia atât de gravă”, spune Marcel Andrei, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Ovine şi Caprine din judeţul Sibiu.

Din cele 42.000 de hectare afectate, cele mai mari suprafeţe sunt la păşuni. Pagube însemnate sunt şi la culturile de porumb, cartof, grâu, orz, soia sau rapiţă.

„La cartof a scăzut cu peste 60 la sută producţia, la peste 29 de grade se opreşte dezvoltarea cartofului”, explică Gheorghe Budrală, directorul Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală a judeţului Sibiu.

Seceta scumpeşte brânza, carnea şi legumele

Pentru că păşunile sunt arse de soare, la fel şi culturile ce porumb, producătorii spun că nu mai au hrană pentru animale, producţia de lapte este undeva la 60 la sută faţă de un an normal iar mieii cântăresc mult mai puţin decât ar fi normal. 

Lipsa apei în agricultură se simte şi în buzunarele consumatorilor. Kilogramul de brânză, de exemplu, care se vindea la producători cu 16 lei, a ajuns acum la 22-23 de lei, carnea de miel, la carcasă, a crescut de la 20-22 de lei la 25 de lei/kilogram iar în piaţă cartofii aproape că şi-au dublat preţul în ultima lună, de la 80 de bani la 1,5 lei/kilogram.





Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite