Primii miei crescuți în acest an la Sibiu au plecat la export

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Arhivă
Foto: Arhivă

Exporturile îi salvează şi în acest an pe oierii din Sibiu. Primele transporturi cu miei de la Sibiu au plecat spre țări europene precum Italia, Iugoslavia, Germania sau Croația, piețe unde sunt preferați mieii mici, cu greutate de până la 20 de kilograme, cu carnea foarte fragedă.

„Am dat 200 de miei pentru export, la intermediari care îi duc în Germania şi Italia. Am primit 3 euro pe kilogram, e cam mic preţul, trebuia măcar 4 euro şi eram mulţumit, dar la noi nu aveam oricum unde să-i dăm”, spune Nicolae Lac, un oier din localitatea sibiană Răşinari.

În țările arabe, clienți cu tradiție ai oierilor de la Sibiu, se preferă mieii mari, maturați, și pentru că anul acesta Paștile cad mai devreme, primele transporturi vor pleca abia după sărbători.

„Aproximativ 80 la sută din producţia de miei merge la export. Mieii noştri sunt apreciaţi datorită gustului deosebit al cărnii, sunt furajaţi numai cu furaje naturale, fără alte intervenţii, cu stimulente hormonale, şi desigur că are alt gust carnea”, spune Marcel Andrei, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Ovine din judeţul Sibiu. 

Faptul că anul trecut a fost unul secetos iar oile au trebuit furajate mai devreme, crescând astfel cheltuielile producătorilor, se va simți în acest an la prețul de vânzare din piețe. Dacă anul trecut kilogramul de miel ”în viu” a fost 10 lei, anul acesta ajunge la 13-14 lei, iar carcasa crește de la 22 de lei per kilogram anul trecut la 25 anul acesta. La export, preţurile sunt la fel ca anul trecut, între 3 şi 4 euro per kilogram.



Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite