Prima bursă de berbeci din România a fost un semieşec

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din cei aproximativ 80 de berbeci vânduţi, doar 7 s-au ”adjudecat” în cadrul licitaţiei. Dacă în licitaţie cel mai scump berbec s-a vândut cu 3.000 de lei, în afara ei două exemplare s-au dat cu 4.600 de lei.

Citiţi şi:

Mărginimea Sibiului,gazdă pentru bursa berbecuţilor de rasă din România

Cel mai bătrân oier din Tilişca

Organizată în premieră în România, bursa de berbeci s-a desfăşurat lângă tabăra de copii de la Sălişte, în judeţul Sibiu, iar cumpărătorii au putut alege din aproximativ 100 de berbeci de rasă, aduşi din mai multe judeţe ale ţării.

Organizatorii şi-au dorit să aducă şi în România un model folosit cu succes în străinătate, însă ciobanii nu s-au înghesuit deloc să ridice tăbliţele şi să negocieze în prezenţa spectatorilor. Au preferat să meargă pe sistemul arhicunoscut, al înţelegerii directe cu crescătorii de animale, astfel că, din cei aproximativ 80 de berbeci vânduţi, doar 7 s-au dat în cadrul licitaţiei.

Organizatorii spun că oamenii nu sunt obişnuiţi cu sistemul, şi nici nu agreează ideea de a-şi etala puterea de cumpărare în văzul tuturor.

”Cred că nu suntem obişnuiţi cu sistemul, pentru că s-au vândut 7 în ring acolo la licitaţie şi pe culoar se vindeau înainte de a ajunge în ring şi pe mulţi, foarte mulţi, i-am auzit ”Mi-e ruşine să intru acolo, ce să fac acolo, eu nu pot să ridic paleta aia” şi îşi dădeau bani unii la alţii, prin gard”, spune Gheorghe Budrală, directorul Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Sibiu.

Acesta este convins că la următorul eveniment de acest fel, cumpărătorii vor fi ceva mai îndrăzneţi. ”Cred că la evenimentul următor nu se va mai întâmpla asta, că nu are cum să se întâmple, este şi o lipsă de experienţă şi o oarecare timiditate pentru un eveniment care a fost unic pentru ei”, adaugă directorul Direcţiei Agricole.

3.000 la licitaţie, 4.600 prin gard

Cumpărătorii nu doar că s-au ”ferit” de licitaţie, dar nici nu au negociat, în public, sume foarte mari. În cadrul evenimentului oficial, cel mai scump berbec s-a vândut cu 3.000 de lei. A ajuns la Marian Câmpeanu, un crescător din judeţul Braşov, mulţumit de faptul că ”animalul arată foarte bine, este rasă pură”. 

Proprietarul, Gheorghe Socaciu din judeţul Alba, spune că astfel de exemplare sunt destul de rare, şi de aici preţurile mari. ”Berbecul are numele ”Calul”, cumpărătorul chiar cunoaşte bine această varietate de oi, se găsesc foarte greu, e de pe Valea Sebeşului, e ”băla de Şugag”. După 1990 ciobanii au plecat spre păşunile mai accesibile, în Banat, în balta Brăilei, iar acolo animalele au început între ele să fie combinate, să nu mai fie rasă pură, şi atunci ele se găsesc foarte greu. Aceşti berbeci se vând şi mai scump, ajung la peste 1.000 de euro un exemplar”, spune Gheorghe Socaciu.

Dincolo de licitaţie însă, la mica înţelegere între crescători şi cumpărători, preţurile au urcat destul de mult. ”S-au vândut doi berbeci la 4.600, în afară, la preţuri negociate de ei. N-au îndrăznit să iese în tribună, de obicei nu vor să se arate, se povestesc între ei, nu să-i vadă toată lumea şi cu spectatori”, explică directorul Direcţiei Agricole Sibiu.

Ministrul Valeriu Tabără a făcut cinste

Invitat de onoare al primei burse de berbeci din România, ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, a oferit o sticlă de vin, pe post de ”adălmaş”, primului crescător care a reuşit să-şi vândă din animale, în cadrul licitaţiei de la Sălişte. Valeriu Tabără este convins că, pe viitor, astfel de evenimente se vor organiza mai des mai ales că modelul, spune ministrul, se foloseşte cu succes în străinătate. ” 

”Aceste evenimente sunt un început, în primul rând, merg un pic mai stângace la început dar eu sunt convins că acestea vor fi procedurile de valorificare. Această manifestare este o deschidere spre o chestiune care în mod sigur se va permanentiza, mai mult vine pe procedee care sunt experimentate şi practicate pe ţările cu piaţă deschisă, eu am participat în Statele unite la câteva astfel de licitaţii, este un adevărat spectacol acolo”, a spus Valeriu Tabără.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe sibiu@adevarul.ro!

Click pe imaginea de mai jos pentru ultimele noutăţi de la Sibiu:

logo ads






  
 








Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite