„Prima Casă“, fără curent electric

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai mulţi proprietari de „Prima Casă“, nu se pot muta în locuinţa nouă pentru că nu au electricitate. Ministerul de Finanţe încearcă modificarea legii pentru că Electrica nu poate racorda apartamentele.

Ovidiu Becheş este unul dintre sibienii care, deşi credea că „Prima Casă“ îl va ajuta, mai multe neplăceri a avut. Anul trecut banca i-a aprobat împrumutul, dar nu s-a mutat pentru că blocul nu este racordat la electricitate. „Fiecare proprietar din acest bloc a trebuit să facă un contract separat pentru racordarea la curent, dar noi, pentru că am cumpărat apartamentul prin programul Prima Casă, avem nevoie de un accept de la Ministerul de Finanţe. Din cauza interdicţiei de grevare, eu nu am putut face acest contract cu Electrica “, spune Ovidiu Becheş.


Aşa se face că, atât el, cât şi ceilalţi proprietari de apartamente din blocul cu pricina, suferă în egală măsură. „Nu ne putem muta nici pentru că nu avem utilităţile. Curentul nu se poate băga. Ni se spune că din cauza familiilor care au apartamentele luate prin Prima Casă suferim toţi. Eu de 2 ani sunt cu apartamentul gata, achitat de trei ani de zile şi plătesc chirie în altă parte“, spune Vasile Negrea, un alt proprietar din acelaşi bloc.  
Electrica susţine că fiecare proprietar ar trebui să îşi dea acordul pentru întocmirea actului de superficie şi servitute. „Doi dintre coproprietarii de apartamente din imobilul în discuţie, nu pot să-şi dea acordul pentru întocmirea actului, deoarece cotă parte a terenului aferent locuinţelor este ipotecată în favoarea statului român, reprezentat prin Mimisterul de Finanţe, apartamentele fiind achiziţionate prin programul Prima Casă“, susţine Corina Ene, purtător de cuvânt al S.C. Electrica Sibiu.


Legislaţia trebuie schimbată
Reprezentanţii Ministerului Finanţelor Publice recunosc că au de a face cu un vid legislativ. Astfel, în prezent, legislaţia nu permite grevarea cu alte sarcini a imobilelor achiziţionate sau construite în cadrul programului Prima casă. Într-un răspuns trimis Adevarul de Seara Sibiu aceştia susţin că „analizează posibilitatea de modificare a legislaţiei, privind exprimarea acordului pentru încheierea actului de superficie şi servitute pentru branşarea la reţeaua de electricitate a locuinţelor achiziţionate prin programul Prima casă, în scopul realizării unor obiective de interes public“.

Lege cu interdicţii păguboase
Ordonanţa privind „Prima casă“ prevede instituirea în favoarea statului, reprezentat de Ministerului Finanţelor Publice, a unui drept de ipotecă legală de rangul I pe toată durata contractului, cu interdicţia de înstrăinare a locuinţei pe o perioada de 5 ani şi interdicţia de grevare cu sarcini a acesteia.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe sibiu@adevarul.ro!

Click pe imaginea de mai jos pentru ultimele noutăţi de la Sibiu:

logo ads
Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite