Preşedintele CSM Horaţius Dumbravă vrea acord naţional pentru susţinerea justiţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Horaţius Dumbravă a fost astăzi la Sibiu la o întâlnire cu magistraţii din judeţ, ocazie cu care a prezentat şi concluziile CSM privind raportul Comisiei Europene pe justiţie.

Citiţi şi:

Un bărbat a încercat să înșele BRD-ul din Sibiu cu 8.050.850 de lei

Sibianul care a convins Curtea de Justiţie a Comunităţilor Europene că taxa auto este ilegală a câştigat procesul

În opinia preşedintelui Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), „este un raport bun, un raport pozitiv, ce reflectă, de o manieră obiectivă, progresele înregistrate de România de la precedentul raport anual”.

„Vă rog să observaţi că majoritatea criticilor din raport vin pe fondul lipsei de dialog şi conlucrării adecvate şi susţinute între instituţiile statutului pe obiective importante. Izolarea fiecărei autorităţi şi instituţii publice cu responsabilităţi în justiţie doar pe domeniul specific conduce la o lipsă de perspectivă a modernizării justiţiei, la ruperea unui ritm firesc pentru reforma în justiţie.

Cearta şi gâlceava instituţională, uneori depăşindu-se limita rezonabilităţii instituţionale – cum ar fi acuzele vădit denigratoare la adresa întregului corp profesional al magistraţilor din partea unor autorităţi publice sau ale unor politicieni – reprezintă mai degrabă piedici majore în direcţia reformei în justiţie şi, în acelaşi timp, induc neîncredere şi nesiguranţă în rândul cetăţenilor”, a spus preşedintele CSM.

Acesta a subliniat din nou necesitatea încheierii unui acord naţional pentru susţinerea justiţiei.

„CSM adresează solicitarea către toate autorităţile publice, în special Guvernului României şi Parlamentului, precum şi Preşedintelui României, de a continua şi finaliza discuţiile cu reprezentanţii sistemului judiciar în vederea încheierii unui acord naţional transpartinic şi independent de ciclurile electorale, pentru susţinerea justiţiei ca domeniu strategic de interes naţional pentru România, de consolidare şi modernizare a justiţiei, inclusiv din punct de vedere legislativ, logistic şi financiar”, a mai spus Horaţius Dumbravă.

Acesta a atras atenţia şi asupra faptului că raportul reflectă provocarea majoră pe care o reprezintă intrarea în vigoare a celor patru noi coduri nu numai pentru sistemul de justiţie, dar şi  pentru întreaga societate românească.

„Fără o finanţare adecvată şi un plan coerent de pregătire a magistraţilor, fără politici publice în direcţia pregătirii cetăţenilor în raport cu drepturile, obligaţiile şi responsabilităţile acestora înscrise în noile coduri, implementarea acestor patru noi coduri poate fi pusă sub semnul întrebării. România, autorităţile publice româneşti, nu-şi pot permite nicio sincopă, pentru că modernizarea cu adevărat a României depinde şi de aplicarea adecvată a codurilor. De aceea, şi din această perspectivă, autorităţile şi instituţiile publice, toate profesiile juridice au datoria de a găsi soluţii împreună şi coordonat”, a mai spus preşedintele CSM.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe sibiu@adevarul.ro!

Click pe imaginea de mai jos pentru ultimele noutăţi de la Sibiu:

image
Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite