Sibiu: Prenumele sofisticate, la modă printre sibieni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sibiu: Prenumele sofisticate, la modă printre sibieni
Sibiu: Prenumele sofisticate, la modă printre sibieni

Sibienii preferă două prenume pentru copiii lor, dintre care unul este religios.  Sara, Melisa,David sau Denis sunt doar câteva dintre prenumele pe care sibienii le utilizează tot mai des. Numărul nou-născuţilor se menţine constant de la un an la altul.

În prima jumătate a acestui an, în judeţul Sibiu s-au născut 2.376 de copii, cu doar 70 mai puţini faţă de aceiaşi perioadă a anului trecut.  Potrivit Institutului Naţional de Statistică, din totalul nou-născuţilor, 1.210 sunt băieţi, iar 1.166 sunt fete, ceea ce înseamnă că, cel puţin prima jumătate a anului a fost a reprezentanţilor sexului masculin.

Părinţii preferă prenume compuse

Dacă în trecut, părinţii alegeau nume inspirate din cărţi sau filme pentru copiii lor, aceştia consultă acum dicţionare de specialitate şi aleg nume cu diferite semnificaţii, care mai de care mai sofisticate. Potrivit reprezentanţilor Serviciului Public  Comunitar de Evidenţă a Persoanelor, cei mai mulţi părinţi aleg cel puţin două prenume pentru bebeluşi, dintre care unul are o semnificaţie religioasă, iar cel de-al doilea este din categoria celor moderne. În ceea ce priveşte numele religioase, cele mai utilizate sunt Ion sau Ioana, Maria sau Ana şi derivatele lor, Elena şi Gheorghe. „ Numele religios este ales fie după numele unuia dintre părinţi, fie după data în care copilul se naşte. De exemplu, în ultimele două luni am avut foarte mulţi părinţi care au ales numele de «Maria» sau unul din derivate, deoarece copiii s-au născut în apropierea acestei sărbători“, ne-a spus Claudia Pîcă, referent în cadrul Serviciului Public de Evidenţă a Persoanelor. 

Semnificaţia numelui contează

Când vine vorba despre cel de-al doilea nume însă, decizia este mult mai grea, iar părinţii se consultă chiar şi luni de zile înainte de naşterea celui mic, în căutarea celui mai potrivit. „Ne făcusem o listă cu câteva nume care ne plăceau şi apoi am căutat pe internet să vedem ce înseamnă fiecare. Mi-a plăcut foarte mult că «David» , care provine din ebraică, înseamnă «iubit», şi am decis că acesta i s-ar potrivi cel mai bine. Pe cel de-al doilea l-am ales ulterior şi am căutat să se potrivească cât mai bine cu primul. Aşa am ajuns la David Ştefan“, ne-a spus Maria Adriana Zgavarogea, una din tinerele mămici din Sibiu.
În topul celor mai utilizate nume de copii în Sibiu se plasează anul acesta Sara, Sofia, Viviana sau Melisa, la fetiţe, şi David, Denis, Matei sau Tudor, la băieţi.

Excepţii de la regulă
În ceea ce priveşte persoanele de etnie rromă, reprezentanţii Serviciului Public de Evidenţă a Persoanelor spun că din alegerea prenumelui bebeluşului nu luipseşte niciodată Danciu sau Traian, la băieţi, şi Veta, la fete, fiind vorba despre o tradiţie care se poartă din neam în neam. În plus, membrii diferitelor secte aleg să-şi numească bebeluşii exact după denumirea trecută în ziua naşterii în calendar. Aceste cazuri sunt însă destul de rare.  Printre prenumele caudate întâlnite la Sibiu se numără Papeluţa, Anarina, Dincer, Micanor sau Cilistina.

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite