Sibiu: Petruţa Cecilia Dorca, motiv de laudă pentru sibieni şi model de perseverenţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sibiu: Petruţa Cecilia Dorca, motiv de laudă pentru sibieni şi model de perseverenţă
Sibiu: Petruţa Cecilia Dorca, motiv de laudă pentru sibieni şi model de perseverenţă

Liceul de Artă din Sibiu vuieşte de când fosta elevă Petruţa Cecilia Dorca a impresionat până la lacrimi Germania interpretând la nai piesa The Lonely Sheppard, de pe coloana sonoră a filmului Kill Bill, la emisiunea concurs “Das super talent” de la RTL.

Foştii profesori ai Petruţei sunt de-a dreptul fericiţi că eleva lor îşi confirmă talentul în faţa întregii Germanii. Cu toţii au numai cuvinte de laudă şi au rememorat pentru Adevărul de Seară ce îi leagă şi acum de Petruţa şi de sora ei mai mică Lorena, la rândul ei absolventă de Arte la Sibiu. În timp ce Petruţa a studiat naiul, cu profesorul Ioan Chindea, Lorena a alesa vioara.


Motiv de laudă pentru Liceul de Artă din Sibiu

image

Spre deosebire de colegii ei care nu întâmpinau acasă greutăţi, Petruţa a fost crescută împreună cu surorile şi fraţii ei doar de mamă, având şi o soră bolnavă de schizofrenie. Participarea ei la concurs are dealtfel acest mobil, acela de a-şi ajuta mama.  Şi directorul adjunct Liceului de Artă, Daniela George a avut-o elevă pe Petruţa, pe parcursul anilor şi îşi aminteşte de ea ca fiind o fire foarte ambiţioasă. “A absolvit din anul 2000. A studiat aici din clasa a V-a, a crescut la noi în şcoală şi s-a format. Era talentată, perseverentă şi a a iubit muzica. Îmi amintesc cum negocia notele. Spunea că ea de ce nu are nota cutare. Destinul a ajutat-o şi a adus-o într-un context favorabil. Mă bucur pentru ea şi pentru liceul nostru, pentru că este o confirmare că la Sibiu avem şi şlefuim talente” a spus Daniela George, director adjunct la Liceul de Artă.(Foto stanga)

image

Prima oară în Germania


Amândouă au fost însă şi elevele profesoarei Rodica Radu, la pian. “Era foarte tenace şi ambiţioasă. S-a zbătut mult ca să urce pe scara socială. Petruţa şi sora ei Lorena veneau dintr-o familie cu o situaţie materială grea. Mama lor a crescut singură cinci copii, dar şi-a găsit întotdeauna timp să vină la şcoală când a fost vorba de fetele ei” povesteşte Rodica Radu.(foto cu soţul). Apropiat de cele două surori Dorca a fost şi profesorul de clarinet, Desideriu Radu, care i-a cultivat  dragostea pentru folclor Petruţei. “Ea a făcut parte din primul Taraf al Liceului de Artă, cu care am fost  invitaţi în 1998 la Landshut, oraşul german înfrăţit cu Sibiu. A fost prima oară când a ieşit din ţară atunci” spune Desideriu Radu.

Diriginta a urmărit-o în direct

image

Diriginta Petruţei a vorbit vizibil emoţionată despre fosta ei elevă. Ibolya Cristea (foto stanga) a urmărit duminică în direct emisiunea în care a evoluat sibianca. “Mi-a trimis un SMS fiica mea, care este şi ea în Germania şi a fost colegă cu Petruţa, să mă uit pe RTL. Nu vă pot spune ce am simţit. A fost un copil muncitor, dar toată clasa în care a fost ea e fost extraordinar de bună. Mi-ar plăcea să câştige pentru că i-am văzut pe toţi din concurs şi ea este deosebită” a spus  diriginta Petruţei Cecilia Dorca.

Urări de bine pentru sibieni
Petruţa a declarat pentru Adevărul de Seară că participarea ei la concurs pentru a-şi ajuta mama şi sora bolnavă din Sibiu este normală şi oricine ar face la fel. “Prima oară m-am gândit că trebuie să particip şi eu la emisiune când am ajuns în Germania, acum un an şi jumătate. Nu ştiam germană, aşa că m-am apucat să învăţ şi apoi am văzut că fac din nou reclamă pentru preselecţie” a spus Petruţa Dorca, urându-le tuturor sibienilor care o cunosc tot binele din lume.
Dacă va trece şi de următoarea etapă de preselecţie, din peste 30 de concurenţi, va ajunge în semifinală şi în noiembrie va avea loc concursul televizat.

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite