Pensionarii sibieni își iau credit pentru masa de Paști

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tatiana Suciu are o pensie de 400 de lei
Tatiana Suciu are o pensie de 400 de lei

Criza economică îngroașă rândurile celor care trec pragul Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor, pentru a putea întâmpina cum se cuvine sărbătorile de Paști. În acest an, la Casa Judeţeană de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP) din Sibiu aproximativ 100 de persoane şi-au făcut cereri de împrumut pentru a întâmpina Paştile aşa cum trebuie.

Oamenii au pensii mici, iar cheltuielile sunt din ce în ce mai mari. În plus, copiii plecaţi să lucreze în străinătate nu mai pot trimite sume de bani, unii dintre ei nici măcar nu mai vin acasă de sărbători, şi atunci oamenii nu au altă variantă decât aceea a împrumuturilor. 

„Strict pentru sărbători împrumutul nu depăşeşte 1.000 de lei, sunt împrumuturi mai mici, faţă de împrumutul mediu lunar care este undeva în jur de 2.100 de lei”, explică Marius Roman, directorul CARP Sibiu.

„Vin Paştile şi mai sunt cheltuieli”

Rafila Pop este pensionară pe caz de boală, şi are o pensie de 520 de lei. A luat 1.000 de lei împrumut, „pentru că am diabet, mi s-au stricat dinţii şi a trebuit să-mi fac dinţii, şi în ideea că vin Paştile şi mai sunt cheltuieli”.

La CARP a ajuns şi Tatiana Suciu, de asemenea pensionară. Are o pensie de 400 de lei, soţul ei de 380 de lei, iar în urmă cu două săptămâni mama femeii a murit. Vor să-şi acopere din cheltuieli şi, cu o parte din banii scoşi, vor încerca să întâmpine Paştile aşa cum trebuie. 

„Ne limităm numai ce ne trebuie, atâta. Vrem să ne acoperim datoriile, să ne şi rămână de sărbători. Copiii nu pot să ne ajute, că nu au ei săracii, sunt foarte necăjiţi, au şi ei la rândul lor copii, au datorii”, spune femeia, cu amărăciune. 

Peste 1.300 de cereri de împrumut în 3 luni

Pentru a putea obţine împrumuturi de la CARP, pensionarii trebuie să cotizeze 1 la sută din pensie, minim, plus 4 lei lunar contribuţia pentru ajutorul de deces.

Dobânda medie este de aproximativ 9 la sută, la împrumuturi de până la 3.000 de lei perioada de rambursare este de 12 luni, iar la cele cuprinse între 3.000 şi 15.000 de lei, de 24 de luni, iar dosarul se aprobă în cel mult o lună de zile.

Numărul celor care vin să se împrumute este mare, doar în primele 3 luni ale acestui fiind înregistrate peste 1.300 de cereri de împrumut, în valoare de peste 25 de miliarde de lei vechi.

„Sumele sunt mari şi cererile sunt multe, penntru că şi iarna a fost grea, sunt foarte mulţi oameni care au venit şi s-au împrumutat pentru întreţinere, au fost facturi foarte mari mai ales în martie pentru consumurile din februarie.

Oamenii se gândesc mai mult la sănătate, la copiii plecaţi în străinătate care nu mai pot trimite sumele de bani, unii dintre ei probabil nici nu vor mai veni de Paşti în ţară pentru că înseamnă un efort. Dacă nu au ajutor, atunci iau împrumuturi, se desurcă din ce în ce mai greu”, adaugă directorul CARP. 

CASETĂ

Pensionarii sunt buni platnici

„Nu avem probleme deosebite în recuperarea banilor. Oamenii îşi cam fac socotelile şi se întind cât le este plapuma, cum se spune, sunt buni buni platnici, avem cam 25-30 de persoane în fiecare lună la care ajungem să le reţinem din pensie”, spune Marius Roman, director CARP Sibiu. 






Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite