Patru premii pentru Teatrul Naţional “Radu Stanca” la Festivalul Comediei Româneşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Spectacolul "D'ale carnavalului" a fost marele câştigător la Gala Comediei Româneşti
Spectacolul "D'ale carnavalului" a fost marele câştigător la Gala Comediei Româneşti

Cea de-a X-a ediție a Festivalului Comediei Românești – festCO 2012 și-a desemnat câștigătorii în cadrul Galei Comediei Românești ce a avut loc duminică, 17 iunie, ora 19:00, la Sala „Radu Beligan” de la Teatrul de Comedie din București.

Spectacolul „D’ale carnavalului” de I. L. Caragiale, în regia lui Silviu Purcărete, a fost marele câștigător al serii, fiind distins cu patru premii: premiul pentru cel mai bun spectacol, premiul pentru cea mai bună regie, premiul pentru cea mai bună scenografie și premiul pentru cel mai bun actor în rol secundar. Producția Teatrului Național din Sibiu a avut premiera anul trecut, pe data de 1 aprilie, cu ocazia comemorării a 100 de ani de la moartea scriitorului I. L. Caragiale.  

Câștigătorii premiilor pentru regie - Silviu Purcărete și pentru scenografie - Dragoș Buhagiar nu au fost prezenți la eveniment. Trofeele acestora au fost primite de Constantin Chiriac, directorul Teatrului Național din Sibiu, invitat să urce pe scenă pentru a ridica premiul pentru cel mai bun spectacol.

„Cele patru premii ne onorează și reprezintă o recunoaștere frumoasă a efortului nostru de a promova valorile cultural – artistice autohtone. Mulțumim juriului și în mod special spectatorilor pentru prietenia manifestată indiferent de scena pe care jucăm. ” a declarat Constantin Chiriac.

Adrian Matioc a fost prezent, de asemenea, la gală și a urcat pe scenă pentru a primi trofeul pentru cel mai bun actor în rol secundar pentru rolul Mache – Răzăceschu Crăcănel, distincţie de care s-a bucurat şi Florin Dobrovici care a fost premiat pentru rolul Farfuridi din spectacolul „O scrisoare pierdută”, de I.L Caragiale, în regia lui Alexandru Dabija, la Teatrul de Comedie.

Spectacolul „D’ale carnavalului” în regia lui Silviu Purcărete a mai avut reprezentații în cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (4 iunie 2011), în cadrul Festivalului Național de Teatru de la București (3 noiembrie 2011) și în cadrul Festivalului Primăverii de la Budapesta (23, 24 martie 2012). Producția Teatrului Național din Sibiu a fost nominalizată, de asemenea, la Gala Premiilor UNITER din acest an, la categoria cea mai bună regie.

Juriul din acest an al Festivalului de Comedie a fost compus din criticul de teatru Marina Constantinescu, directorul de scenă Victor Ioan Frunză și scenograful Cătălin Ionescu Arbore. Festivalul Comediei Românești a fost înființat în 2003 la inițiativa directorului Teatrului de Comedie, actorul George Mihăiță, și are ca scop promovarea dramaturgiei românești și a celor mai bune spectacole ce au la bază texte de comedie românească.

Teatrul Național din Sibiu a mai fost distins anul trecut în cadrul Galei Comediei Românești cu două premii pentru producția „Opinia publică” de Aurel Baranga, în regia lui Cristian Theodor Popescu: premiul pentru cel mai bun actor în rol secundar acordat lui Nicu Mihoc pentru rolul directorul Cristinoiu și premiul pentru cea mai bună scenografie acordat lui Dragoș Buhagiar.



Sibiu



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite