Sibiu: Iosif Dolf Baier- omul bun la toate în Parohia Evanghelică(PORTRET)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Iosif Baier a practicat de-a lungul anilor meserii precum ascuţitor, frezor sau strungar, iar acum este mâna dreaptă a celor de la Biserica Evanghelică.

Născut la Petrila, judeţul Hunedoara, dintr-un tată neamţ şi o mamă unguroiacă, Iosif Baier a ajuns la Sibiu din întâmplare, în urmă cu 13 ani, şi a rămas aici datorită primirii de care a avut parte. Până atunci însă, omul care se are grijă ca toate lucrurile să meargă aşa cum trebuie la la Biserica Evanghelică şi-a petrecut o parte din viaţă la Bucureşti, iar o alta în Germania, acolo unde şi-ar fi dorit să se şi stabilească.

La Bucureşti, pentru o viaţă mai bună

Ca majoritatea tinerilor la vârsta de 20 de ani, Iosif Baier a plecat în Capitală imediat după armată, în căutarea unui trai mai bun.  „Am mers într-un concediu la fratele meu din Bucureşti şi am rămas acolo. Asta pentru că mi-a plăcut foarte mult oraşul, care era mult mai curat şi mai decent decât este acum, dar şi sperând că voi găsi ceva mai bun. La scurt timp, am reuşit să mă angajez la Fabrica de Maşini Unelte şi Agregate, unde am profesat timp de 20 de ani, fiind, pe rând, ascuţitor, strungar sau frezor“, spune Iosif Baier.
Imediat după Revoluţie însă, acesta a plecat împreună cu familia pe care şi-o formase la Bucureşti către Germania, cu gândul de a rămâne acolo. „ Pentru că actele nu ne-au fost recunoscute însă, am fost nevoiţi să ne întoarcem în ţară. Şi acum păstrez în suflet regretul că am fost nevoiţi să plecăm, însă profit de fiecare concediu pentru a mă întoarce acolo. În cei cinci ani, reuşisem să ne facem o situaţie destul de bună şi ne ataşasem foarte tare de comunitatea de acolo. De fiecare dată când mă întorc, sunt primit cu aceiaşi căldură de oamenii aceia“, mai povesteşte Iosif Baier.

Îndrumat să vină la Sibiu

Îndrumat de preot şi de comunitatea din oraşul nemţesc în care a locuit vreme de cinci ani să aleagă un oraş săsesc, Iosif Baier a venit la Sibiu, iar acum spune că a fost cea mai bună decizie pe care o putea lua. „ Sincer să fiu, am ajuns la Sibiu printr-o întâmplare, dar am fost primiţi extrem de bine şi asta m-a determinat să rămân aici. Acum cred că este cea mai bună decizie pe care o puteam lua.  Chiar dacă nu aveam pe nimeni aici, am găsit un sprijin foarte mare în reprezentanţii Bisericii, care mi-au oferit o locuinţă şi un loc de muncă. Acelaşi loc de muncă pe care îl păstrez de 16 ani încoace şi cu care pot spune că mă mândresc“, completează Iosif Baier.  Acesta are grijă zi de zi ca lucrurile din Biserica Evanghelică să fie în ordine, face reparaţii de uz intern şi, de câte două ori pe lună, îndeplineşte rolul de paracliser în week-end, pregătind Biserica pentru slujba de duminică. Pentru că îi place să facă lucrurile aşa cum trebuie, Iosif Baier spune că nu a lipsit niciodată de la serviciu şi şi-a îndeplinit de fiecare dată atribuţiile care i-au revenit cu seriozitate maximă.

Profil
Născut: 22 septembrie 1950
Studii:  Studii profesionale la Grupul Şcolar Minier din Petroşani
Familie: căsătorit, are un băiat

 Ce-i place
„Îmi place foarte mult să fac recondiţionări în material lemnos, fapt pentru care nu am cerut niciodată ajutor la reparaţiile din casă. Aş putea spune că îmi place să şi gătesc, însă deocamdată nu este cazul. Soţia mea face o mâncare foarte bună“, spune Iosif Baier
Ce nu-i place
„Nu-mi  place când mă lovesc de situaţii pe care nu le pot depăşi singur şi trebuie să cer ajutorul celor din jur“, spune acesta.

Întrebări şi răspunsuri

Cu ce va ocupaţi timpul liber?
Timp liber nu prea am, pentru că şi în afara programului de la Biserică, sunt destui cunoscuţi care îmi solicită ajutorul la diferite reparaţii, pe care nu îi pot refuza. În concedii, aşa cum v-am spus, prefer să merg în Germania, acolo unde am locuit timp de cinci ani.

Ce pasiuni aveţi?
Sunt un mare iubitor de animale. Tocmai de aceea, am şi acasă doi căţei şi patru pisici, pe care le îngrijesc cu mare drag.

Ce vă place cel mai mult la Sibiu?
Îmi place că Sibiul devine, de la an la an, un oraş tot mai curat şi mai arătos. De aceea, nici nu regret că nu m-am întors în Bucureşti, care se caracterizează acum printr-o mizerie de nedescris.

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite