Păreri pro și contra împotriva ideii ca mămicile sp fie fotografiate la naștere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Maternitatea urmează să fie dotată cu un aparat de fotografiat, pentru a fi făcute poze mămicilor care nu își declară identitatea. Spitalul Județean Sibiu nu vrea să comenteze propunerea consilierilor, dar aduce în discuție legea pacientului.

CITIȚI ȘI:

Angela şi Mihai Bârlea sunt părinţi „de meserie”

Rezerve de lux pentru mămici şi pitici,la Pediatrie

O consilieră județeană a venit cu ideea care ar putea să devină proiect de hotărâre ce va fi supus aprobării la ședința din septembrie a Consiliului Județean Sibiu. Valeria Isaicu a venit cu această idee, pentru că în acest fel se dorește a fi una care să stopeze abandonurile copiilor la naștere în maternitățile și spitalele sibiene. ”În alte județe am înțeles că se practică o metodă eficientă. Este vorba de fotografierea mamelor care vin să nască fără să aibă asupra loc acte de identitate. Am putea să luăm și noi un aparat de fotografiat la Maternitatea din Sibiu și să facem poze femeilor care vin fără acte” a spus aceasta. Chiar dacă unii consilieri consideră ideea ca fiind nepotrivită, majoritatea s-au pronunțat verbal pentru aplicarea unei astfel de metode.

Conducerea de la Spitalul Județean Sibiu, cel în subordinea căruia se află Maternitatea din orașul reședință de județ, nu comentează propunerea, consilierilor, dar amintesc acestora că Legea drepturilor Pacientului spune la articolul  20 că ”pacientul nu poate fi fotografiat sau filmat într-o unitate medicală fără consimţământul său, cu excepţia cazurilor în care imaginile sunt necesare diagnosticului sau tratamentului şi evitării suspectării unei culpe medicale”.

Ce spun mămicile
Ideea consilierilor județeni nu este nici agreeată, dar nici respinsă de actualele sau viitoarele mămici.

”Normal ar fi ca mămica să își decline singură datele de indentitate, atunci când merge să nască la spital. Pare o metodă puțin abuzivă la prima vedere, dar nu pot să nu zic că nu sunt de acord. Ar fi de preferat ca această metodă a fotografieri să fie metoda aplicată în ultimă instanță și asta numai dacă nu are acte de indentitate și vrea să își dea datele de identificare”, spune C.D., o viitoare mămică ce va naște la începutul anului viitor.

”Nu văd cu ce ar putea să le ajute pe autorități, o fotografie. Fotografia nu este nici ea un act de identitate, deci cum ar putea fi găsită mama respectivă? Facem afișe și le lipim pe stâlpi, scriem pe ele “mamă care și-a abandonat copilul”, care este finalitatea acestui demers? Atâta timp cât, în această țară, abandonul unui copil nu este o chestiune pedepsită penal, mame iresponsabile vor continua să-și lase pruncii în maternități. Soluțiile viabile nu se rezumă la un aparat de fotografiat, ci la consilierea grupurilor sociale unde acest lucru se întâmplă frecvent”, spune și Adela Bratu, mămica unui băiețel de un an și jumătate.
În anul 2009, au fost fost abandonați 11 copii, în 2010 au fost lăsați de izbeliște la spital 14 nou născuți.

Cinci bebeluși au fost abandonați după naștere la Maternitatea din Sibiu, în anul în curs


Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe sibiu@adevarul.ro!

Click pe imaginea de mai jos pentru ultimele noutăţi de la Sibiu:

image
Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite