PORTRET: Andreea Luminiţa Pruteanu: „O fetiţă surdomută m-a convins să pictez icoane“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Luminiţa, pentru că aşa îi spun prietenii, absolventă a Şcolii Populare de Artă din Bucureşti a descoperit că are talent la pictură pe clasa a şaşea.


Luminiţa şi-a uimit prima dată părinţii cu talentul ei extraordinar la desen. Aşa a ajuns să urmeze Şcoala Populară De Arte din Bucureşti şi să îşi „şlefuiască“ toate calităţile de care un mare pictor are nevoie. Prima dată a pictat un papagal, în clasa a şasea, şi de atunci şi-a spus că nu va mai lăsa pensula din mână niciodată. „Am pictat prima dată un papagal, extrem de viu colorat, iar profesoara a rămas uimită de talentul meu. Mi-a spus că am un talent înnăscut şi m-a pus să îi promit că nu voi renunţa la pictură.“, povesteşte Luminiţa.

De atunci au trecut ani buni. În liceu era pasionată de portrete. „Mie mi se pare că portretele sunt cele mai uşor de făcut. Eu imediat le creionez. În liceu, tuturor prietenilor şi colegiilor le-am făcut portret, dar îmi place să pictez orice.“, adaugă pictoriţa. Chiar dacă are doar 27 de ani se bucură de un palmares destul de impresionant. A avut numeroase picturi expuse la Bucureşti şi la Sibiu, în cadrul unor expoziţii comune, în timpul liceului şi al facultăţii.

Atunci şi-a tot popus să îşi organizeze o expoziţie proprie. Până acum nu a reuşit, dar este lucrul pentru care se pregăteşte intens. „De Paşte şi m-a propus să expun 25 de icoane pictate pe lemn, într-un hipermarket din Sibiu, dar am fost anunţată prea târziu ca să pot reuşit să pregătesc totul“, spune tânăra. Icoanele defapt sunt operele care o împlinesc sufleteşte.

Pictează pe lemn, numai cu acuarelă, de mai bine de 5 ani de zile şi a făcut până acum aproape 100 de opere. „Le fac pentru a le oferi cadou, dar şi pentru vânzare“,susţine sibianca. O fetiţă surdomută a convins-o pe Luminiţa să se apuce de pictat icoane. „A fost un timp în care făceam naveta mult cu trenul şi era o fetiţă care vindea iconiţe mici. Era surdomută. Mi-a întins iconiţele şi atunci mi-am dat seama că icoane ar trebui să pictez. Le am şi acum şi le folosesc drept model“, adaugă Luminiţa. Cea mai scumpă icoană a vândut-o cu 650 de lei, dar spune că preţurile pleacă, în funcţie de mărime, de la 50 de lei.


Pictează şi pereţi
Chiar dacă sună ciudat, Luminiţa s-a ocupat şi de astfel de lucruri. Bineînţeles, picturile realizate pe pereţi sunt profesioniste şi au fost realizate în diverse localuri sau, la cererea proprietarilor, în casele lor. „Am pictat, spre exemplu, pereţi ale unor încăperi de la Pensiunea Astoria din Sibiu, dar şi în localuri din Sighişoara. Săptămâna trecută am pictat un perete dintr-o camera a unui copil“, spune tânăra.


Pe lângă portrete, icoane şi pereţi, Luminiţa s-a pictează de ceva vreme şi cercei. „Ca să mai fac un bănuţ în plus m-am apucat de pictat cercei, tot din lemn, bineînţeles. Totul a venit din iniţiativa unei prietene care mi-a dat nişte cercei din lemn pe care să îi pictez“, spune sibianca.

Profil:
Născută: 4 ianuarie 1983, Bucureşti
Educaţie:  Facultatea de Conservare şi Restaurare din cadrul ULB Sibiu
Familie: necăsătorită

Ce-i place
Îi place să meargă cu prietenii în oraş, să se dea cu rolele în parc, să vadă un film bun, să citească şi să joace table sau ping-pong.

Ce nu-i place
Nu îi plac oamenii linguşitori şi falşi şi susţine că niciodată nu va putea fi aşa, deşi ştie că doar aceia au şansa să reuşească în viaţă.

Întrebări şi răspunsuri: 
Ce îţi doreşti extrem de mult să pictezi?

Mi-aş dori foarte mult să reuşesc să pictez o biserică. E greu, ştiu cât efort presupune şi nu am mai făcut aşa ceva până acum, dar asta mi-aş dori să fac.

Ce ti-ar place să faci, dacă te-ai decide să nu mai pictezi?
Aş restaura. Îmi place foarte mult şi acest segment. Am restaurat mobilier, tablouri, dar şi diverse documente.

Pentru ultimele noutăţi din Sibiu, click pe poza de mai jos:

image
Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite