Sibiu: Tudor Câmpean: Ghid la 17 ani, viitor diplomat- PORTRET

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sibiu: Tudor Câmpean: Ghid la 17 ani, viitor diplomat- PORTRET
Sibiu: Tudor Câmpean: Ghid la 17 ani, viitor diplomat- PORTRET

Tudor Câmpean este licean, dar a înţeles bine valoarea banului muncit, astfel că în această vară s-a angajat ca ghid la Biserica Evanghelică din Sibiu.

De intri într-un muzeu, un lăcaş de cult ori alt obiectiv turistic, aşa-i că nu prea te aştepţi ca ghidul să fie un puşti care n-a terminat încă liceul? În acest caz, prezenţa lui Tudor Câmpean sigur o să te surprindă, cu privirea lui inocentă, cu zâmbetul firesc de pe buze şi cu aerul adolescentin. Are 17 ani şi este ghidul Bisericii Evanghelice din Sibiu de patru luni. Normal, nu este vorba de o normă întreagă, ci de un job sezonier pe măsura unui licean de la Brukenthal, bun vorbitor de limba germană. „Am avut o colegă de clasă care a fost ghid aici şi care mi-a dat ideea. Am acceptat să fiu ghid în perioada verii şi am început din luna mai, o să continuu până la sfârşitul lunii septembrie“, declară Tudor. Astfel, în loc să aibă o vacanţă ca orice băiat de 17 ani, la mare, la munte sau la bunici, cu mult timp liber şi somn de voie până la orele prânzului, Tudor a luat o decizie matură şi raţională. „Am zis de ce să nu strâng nişte bani în această vacanţă şi să câştig şi experienţă. Sunt plătit în funţie de cât muncesc, programul meu este de 4-5 ore pe zi. Îmi place că pot alege zilele în care să lucrez şi sunt săptămâni în care am lucrat şi şapte zile din şapte. Oricum, nu sunt singurul de la mine din clasă care munceşte în timpul verii. Cât despre banii câştigaţi aici, nu i-am cheltuit încă, îi păstrez pentru ocazii speciale, cum ar fi o excursie, spre exemplu“, explică liceanul.

Turiştii îşi arată aprecierea prin bacşişuri şi aplauze
Cea mai mare parte a turiştilor cu care intră în contact Tudor vin din Germania, dar sunt şi francezi, englezi, spanioli ori ruşi. „Eu vorbesc limba germană de la trei ani, am făcut încă din grădiniţă. Vorbesc fluent şi engleză iar franceză puţin. Cu turiştii care nu înţeleg germană comunic în engleză“, precizează Tudor. A interacţionat cu mii de oameni dar nu poate să uite prima grupă căreia i-a făcut ghidajul prin Biserica Evanghelică. „Aveam emoţii foarte mari, nu ştiu dacă s-a văzut, mie îmi tremură mâinile când am emoţii. Ei nu ştiau că sunt la început, dar la sfârşit m-au lăudat şi m-au aplaudat, chiar mi-au lăsat mult bacşiş. Nu fac acest lucru pentru bacşişuri, dar faptul că turiştii îmi lasă bani vine ca o apreciere a muncii mele“, mai spune Tudor. A fost nevoit să înveţe toată istoria bisericii dar şi detalii care pot părea interesante pentru turişti şi chiar dacă deja şi-a format o anumită rutină în ghidajul pe care îl face prin biserică, Tudor n-a învăţat ce are de spus ca pe o poezie. „Mie îmi place istoria, este materia mea favorită. Aşa că tot ce trebuie să ştiu ca ghid am învăţat ca pe o lecţie de istorie“, încheie tânărul ghid.

Profil
Născut: 16 aprilie 1992, Sibiu
Studii: Elev în clasa a XI-a la Liceul „Samuel von Brukenthal“
Familie: Are un frate mai mic


Ce-i place
„Îmi place să ies cu prietenii cu bicicleta, să citesc, în special cărţi de istorie şi să schiez. Iarna mă duc des la schi şi în fiecare sezon merg în tabără, la Păltiniş“, declară Tudor Câmpean.
Ce nu-i place
„Nu-mi plac persoanele lăudăroase, lucrurile care nu-s bine întreţinute şi locurile neîngrijite, lăsate în paragină. Am fost la Balcic de curând şi chiar mi se pare că nu au grijă de locul de acolo“, precizează adolescentul.

Întrebări şi răspunsuri

Unde ţi-ar plăcea să fii ghid?
Aş vrea să fiu ghid prin Europa, să merg cu grupuri de turişti în tururi pe întreg continentul.
Unde ai merge în excursie cu banii strânşi?
În Danemarca. Mereu mi-am dorit să ajung în Anglia şi în Danemarca. În Anglia am fost deja anul trecut, acum urmează Danemarca. Aici mi-ar plăcea să fac şi studiile superioare.
Ce facultate vrei să faci?
Ştiinţe Politice, dar nu în România, în Danemarca, Austria sau Elveţia. Mi-ar plăcea să lucrez în diplomaţie.

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite