Opt case de aproape 220.000 de euro date rromilor din Agnita

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Opt familii de romi din oraşul Agnita vor primi la sfârşitul acestei săptămâni cheile noilor lor locuinţe, ridicate în cadrul proiectului cu finanţare europeană Îmbunătăţirea calităţii vieţii romilor din oraşul Agnita, prin construirea de locuinţe.

CITIŢI ŞI:

Hăituiţi în Europa,aplaudaţi la Sibiu. Cealaltă faţă a ţiganilor se dezvăluie două zile în Dumbrava Sibiului (GALERIE FOTO)

Guţă şi Elvis romanes,în centrul istoric al Sibiului

Regele Cioabă: Nu suntem de acord cu schimbarea denumirii de "rom" în cea de "ţigan"

Cele opt familii care vor locui gratuit în noile imobile au fost selectate în urma anchetelor sociale efectuate de reprezentanţii administraţiei locale împreună cu cei ai Grupului de Iniţiativă al Romilor din Agnita, în cadrul căreia funcţionează 35 de persoane. Potrivit primarului Oraşului Agnita, domnul Radu Marius Curcean, proiectul a fost gândit să diminueze, pe termen scurt şi mediu, excluziunea socială în rândul etniei rome, să ridice gradul de integrare a acesteia în societate şi să crească aportului membrilor etniei la viaţa comunităţii agnitene.

„Acesta este cel de-al patrulea proiect cu finantare Phare pe care il ducem la bun sfarsit, incepand cu 2004. Avem un proiect de succes care isi va aduce contributia la reusita Strategiei Nationale de Imbunatatire a Situatiei Romilor. Un numar de 41 de persoane din randul comunitatii rome din Agnita, Coves si Ruja, vor beneficia de azi inainte de conditii firesti, normale de locuire. Sunt foarte multumit ca am creat locuinte pentru 27 de copii si ca 12 dintre beneficiari au urmat cursuri de pregatire profesionala platite din acest proiect. De astazi inainte acesti copii vor putea sa-si faca temele si sa se duca la scoala, iar adultii vor putea merge la serviciu. Am convingerea ca beneficiarii nostri vor respecta conditiile contractuale si vom veghea pentru ca acest lucru sa se intample.” 

Contracte semnate cu primăria Agnita
Familiile celor aproximativ 41 de persoane care vor avea o nouă locuinţă vor semna cu reprezentanţii administraţiei locale un contract care cuprinde câteva reguli importante. De exemplu, contractul va putea fi reziliat la a treia factură neplătită pentru utilităţi sau, după caz, la cumularea unor restanţe care depăşesc 2.000 de lei.

Totodată, având în vedere şi valenţele sociale ale proiectului, copiii romi care locuiesc în noile case şi sunt şcolarizaţi nu trebuie să aibă mai mult de 20 de absenţe nemotivate pe semestru, iar toţi beneficiarii proiectului trebuie să fie înscrişi la un medic de familie. Locatarii care tulbură linişte publică sau care produc stricăciuni locuinţelor riscă să piardă, de asemenea, locuinţele date în folosinţă gratuită.

Le pot dobândi după 5 ani
După cinci ani de folosinţă a acestor imobile, familiile îşi pot transfera asupra lor dreptul de proprietate al imobilelor.

Proiectul a avut un cost final de 218.652.72 de Euro, din care 89,98% au fost asiguraţi de Uniunea Europeană şi Guvernul României, prin intermediul programului Phare 2006 - Accelerarea Implementării Strategiei Naţionale de Îmbunătăţire a Situaţiei Romilor, componenta Mică Infrastructură comunitară şi locuire.

Click pe imaginea de mai jos pentru ultimele noutăţi de la Sibiu:

logo ads
Sibiu



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite