Onorarii ilegale pentru administratorii judiciari, la Trident şi Balanţa, aflate în insolvenţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
 Grigore Popescu, directorul DGFP Sibiu
Grigore Popescu, directorul DGFP Sibiu

Directorul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Sibiu (DGFPS), Grigore Popescu, a declarat miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, că este intrigat de modul în care are loc procesul de insolvenţă la două firme cu renume în Sibiu, SC Balanţa SA Sibiu şi Trident Trans Tex.

CITIŢI ŞI:

Accident grav pe DN1. O maşină-radar a IPJ Sibiu este implicată, iar cel puţin 4 persoane sunt rănite. Traficul e blocat

1.000 de bilete vândute în prima zi pentru meciul Petrolul – Voința Sibiu

Se primesc în continuare cereri pentru postul de recenzor. Vezi unde și când!

Acesta s-a declarat "intrigat la culme" de onorariile mult mai mari stabilite pentru administratorul judicar care ar trebui să primească 600 de lei pe lună. La Trident, spre exemplu, onorariul depăşeşte cu mult suma fixată, ajungând la 3.000 de euro pe lună, plus TVA.

"Membrii comitetului de creditori au făcut o şedinţă la Bucureşti, în data de 26 august 2011, şi au hotărât schimbarea. Să pună administrator judiciar pe Bdo Business. Cât credeţi că i-a dat? Permiteţi să citez: onorariu sumă fixă pe lună 3.000 de euro plus TVA, onorariu de succes după cum urmează: un  procent de 10 la sută din sumele rezultate din vânzarea activelor debitoare, altele decât cele constituite garanţie, un procent de 5 la sută din sumele rezultate din valorificarea bunurilor constituite garanţie, un procent de 3 la sută din sumele rezultate din valorificarea bunurilor constituite drept garanţie aplicabile în ipostaza în care creditorul garant adjudecă bunurile constituite garanţie în contul creanţei. Am făcut un calcul orientativ. Un an de zile va dura procedura de faliment. Poate să obţină 8 milioane 310 mii lei, adică 6 la sută din masa credală", a declarat Grigore Popescu.

Mgazinul Trident din Vasile Aaron a fost închis săptămâna trecută, la Sibiu,  cu scandal, alături de cel din Sf. Gheorghe. Patronul firmei Trident, Constantin Mateescu, a declarat atunci că magazinul a fost închis fără motive şi fără să fie prezentate acte oficial.

Directorul instituţiei a prezentat, de asemenea şi cazul Balanţa din Sibiu, care se află în insolvenţă din 15 februarie 2011. Potrivit lui Grigore Popescu, în acest caz onorariile depăşesc de 14 ori retribuţia lunară stabilită, iar cazul a fost prezentat instanţei.

"Primăriei Sibiu, prin Direcţia Fiscală, s-a deschis insolvenţa în data de 15 februarie 2011. Şi a fost numită o doamnă administrator judiciar căreia i s-a dat 600 de lei. Făcându-se masa credală, majoritar este BCR, cu 63,36 la sută. Şi decide BCR-ul, care o înlocuieşte pe doamna administrator şi numeşte o firmă de consultanţă de la Bucureşti căreia îi dă 2.000 de euro, la care se adaugă TVA, pe lună. Dar nu numai atât. În plus, mai dă 5 la sută din sumele distribuite către creditori din masa credală 12 luni de  la confirmare în calitate de administrator judiciar şi 3 la sută din sumele distribuite către creditorii din masa credală după expirarea celor 12 luni de zile, plus cheltuieli de transport, cazare, care să nu depăşească 10 la sută sau, în cazuri excepţionale, 15 la sută din onorariul fix. La acestea se adaugă TVA. Firesc, ne-am opus şi sunt curios ce va hotărî instanţa din Sibiu. Adică o creştere a retribuţiei lunare de 14 ori. Această societate sunt convins că va veni cu un plan de reorganizare, iar cei care acum, de moment, sunt administratori judiciari, pe cel puţin trei ani de zile, plus perioada în care se va aproba planul de reorganizare, vor primi această sumă lunar", a declarat Popescu.

Acesta a completat că a prezentat aceste situaţii pentru că sunt oficiale.

"Încercăm să explicăm lichidatorilor că acea sumă de bani este rezonabilă şi nimeni până acum nu s-a opus. Sunt no comment", a încheiat Grigore Popescu.

Peste 1000 de firme sunt în insolvenţă, în judeţul Sibiu, în momentul de faţă. Pentru alte 122 de firme, reprezentând 66 de milioane de lei, a fost solictată deschiderea insolvenţei, potrivit datelor oferite de reprezentanţii DGFP Sibiu.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe sibiu@adevarul.ro!

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite