Sibiu: Târgul Olarilor, încurcat de ploaie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sibiu: Târgul Olarilor, încurcat de ploaie
Sibiu: Târgul Olarilor, încurcat de ploaie

Chiar dacă vremea nu a fost foarte bună, vizitatorii s-au declarat mulţumiţi de eveniment.Farfurii, căni, oale, ulcioare, vase de fiert sarmale şi obiecte decorative din ceramică au fost puse la dispoziţia sibienilor de către meşterii populari veniţi din diferite colţuri ale ţării.

Ajuns anul acesta la cea de-a 43-a ediţie, Târgul Olarilor nu s-a bucurat de acelaşi succes ca în anii precedenţii. Şi asta pentru că ploaia căzută în acest week-end le-a pus beţe-n roate olarilor prezenţi la târg şi i-a cam alungat pe vizitatori. Astfel, dacă târgul a fost luat cu asalt de sute de curioşi ieri dimineaţă, încă de la deschidere, aceştia au fost alungaţi în jurul prânzului, când ploaia şi-a făcut şi ea simţită prezenţa la eveniment.

Păreri împărţite printre vizitatori

“Este o manifestare foarte interesantă. Nu am mai fost până acum, dar de data asta am profitat şi mi-am făcut mai multe provizii. Am luat bostani decorativi, căni pentru vin şi felinare, iar acum caut o oală pentru sarmale, pentru că am înţeles că dă un gust foarte bun mâncării. Sunt foarte încântată de ce am găsit aici”, ne-a spus Daniela Troia, una dintre vizitatoarele târgului.
Chiar dacă părerea sibiencei a fost împărţită în mare parte de cei prezenţi, au fost şi cârcotaşi care au spus că şi kitsch-ul a ocupat un loc destul de important la eveniment. “Mă aşteptam să găsesc aici mai multă interactivitate, dar nu e aşa. Văd foarte multe farfurii, care nu au nicio treabă cu tradiţia şi destul de mult kitsch”, ne-a spus Raluca Baco,  Astfel, dacă mulţi dintre vizitatori au profitat cât de repede au putut de ocazie pentru a-şi cumpăra diferite obiecte sau cadouri pentru apropiaţi, au fost destul de mulţi care au amânat decizia, şi în speranţa că olarii vor mai lăsa din preţuri. O strachină costa între 2 lei şi 2,5 lei, oalele pentru sarmale erau între 15 şi 50 de lei, în funcţie de dimensiuni, vazele se găseau la preţuri cuprinse între 15 şi 50 de lei, iar obiectele decorative imprimate cu diferite ornamente puteau ajunge şi la câteva sute de lei, în funcţie de model şi mărime. 

Afectaţi si de criză
Prezenţi la târg pentru a duce tradiţia mai departe, mulţi dintre olari au spus că şi în acest domeniu criza şi-a făcut simţită prezenţa. “Vin la fiecare ediţie a târgului de vreo 10 ani. Organizarea este foarte bună, însă vânzările sunt mult mai slabe ca anul trecut. Se vede că lumea nu mai are bani”, ne-a spus Gergely Fabian, din Corund, judeţul Harghita. Acesta a venit la Sibiu însoţit de fiica lui, care este convinsă însă că tradiţia olăritului va dispărea în curând. “Olăritul nu are niciun viitor la noi. Se munceşte foarte mult, iar câştigul meşterilor este aproape inexistent. Tocmai de aceea, eu nu voi continua pe acest segment.”, a spus Enikö Fabian. Târgul se va încheia în această seară, la ora 21.00.

Eveniment de marcă
Organizat anual la Sibiu în prima sâmbătă şi duminică a lunii septembrie, “Târgul Olarilor” este una dintre cele mai prestigioase manifestări care îşi propune conservarea şi promovarea valorilor artei populare tradiţionale a olăritului. Ajunsa anul acesta la cea de-a 43-a ediţie, manifestarea prezintă sibienilor şi vizitatorilor evoluţia şi preocupările meşterilor olari şi ceramişti de la an la an, noutăţile şi caracteristicile celor mai reprezentative centre de olărit din România: Horezu, Vladeşti, (Vâlcea), Oboga şi Vădastra (Olt), Baia Mare ( Maramureş), Rădăuţi, Marginea ( Suceava), Obârşa (Hunedoara), Corund (Harghita), Sfântu Gheorghe (Covasna).

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite