Omagiu în versuri pentru patronul spiritual al Teatrului Național din Sibiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Teatrul Național „Radu Stanca“ Sibiu sărbătorește 92 de ani de la nașterea dramaturgului, poetului și regizorului Radu Stanca, patronul spiritual al instituției, printr-o serie de recitaluri de poezie. Programul de evenimente include, de asemenea, recitaluri dedicate zilelor de 1 și 8 martie.


Radu Stanca (5 martie 1920, Sebeş – 26 decembrie 1962, Cluj-Napoca) este una dintre personalităţile de primă mărime ale teatrului românesc, fiind un fin cunoscător al fenomenului teatral cu toate implicaţiile sale, de la text până la concepţia regizorală, şi dorindu-şi o revitalizare a teatrului autohton. În calitate de regizor la teatrul din Sibiu, Radu Stanca a montat piese din repertoriul naţional şi internaţional, de la Caragiale şi Delavrancea, până la Moliere, Gogol şi Cehov, iar acestea au constituit puncte de referinţă în repertoriul teatrului românesc. Trebuie amintit, în acest context, succesul celebrului spectacol „Hagi Tudose” de Barbu Ştefănescu Delavrancea, care a obţinut în anul 1953 Premiul de Stat. Ca recunoaştere a meritelor sale, teatrul sibian îi poartă, la ora actuală, numele.

Seria recitalurilor din această lună va fi deschisă joi, 1 martie, ora 9:00, prin spectacolul lectură „Dona Juana“ ce va fi susținut de Codruţa Vasiu, Arina Trif, Vlad Robaş, Mihai Coman, Dana Taloş și Viorel Raţă la Liceul „Onisifor Ghibu“. Gabriela Neagu și Ioana Blaga Frunzescu vor pregăti în aceeași zi, dar începând cu ora 18:00, în Clubul „Tărâmul Fermecat“, o serată intitulată „Emoții de primăvară“.

Programul de evenimente continuă duminică, 4 februarie, ora 18:00, în Biserica Sf. Ursula, unde actorii Gabriela Neagu, Geraldina Basarab, Ioana Blaga Frunzescu, Lerida Bucholtzer, Rodica Mărgărit, Benedict Popescu și Pali Vecsei vor prezenta recitalul „Nocturnă“ pe muzică intrepretată de Corul Allegretto, dirijor Gheorghe Stoica.

„Povestea primăverii şi a mărţisorului“ este spusă de actrițele Raluca Iani, Cristina Ragos, Ema Veţean, Emöke Boldizsar şi Arina Trif, luni, 5 martie, ora 10:00, la Grădinița nr. 4. Puțin mai târziu, începând cu ora 18:00, actorii Renate Müller Nica, Cristina Stoleriu, Laura Ilea și Eduard Pătraşcu ne invită la Librăria Humanitas pentru un recital pe versuri de Radu Stanca.

Cu siguranță că un alt moment mult așteptat în program este recitalul muzical in memoriam Edith Piaf susținut de actrița Gabriela Neagu. Evenimentul va avea loc miercuri, 7 martie, ora 19:00, la Sala Thalia și este organizat în parteneriat cu Filarmonica Sibiu.
Recitalurile de poezie continuă joi, 8 martie, ora 17:00, în Librăria Humanitas printr-un moment susținut de Cristina Stoleriu, Laura Ilea şi Liviu Vlad, iar mai apoi în Clubul Bohemian Flow, începând cu ora 21:00, unde Cătălin Neghină aduce „Inima din creier“.

Luni, 12 martie, ora 10:00, actorii Cristina Stoleriu, Dan Glasu şi Viorel Raţă aduc poezia lui Radu Stanca la Școala nr. 6. O săptămână mai târziu, pe data de 19 martie, începând cu ora 11:00, actorii Secției Germane vor prezenta un spectacol lectură elevilor Liceului Brukenthal din Sibiu.
Recitalurile de la Radu Stanca vor cuceri și „Serile de lectură“ de la Biblioteca Județeană ASTRA printr-un moment susținut de Gabriela Neagu și Ioana Blaga Frunzescu vineri, 23 martie, ora 18:00.
Seria recitalurilor va fi închisă marți, 27 martie, începând cu ora 18:00, în Aula Facultății de Teologie printr-un moment emoționant intitulat „Basarabie frumoasă“ și prezentat de Gabriela Neagu, Geraldina Basarab, Ioana Blaga Frunzescu, Lerida Bucholtzer şi Rodica Mărgărit.

Intrarea la publicului la aceste evenimente se face gratuit în limita locurilor disponibile. Programul poate face obiectul unor modificări în funcție de solicitările venite din partea publicului.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe sibiu@adevarul.ro!

Click pe  fotografia de mai jos pentru ultimele noutăţi de la Sibiu

image
Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite