Oamenii străzii iau cu asalt azilul de noapte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Frigul de afară creşte numărul celor care bat la uşa singurului adăpost pentru oamenii străzii din municipiul Sibiu. În această perioadă, toate locurile din imobilul din Turnişor sunt ocupate, iar solicitările depăşesc deja capacitatea adăpostului, de 40 de locuri.

Noaptea se lasă devreme, iar cei care nu cunosc zona găsesc greu adăpostul din piaţa Iancu de Hunedoara. În uşă, un bărbat trage cu sete dintr-o ţigară. Are undeva peste 55 de ani, ai zice, până să schimbi câteva cuvinte cu el şi să afli că are doar 44, „45 anul ăsta, în mai”. Vorbeşte cu glas tremurat, încercând să justifice faptul că a ajuns să bată la uşa casei celor fără adăpost.

Are o poveste simplă, trasă parcă la indigo după a celor mai mulţi dintre străinii cu care a ajuns să împartă o sală de mese, o cameră şi poverile grele rostogolite peste suflet. „Sunt divorţat, am trecut printr-o perioadă grea, am rămas fără locuinţă. Am locuit cu fosta soţie acasă la ea”, povesteşte Nicolae Puşcaşu.

Instalator de meserie, şi tatăl a doi copii, spune că nu a reuşit să-şi mai găsească un loc de muncă stabil. Încearcă să ne convingă pe noi, de fapt pe el în primul rând, că problemele sunt doar temporare, şi că după lunile de ger îşi va găsi un loc de muncă şi nu va mai bate la uşa adăpostului. „Mă ridic la loc, e perioada asta de iarnă...”, spune, frângându-şi mâinile, cu glasul înecat de lacrimi.

Solicitări peste capacitate

Înăuntru, mai mulţi bărbaţi împart o sală de mese şi un film care rulează pe ecranul televizorului. La vederea aparatului de fotografiat, mulţi îşi ascund feţele, „să nu vadă colegii că stau aici”. Puţini sunt de acord să vorbească.

Marius Barbu are 36 de ani, şi trece pentru a treia seară pragul adăpostului. Povesteşte că a locuit cu fratele său într-o locuinţă închiriată de la Urbana, dar au fost evacuaţi din cauza datoriilor.

„Mi-au decedat părinţii, fratele meu nu a mai lucrat o perioadă, nu ne-am mai putut descurca şi atunci am pierdut apartamentul. Am lucrat, am stat în chirie, din noiembrie nu-mi mai găsesc de lucru şi n-am avut ce face, am venit aici. E treia seară, până acum am stat la prieteni, m-am descurcat, am mai lucrat în construcţii, în deplasare”, povesteşte bărbatul de 36 de ani.

Ca toţi ceilalţi, speră că situaţia e una temporară, până când îşi va găsi ceva de lucru şi îşi va permite să plătească o chirie. Până atunci, deşi nu-i e uşor, va continua să vină aici. „Ai unde să pui capul în pernă seara. Oamenii sunt toţi necăjiţi, fiecare are problemele lui, e greu, n-ai ce face”, spune bărbatul.

În această perioadă, toate locurile din imobilul din Turnişor sunt ocupate, iar solicitările depăşesc deja capacitatea adăpostului, de 40 de locuri. „Locurile sunt toate ocupate, deja avem câţiva peste, am pus saltele. În această perioadă creşte numărul de solicitări cu 20 la sută, faţă de normal”, spune preotul Ioan Miu, admistratorul adăpostului.

Cei care vin aici pot dormi 45 de nopţi gratuit, după care plătesc 3 lei pe noapte. În perioada sărbătorilor, au avut printr-o sponsorizare o masă caldă iar acum primesc hrană din conserve, tot din donaţii.
 
Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe sibiu@adevarul.ro!

Click pe  fotografia de mai jos pentru ultimele noutăţi de la Sibiu

image






 

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite