Sibiu: Număr constant de noi cazuri de cancer de piele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sibiu: Număr constant de noi cazuri de cancer de piele
Sibiu: Număr constant de noi cazuri de cancer de piele

În ultimii ani, în judeţul Sibiu nu s-au înregistrat creşteri la capitolul noi îmbolnăviri de cancer cutanat. Cancerul epitelial cutanat este în continuare una dintre cele mai răspândite forme de cancer la om.

Numărul de noi cazuri de cancer cutanat (de piele) este constant la Sibiu. Potrivit datelor furnizate de Registrul Cancerului, numărul de noi cazuri de cancer de piele la nivelul judeţului Sibiu nu este mai mare decât în anii anteriori. În primele două trimestre ale acestui an s-au înregistrat 21 de noi cazuri de cancer de piele în judeţ, în tot anul trecut intrând în datele Registrului de Cancer 45 de noi pacienţi. În momentul actual în judeţul Sibiu sunt 1.463 de persoane bolnave de cancer de piele. “Nu par să apară tendinţe de creştere, deşi vocile abilitate şi îndreptăţite de la nivel mondial avertizează că în următorii ani s-ar putea tripla numărul de cazuri de cancer cutanat, având în vedere agresivitatea radiaţiilor solare. Din păcate, este un cancer foarte agresiv şi cazurile de deces într-un timp relativ scurt sunt frecvente”, a declarat Adela Morar, medic responsabil programe de sănătate în cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Sibiu.

Cel mai frecvent tip de cancer
Cancerul cutanat este cel mai frecvent tip de cancer la om. Cele mai multe cancere cutanate au punct de plecare epidermul (stratul superior al pielii) şi în unele cazuri se extinde şi la alte părţi ale corpului. Cancerul epitelial cutanat este cauzat de supraexpunerea la soare şi la razele ultraviolete. Cazurile în care apare o supraexpunere la razele ultraviolete sunt arsurile solare severe în special în perioada copilăriei, expunerea îndelungată la soare de-a lungul timpului ori utilizarea solarelor sau a lămpilor cu ultraviolete care reprezintă surse artificiale de ultraviolete. Alte cauze posibile de apariţie a cancerului de piele includ expunerea repetată la raze X, la anumite chimicale (arsenicul, cărbunele), la substanţe radioactive (radiul). Riscul de a face cancer de piele depinde de tipul de piele şi de cât de uşor se produc arsurile solare, fiind mai crescut la persoanele cu nuanţă deschisă a tenului, cu pistrui şi la cei care fac frecvent arsuri din cauza soarelui. Cancerul de piele apare ca o modificare a aspectului pielii, de exemplu o iritaţie, o excrescenţă, o rană care nu se vindecă sau o modificare a unei aluniţe sau a unui neg. Cancerul de piele afectează de obicei zone care sunt expuse la soare în mod frecvent, precum gâtul, spatele, pieptul şi umerii, zoba nasului fiind afectată cel mai frecvent.

Măsuri de protecţie
“Principalele măsuri de protecţie în ceea ce priveşte expunerea la soare sunt expunerea progresivă, folosirea loţiunilor fotoprotectoare cu factor de protecţie mare la început (+50) şi a unora cu factor de protecţie de 20-30 în următoarele zile, expunerea doar dimineaţa până la orele 10-11 şi seara după ora 17.00”, a precizat conf. univ. dr. Maria Rotaru, medic sef Secţia Clinica Dermato-Venerologie a spitalului Judeţean Sibiu. Medicii recomandă oamenilor să-şi observe cu atenţie pielea de câteva ori pe an iar dacă observă modificări a unor semne din naştere sau a aluniţelor, să se adreseze dermatologului.

Sibiu



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite