Sibiu: Nicolae Ionaş, de pe vas de croazieră la pictat pereţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sibiu: Nicolae Ionaş, de pe vas de croazieră la pictat pereţi
Sibiu: Nicolae Ionaş, de pe vas de croazieră la pictat pereţi

Nicolae Ionaş a căutat mereu o nouă provocare iar acum pictează la comandă personaje de desene animate şi tot felul de modele pe pereţii românilor din toată ţara.

Câţi dintre noi n-am urmat o cale sugerată sau chiar impusă de părinţi? Şi am ajuns, mai apoi, să facem tot ce ne place şi ne lasă să ne simţim liberi? Nicolae Ionaş a studiat ştiinţele economice ca să le facă pe plac celor ce i-au dat viaţă, dar sufletul său de artist şi de liber întreprinzător a răzbit în lupta dintre generaţii. „A fost dorinţa părinţilor ca eu să urmez Facultatea de Ştiinţe Economice. După facultate am lucrat la o firmă de instalaţii ca şef de birou comercial, dar îmi doream altceva. Vroiam să călătoresc, să văd lumea, să fiu liber“, explică Nicolae Ionaş. Şi a plecat să lucreze pe vase de croazieră unde a îmbinat pasiunea pentru fotografie şi setea de cunoaştere a lumii. „Trei ani am fost pe vas de croazieră, timp de şase contracte. În primele trei contracte am lucrat ca fotograf şi făceam de la instantanee la portrete şi poze în excursiile de grup. Trăgeam cam trei mii de fotografii în medie pe zi. Pozele erau developate şi se făcea o expoziţie, oamenii veneau în galerie şi cumpărau pozele dacă le plăceau. În următoarele trei contracte am fost video-operator, era mai simplu, mai puţin de alergat“, povesteşte Nicolae.

De pe vas direct la cursuri de masaj
Şi-a realizat dorinţele şi a văzut locuri pe care le ştia doar de la televizor. A mers pe continentul african, a vizitat coastele Americii de Sud iar Mediterana a ajuns s-o cunoască precum un copil locul de joacă din curte. „Asta a fost cea mai la îndemână modalitate de a vedea lumea. Am depus un CV şi ei m-au sunat după patru luni de zile timp în care eu am crezut că nu mă mai caută. A fost o perioadă frumoasă iar cea mai plăcută amintire este când am văzut Tenerife, când a intrat vasul în port. Era dimineaţă, atunci răsărea soarele, a fost ceva deosebit“, îşi aminteşte cu o uşoară nostalgie Nicolae. În toamna anului trecut s-a întors din ultima tură de pe mare şi s-a apucat de cursuri de masaj şi reflexoterapie. „După trei ani pe vas am zis ok, mi-a ajuns, vreau să fac ceva aici, la Sibiu. Am încercat un cabinet de masaj şi am ajuns să pictez pe pereţi. Timp de şase luni am urmat cursurile de masaj şi în primăvară am deschis cabinetul împreună cu prietena mea. Acum l-am închis, nu prea a mers. Oamenii îs destul de reticenţi, deşi toată lumea are nevoie de un masaj pe săptămână“, declară Nicolae.

Face desene pe pereţi la comandă
De anul acesta Nicolae este student la Şcoala Populară de Arte şi a demarat un îndrăzneţ proiect cu desene pe pereţi împreună cu iubita lui şi cu alte două prietene. „Se câştigă bani din desene pe pereţi. Este o afacere în care nu este nevoie să investeşti mulţi bani, ci mai mult talent. Eu simt linişte când pictez. Mă eliberez, mă rup de lumea aceasta, uit de probleme“, mai spune tânărul.

Ce-i place
„Îmi place fotografia, este o pasiune pe care o am de pe la zece ani. Îmi place să fac şi editarea fotografiilor, lucrez mult cu photoshop-ul. Alte pasiuni sunt legate de calculatoare şi web design, eu sunt cel care se ocupă de infrastructura site-ului cu desene pe pereţi“, precizează Nicolae.
Ce nu-i place
„Nu-i ceva care să-mi displacă, îmi place să încerc orice e nou. Legat de munca mea, dacă mi-ar cere un client să-i fac un desen 3D pe perete, nu mi-ar plăcea să-l fac, aş zice nu, pentru că deocamdată nu am experienţa necesară pentru aşa ceva“, declară Nicolae.

Întrebări şi răspunsuri
Care este următorul pas, următoarea provocare?

Acum nu mai vreu să încerc altceva, singura provocare este această afacere cu picturi de pereţi. Vrem să facem tot mai mult şi tablouri cu orice fel de personaje. Să le facem la comandă, la fel cum facem pereţii, pentru cei care stau în gazdă şi vor să-şi ia tabloul cu ei. Şi figurine din ghips, pentru Crăciun.
Cum vedeţi afacerea peste cinci ani?
Sper să facem asta şi în alte ţări, pentru că nu prea sunt artişti pe afară. Am avut o propunere să deschidem o astfel de afacere în Italia, acolo ar fi alţi bani, dar deocamdată vrem să o dezvotăm aici.

Profil
Născut:
11 octombrie 1979, Sibiu
Studii: Facultatea de Ştiinţe Economice, Sibiu
Familie: Necăsătorit

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite