Nemţii care au lăsat Germania şi Franţa pentru a face agricultură bio în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Familia Haerle face agricultura bio de 25 de ani
Familia Haerle face agricultura bio de 25 de ani

La 5 kilometri de localitatea sibiană Roşia, o familie de nemţi a pus pe picioare prima fermă bio din zona Văii Hârtibaciului.

La capătul unui drum de ţară îngust, te întâmpină o casă frumoasă, văruită toată în alb, bivoli leneşi întinşi pe iarbă şi cinci ciobăneşti mari şi extrem de prietenoşi.

La cinci kilometri de Roşia, o familie de nemţi a avut curajul să investească aproximativ 100.000 de euro într-un proiect căruia, în urmă cu 13 ani, când au venit în România, nu-i dădeau şanse de reuşită foarte mulţi.

Pasionaţi de agricultura bio – el, agricultor din tată în fiu, la a patra generaţie, ea – inginer agrononom, Judith (54 de ani) şi Rulf (65 de ani) fac de 25 de ani agricultură ecologică. Au început acasă, în sudul Germaniei, cu vaci de lapte, viţă de vie, pomi fructiferi şi sfeclă de zahăr.

Când în zonă a început să se construiască din ce în ce mai mult iar terenurile pentru culturi agricole să fie tot mai puţine, au vândut tot şi s-au mutat în Franţa, la Bergerac, unde au făcut tot agricultură bio. Când, în urma unor fenomene meteo, plantaţia de viţă de vie le-a fost distrusă aproape complet, soţii Haerle au început să caute un loc nou, care să li se potrivească şi unde să poată face agricultură bio aşa cum au învăţat.

„Ne-am interesat dinainte, am citit mult, am cumpărat reviste, şi într-o revistă am găsit articole despre România şi am aflat că se caută investitori”, rememorează Judith, zâmbind.

Au venit în recunoaştere, au văzut Banatul, zona Constanţei, însă s-au îndrăgostit de Ardeal , iar faptul că în zonă erau şcoli cu predare în limba germană a fost un mare plus pentru cei trei copii ai lor, toţi elevi la momentul respectiv.   

Afacere profitabilă cu produse sănătoase

Din clădirea fostului IAS de la Roşia, pe vremuri imobil administrativ cu birouri şi depozite, au făcut o casă frumoasă şi primitoare. Au cumpărat 44 de hectare de teren, au mai luat 25 în arendă, şi cultivă cereale, floarea soarelui, soia şi furaje, totul certificat ecologic. De câţiva ani, alături de agricultură au început să crească şi bivoli, având în prezent 15 exemplare. 

Cerealele produse la Roşia ajung la Bucureşti şi de acolo în magazinele naturiste din toată ţara, în panificaţie, iar producţia de floarea soarelui ajunge în acest an, pentru prima dată, la export.

„Noi am făcut primul ulei de floarea soarelui ecologic presat la rece în România, acum seminţele sunt folosite pentru pâine, pentru consum. Ne orientăm după piaţa internă, europeană, şi este profitabil pentru că suntem puţini producători şi totul pleacă la export”, explică Judith.

Judith vorbeşte româneşte perfect, soţul ei se descurcă de asemenea foarte bine, îţi vine greu să crezi că au învăţat limba singuri, ajutaţi, surprinzătoar poate, de cărţile de limbă franceză. Chiar dacă nu-şi pun problema de a-şi obţine cetăţenia română, Roşia e „acasă”, loc unde îşi primesc cu drag prieteni din Germania sau Elveţia, şocaţi de faptul că una e România din poveştile vestului şi alta, cea cunoscută odată ce ajung aici.

„Au fost încântaţi, în vestul Europei România se vede tot în negru, o ţară unde doar se fură, acolo se taie urechile la copii. Când vin aici descoperă o ţară frumoasă, cu oameni deschişi, primitori, imediat se serveşte ceva, e o minune care se descoperă. Mulţi au revenit, şi din Elveţia avem prieteni, şi vor să revină”, povesteşte Judith.

Fiul cel mic va duce mai departe tradiţia

Soţii Haerle au 3 copii, Daniel (25 de ani), stabilit în Germania, Iulia (16 ani), elevă la Colegiul Naţional Samuel von Brukenthal din Sibiu şi Raphael (23 de ani), student la Agronomie în Sibiu, cel care va prelua, la momentul potrivit, frâiele afacerii de la Roţia. Iar Raphael spune că vrea să înveţe bine în facultate şi să rămână în România. „Viitorul e aici, sunt hotărât să rămân, deocmadată nu am alte gânduri”, spune tânărul.





Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite