Mopedul: între utilitate şi teribilism

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un mort, 12 răniţi grav şi 21 răniţi uşor. E bilanţul accidentelor pentrecute de la începutul acestui an, în judeţ, în care au fost implicaţi conducători de mopede.


Un astfel de accident s-a petrecut şi luni la amiază. Protagonistul este conducătorul unui moped, din localitatea sibiană Brateiu. Bărbatul, în vârstă de 42 ani, care poseda, e drept, permis de conducere sau atestat pentru conducerea mopedului, dar care „poseda”, totodată, şi o concentraţie alcoolică de 1,76 mg/l alcool pur în aerul expirat, a pierdut controlul mopedului, a ieşit de pe şosea şi a intrat într-un cap de pod din beton. În urma impactului, acesta s-a răsturnat, suferind astfel leziuni grave la nivelul membrelor inferioare, care au necesitat internarea acestuia în spital pentru acordarea de îngrijiri medicale de specialitate.

Oamenii legii atrag atenţia celor ce aleg ca mijloc de deplasare mopedul că trebuie să ştie, în primul rând, că vârsta de la care, potrivit normelor rutiere, au dreptul să conducă un astfel de vehicul este de 16 ani şi numai după ce au absolvit un curs de legislaţie rutieră într-una din unităţile învăţământ de profil, adică în şcolile de şoferi.

Coform datelor furnizate de Biroul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii, din cadrul IPJ Sibiu, din cele 27 astfel de evenimente, 13 au avut loc în municipiul Sibiu. Cauza principală a producerii a fost neacordarea de prioritate de trecere conducătorilor de mopede de către ceilalţi participanţi la trafic.

În acest mod tinerii mopedişti vor dobândi cunoştinţele minime de legislaţie care însă, în trafic, vor necesita o atenţie sporită şi multă  îndemânare pentru „asigurarea” unei deplasări în siguranţă. Echipamentul de protecţie joacă, de asemenea, un rol foarte important, casca de protecţie omologată şi vesta reflectorizantă fiind accesoriile care nu trebuie să lipsească din dotarea mopedistului.

În plus, viteza de deplasare nu va depăşi niciodată 45 km/h, mopedul va fi condus întotdeauna cât mai aproape de marginea din dreapta a părţii carosabile, pe sensul de mers, iar efectuarea oricărei manevre va fi semnalizată din timp şi efectuată numai după o temeinică asigurare în prealabil.

De asemenea, este bine de ştiut că mopedele care circulă pe drumurile publice trebuie să fie echipate cu mijloace de iluminare şi dispozitive reflectorizant-fluorescente, circulaţia acestora pe timp de noapte fără aceste mijloace şi dispozitive în stare de funcţionare,  fiind interzisă.

Pentru ultimele noutăţi din Sibiu, click pe poza de mai jos:

image
Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite