Mitropolitul Andrei Şaguna, canonizat la Sibiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Icoana Sfântului Andrei Șaguna prezentată de preotul Constantin Necula.
Icoana Sfântului Andrei Șaguna prezentată de preotul Constantin Necula.

La manifestări sunt aşteptaţi să ia parte Patriarhul Daniel, Patriarhul Alexandriei, Teodor al II-lea, şi Mitropolitul de Patras , IPS Hrisostom, plus câteva mii de credincioşi creştini.

Manifestările vizând canonizarea Mitropolitului Andrei Şaguna debutează astăzi, la ora 14.30, la biserica „Sfânta Treime" din Răşinari, unde este programată slujba ultimului parastas pentru Mitropolitul Andrei Şaguna al Ardealului.

De la Răşinari, convoiul va ajunge la Sala Transilvania din Sibiu, de unde se va pleca în procesiune solemnă până la Catedrala Mitropolitană, la ora 16.00. Convoiul se va deplasa pe traseul Sala Transilvania - Str. Şcoala de înot - Str. Justiţiei - B-dul Victoriei - Str. Andrei Şaguna, Str. Mitropoliei - catedrala mitropolitană.

Convoiul va ajunge la catedrală în jurul orei 16.30 şi va fi întâmpinat de către către IPS Laurenţiu Streza, Mitropolitul Ardealului, alături de profesorii Facultății de Teologie „Andrei Șaguna", preoţi şi credincioşi. Credincioşii vor putea intra apoi în catedrală, unde va începe slujba privegherii zilei de rând, precum şi slujba Sf. Apostol Andrei, ocrotitorul României. Slujba va continua până în momentul sosirii la catedrala din Sibiu a Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a delegaţiei din Grecia, care aduce capul Sfântului Apostol Andrei, precum şi a celorlalţi ierarhi români.

„Moaştele Sfântului Apostol Andrei vor fi aşezate în catedrală, iar credincioşii au posibilitatea să treacă şi să se închine, au bucuria aceasta de a se întâlni cu apostolul Mântuitorului Iisus Hristos", a spus IPS Laurenţiu Streza, mitropolitul Ardealului. 

După primirea invitaţilor, în Catedrală va începe slujba de Te Deum, iar la finalul acesteia patriarhul Daniel va adresa tuturor celor prezenţi un cuvânt de binecuvântare.  

Sâmbătă este programată canonizarea

Manifestările vor continua sâmbătă, 29 octombrie, la ora 8.30 fiind programată înveşmântarea celor peste 50 de ierarhi români şi străini prezenţi la Sibiu, urmată de plecarea acestora în procesiune spre Catedrala Mitropolitană, unde la ora 9.30 va începe sfânta liturghie.

„În cadrul sfintei liturgii, la sfârşit, va fi inclusă ceremonia de proclamare. Canonizarea are două etape, după cea pregătitoare. Sinodul hotărăşte ca personalitatea respectivă să fie trecută în rândul sfinţilor, aprobând slujba şi icoana, iar a doua etapă este cea care se săvârşeşte la faţa locului, adică în biserica locală care a propus canonizarea. Ea constă în citirea tomosului de canonizare, care este semnat de Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, ca preşedinte al Sfântului Sinod, şi de fiecare membru al Sfântului Sinod în parte. Sunt prevăzute în Tomos şi consecinţele acestei treceri în rândul sfinţilor. El va fi scris în canonul sfinţilor, de acum înainte biserici vor putea purta hramul lui, şi icoana să fie venerată, să fie cinstită, de toţi drept-credincioşii creştini", spune IPS Laurenţiu Streza, mitropolitul Ardealului. 

Pentru buna desfăşurare a manifestărilor, vor fi mobilizaţi peste 100 de jandarmi, dar şi poliţişti de la Ordine publică, poliţia rutieră şi investigaţii criminale. Andrei Şaguna va fi comemorat în data de 30 noiembrie, în ziua de prăznuire a Sfântului Apostol Andrei.

Cine a fost Andrei Şaguna


Născut la Miskolc, Ungaria, în 20 ianuarie 1808, Andrei Şaguna a fost mitropolitul ortodox al Transilvaniei. El a militat pentru drepturile ortodocşilor şi românilor din Ardeal şi a fost fondatorul Gimanziului Românesc din Braşov (1851) şi membru de onoare al Academiei Române. Andrei Şaguna s-a implicat în mişcarea revoluţionară de la 1848 a românilor transilvăneni. A fost copreşedinte al Adunării naţionale româneşti de la Blaj, din 3/15 mai, cea care a formulat un program cu 16 revendicări politico-naţionale, apoi tot Adunarea l-a delegat în fruntea unor intelectuali români ca să ducă la Viena aceste petiţii pe care le-a prezentat împăratului, la Insbruck şi la Viena, primind asigurări că ele vor fi satisfăcute. A tipărit mai multe manuale şcolare, le-a cerut profesorilor să scrie manuale, fiecare în specialitatea lui, a îndrumat întregul în­vă­ţă­mânt românesc. Sub îndrumarea lui, s-au înfiinţat aproape 800 de şcoli în Arhiepiscopia Sibiului. Andrei Şaguna a trecut la cele sfinte în 28 iunie 1873, la Sibiu.

Trafic închis sau deviat

Manifestările includ şi o serie de modificări în trafic. Astfel, vineri, strada Nicolaus Olahus va fi închisă  pe porţiunea dintre Calea Dumbrăvii şi strada Şcoala de Înot între orele 15.40 şi 16.00. Pe traseul pe care se va deplasa convoiul, traficul va fi temporar deviat, până la trecerea acestuia, iar strada Mitropoliei va fi închisă vineri timp de 15 minute, între orele 16.30 şi 16.45. Sâmbătă, strada Mitropoliei va fi închisă între orele 8.00 şi 15.00.

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite