Sibiu: Hispanicii şi Mitropolitul Ardealului, aniversaţi în Muzeul „Astra“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sibiu: Hispanicii şi Mitropolitul Ardealului, aniversaţi în Muzeul „Astra“
Sibiu: Hispanicii şi Mitropolitul Ardealului, aniversaţi în Muzeul „Astra“

Cu această ocazie, Centrul Cultural-Turistic din Barcelona va dona muzeului sibian o presă de ulei de măsline, care vine să completeze „Satul European“, un proiect început de reprezentanţii instituţiei în urmă cu doi ani.

CITEŞTE ŞI:



Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului sărbătoreşte mâine, începând cu ora 11.00, Ziua Hispanităţii, ocazie cu care patrimoniul cultural al muzeului se va îmbogăţi cu o presă de ulei de măsline din Spania, care datează din secolele XVII-XIX. Aceasta va fi depozitată în zona Etno-Tehno-Parc, acolo unde muzeografii sibieni au demarat în urmă cu doi an un important proiect cultural, denumit „ Satul European“. „Proiectul s-a născut în momentul în care am devenit, din cetăţeni ai României, cetăţini cu drepturi depline ai Europei. «Satul European» urmăreşte să creeze un spaţiu care să unească elementele reprezentative din fiecare ţară din Europa, dând astfel posibilitatea oamenilor să cunoască, pe lângă tradiţiile şi obiceiurile româneşti, şi cultura specific celorlale ţări“, a spus Valer Olaru, directorul CNM „Astra“.

Obiect de valoare

 Piesa, care va fi donată de reprezentanţii Centrului Cultural-Turistic din Barcelona, devine astfel al doilea monument din cadrul Satului creat în muzeul, după un depozit de cereale realizat de studenţii facultăţii de Arhitectură din Suedia, de acum doi ani. „ Ideea acestei donaţii ne-a venit ca urmare a faptului că suntem două popoare latine. Chiar dacă suntem departe, din punct de vedere geografic, nu trebuie să uităm că originile le avem comune“, consideră Laurentiu Marius Osadci , reprezentantul centrului. Presa mecanică de ulei era folosită în Aragon în secolele XVIII-XIX, însă a dispărut în secolul XX, odată cu apariţia tehnicilor moderne, folosindu-se acum în anumite zone ale Spaniei ca monumente turistice.
La evenimentul de mâine va participa şi Mitropolitul Ardealului, ÎPS Laurenţiu Streza, care îşi serbează tot mâine ziua de naştere.

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite