Mircea Cârţişorean- „Ca să ai success trebuie să fi sincer şi corect cu tine însuţi“(PORTRET)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Muzica e viaţa lui. Asta spune Mircea Cârţişorean pe scurt, când i se cere să vorbească despre el.  E mândru de ceea ce face şi se declară îndrăgostit de meleagurile natale.

CITIŢI ŞI

Alexandra Dragomir este singura elevă din Sibiu care a luat zece la Bac(PORTRET)

Profil:
Născut:12 februarie 1981, Cârţa/Sibiu.
Studii: Seminarul Teologic Cluj Napoca, Facultatea de Psihologie – Pedagogie Braşov.
Familie: necăsătorit

Mircea Cârţişorean a debutat pe scenă în anul 1999, alături de Ansamblul „Doina Mureşului“ din Arad, la Festivalul „Târgul de pe muntele Găina’’, spune solistul de muzică populară. Avea doar 18 ani. De mic copil însă a fost educat în spritul tradiţiilor, şi-a fructificat această dragoste faţă de muzica popular iar acum se poate mândri cu două albume de muzică scoase pe piaţă.

„Am crescut în casa străbunicii din partea mamei, educat fiind în acest spirit de preţuire a valorilor culturii tradiţionale. De mic copil am îndrăgit cântecul popular şi mi-am transpus în cantec fiecare etapă a vieţii“, spune Mircea Cârţişorean. A fost descoperit de profesorul Viorel Nistor, directorul Centrului Culturii Traditionale din Arad şi etnofolcloristul Ioan T. Florea. „Au fost primele persoane de specialitate care mi-au acordat girul de a începe o carieră în muzica populară românească.“, adaugă Mircea Cârţişorean. Ca să îşi câştige cât de cât existenţa şi pentru a-şi asigura un venit constant a predate la o şcoală din Arad, timp de trei ani  „Limba şi literatura română“. Tot muzica popular îl atrage însă mai mult, iar momentele în care a cântat alături de nume sonore i-au întărit dorinţa de a face acest lucru mereu. „De-a lungul celor zece ani de carieră am cântat cu mai toţi interpreţii renumiţi: Maria Ciobanu, Nicoleta Voica, Veta Biriş, Sofia Vicoveanca, Nineta Popa, Lia Maria Bologa, Sava Negrean, Drăgan Muntean, Mariana Anghel şi mulţi alţii“, spune Cârţişorean.

Mircea Cârţişorean a colaborat cu diverse orchestre profesioniste şi ansambluri cum sunt: Doina Mureşului-Arad, Doina Gorjului- Tg.Jiu, Doina Argeşului Piteşti, Rapsodia Vâlceană şi Cindrelul Junii Sibiului. Primul album semnat Mircea Cârţişorean  a fost realizat împreună cu regretatul maestru Marin Ghiocel.
A fost invitat să cânte în spectacole, în zeci de locaţii din ţară şi străinatate, în ţări ca Austria, Italia, Germania. „De curând am reprezentat România la Întâlnirea Internaţională de la Nurnberg şi la Festivalul Româno-African, alături de reprezentanţii Centrului Cultural Roman din Nurnberg, manifestări la care au participat peste 11 naţiuni“, spune Mircea.

Oricine poate deveni artist
Solistul de muzică populară spune că în ziua de astăzi e tot mai uşor să ajungi pe o scenă. Din păcate are un gust amar când vine vorba de modul în care se face promovarea. „Acum e mai simplu ca niciodată, datorita televiziunilor comerciale care contra unui tarif, difuzează pe oricine şi oriunde. Ca să ai success trebuie să fi sincer şi corect cu tine însuţi şi cu cei cărora te adresezi. Trebuie să fi modest şi să reuşeşti să transmiţi emoţia textului şi a linii melodice, să ai respect faţă de muncă şi să fi autentic.

Întrebări şi răspunsuri

Dacă de mâine ar trebui să renunţe la cântat, ce aţi face?
Timp de patru ani am fost directorul unui centru social care asista victimile traficului de persoane. În prezent, în paralel cu activitatea muzicală, desfăşor o serie întreagă de acţiuni în domeniul social. Intenţionez să înfiinţez un adăpost pentru femeile victime ale violenţei domestice

Ce părere aveţi despre artiştii care fac playback?
Artiştii adevăraţi nu fac playback. Însă, uneori mijloacele şi posibilităţiile tehnice sau materiale te obligă să faci compromisuri şi de genul acesta.

Ce-i place
Mereu când vrea să se relaxeze ascultă music, se plimbă în natură. Adoră  activităţile de la ţară şi să gătească pentru prieteni şi apropiaţi.

Ce nu-i place
Urăşte oamenii neserioşi, mincinoşi şi, în principiu, tot ce înseamnă subcultura, subiectivismul şi lucru prost făcut.

Click pe imaginea de mai jos pentru ultimele noutăţi de la Sibiu:

image
Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite