Milionarul sibian Dumitru Ghișe își trage hotel pe șapte nivele într-un parc medieval din Cluj

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consilierii locali au aprobat construcţia unui hotel de şapte niveluri pe locul în care acum se află una dintre cele mai vechi grădini din Cluj. Planul Urbanistic a fost aprobat în una din şedinţele de luna trecută a Consiliului Local (CL) Cluj. Arheologul Mihai Wittenberger susţine că primăria a aprobat uciderea unui alt plămân al Clujului, dar şi a unui parc şi palat medieval.

CITIȚI ȘI:

Sibienii dau maşinile pe plimbarea pe două roţi din cauza crizei

Un sibian merge la Campionatul Mondial de fotbal pentru roboţi în Singapore

Procurorii DIICOT l-au reţinut pe fostul directorul adjunct al vămii Sibiu

Proiectul construcţiei cu 7 niveluri (2S+D+P+2E+2M) a fost avizat în cadrul unei şedinţe din 25 mai. Astfel, la numerele 21-23, pe strada Avram Iancu, în locul grădinii de 300 de ani care i-a aparţinut contesei Bethlen, urmează să fie ridicat un hotel, al cărui beneficiar va fi sibianul Dumitru Ghişe. Omul de afaceri care are o avere de 27 de milioane de euro, mai deţine două hoteluri din reţeaua Golden Tulip în Sibiu şi Cluj. El este fratele senatorului liberal Ioan Ghişe.

După ce a sperat, până în ultima secundă, că administraţia locală va respine proiectul, acum, arheologul Mihai Wittenberger, unul dintre locatarii imobilului situat pe Kogălniceanu 8, fosta locuinţă a conţilor Bethlen de care aparţinea grădina, este nemulţumit.

„Primăria a aprobat uciderea unui alt plămân al Clujului, dar şi a unui parc şi palat medieval. E trist pentru că în această grădină sunt arbori mai vechi decât în grădina Botanică, chiar. Este una dintre primele grădini ale Clujului“, spune arheologul.

Omul e nemulţumit şi de faptul că potrivit proiectului, maşinile care ar urma să vină la hotel, vor trece prin gangul care aparţine tuturor celor 18 locatari ai imobilului de pe strada Kogălniceanu 8. „Această situaţie este rezultatul corupţiei din Primărie. Am vobit cu doi consilieri din Primărie, care mi-au spus că la data în care s-a votat proiectul, consilierii nici măcar nu s-au uitat peste documentaţie. După cum ar fi normal într-o ţară civilizată, aceşti oameni ar trebui să-şi dea demisia“, mai spune clujeanul nemulţumit.

Tocăniţă de viţel cu slănină friptă în Dumbrava Sibiului

Acces prin gang

Wittenberger mai spune că nu a fost întrebat dacă e de acord cu acest proiect, niciunul din cei 18 locatari, iar prin construcţia hotelului va fi orbită faţada palatului care reprezintă un monument istoric. „Această grădină e una dintre puţinele zone verzi ale oraşului. Au falsificat documentaţia arătând că zidul palatului e fără geamuri, la data în care au trimis documentaţia la Comisia Naţională a Monumentelor Istorice.

Conform proiectului avizat de municipalitate, beneficiarul lucrării este Dumitru Rodeanu, veteran de război şi socru al omului de afaceri Dumitru Ghişe. „Probabil că domnul Rodeanu nici măcar nu ştie că va avea un hotel.Este pensionar şi veteran de război, respective nu plăteşte taxe şi impozite“, a mai spus Mihai Wittenberger.

image

Consilierul local Molnos Lajos spune că pentru avizarea proiectului hotelier, s-a votat în unanimitate. „Fiecare consilier primeşte înainte documentaţia, deci se ştia despre ce e vorba. Tot ce se propune de Comisia de Urbanism, în 99,9% din cazuri, se aprobă. Nu prea se întâmplă să nu se accepte“, a spus consilierul care a mai menţionat că la dată votării proiectului, nu au existat probleme.

Molnos Lajos spune că ulterior a aflat că în acel loc se află grădina conţilor Bethlen. „Nu prea se ştia că e grădină. Ulterior am aflat că e grădină botanică. Aşa când o vezi, nu ştii despre ce e vorba. Din câte ştiu, s-a cerut un aviz de la monumente (Comisia Naţională a Monumentelor Istorice), aviz care era“, a mai spuns consilierul.

VIDEO - Gabriela Szabo, Covaliu şi Rică Răducanu s-au jucat cu copiii din Sibiu

Casă pentru Academie

Imobilul de pe Kogălniceanu nr. 8, cu tot cu grădină, a aparţinut familiei conţilor maghiari Bethlen, iar în timpul naţionalizării, urmaşa acestora, contesa Sarolta Bethlen-Nemeş, a decis să doneze casa şi grădina Academiei Române. Ulterior, în urma retrocedărilor, grădina a ajuns în proprietatea Danei Margareta Moraru Pop, care ulterior a vândut-o lui Ghişe. Grădina conţilor Bethlen măsoară 1.222 metri pătraţi.

Ghişe: „Peste trei ani vom vorbi de construcţie“

Dumitru Ghişe a declarat pentru „Adevărul de Seară“  că deocamdată nu se poate vorbi de demararea lucrărilor de construcţie. „Când va trece criza, poate că vom începe lucrările. Probabil peste 3-4 ani sau chiar 10. Cei de la monumente au decis ca accesul cu maşina să se facă prin gang. Nu va avea şapte nivele ci trei, şi unul retras“, a precizat milionarul sibian.

Pentru ultimele noutăţi din Sibiu, click pe poza de mai jos:

image
Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite