Sibiu: Milionarii Sibiului, în topul Forbes 500

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sibiu: Milionarii Sibiului, în topul Forbes 500
Sibiu: Milionarii Sibiului, în topul Forbes 500

Publicaţia „Forbes 500 Miliardari” a fost lansată astăzi, ora 11.00, la Hotel Intercontinental din Bucureşti. Pe piaţă, Topul va putea fi cumpărat începând de mâine (marţi). Tot mâine veţi putea citi în „Adevărul“ cum s-a schimbat ierarhia primilor zece miliardari ai României şi care dintre oamenii de afaceri au pierdut cel mai mult din cauza crizei.

Cei mai bogaţi 500 de milionari români identificaţi de Forbes România au pierdut în total, pe parcursul unui an de zile, aproape 10 miliarde euro, cu alte cuvinte aproape un miliard de euro pe lună. Averea lor a totalizat 29 de miliarde de euro (cu 25% mai mică decât anul trecut), adică 21% din PIB-ul României pe 2008.

Revista Forbes poate fi găsită la chioscurile de difuzare a presei, la preţul de 7,99 de lei.

image



În timp ce 314 au înregistrat pierderi în ultimul an, 86 dintre ei şi-au mărit averile. Alţi 88 au intrat pentru prima dată în acest clasament.

CITIŢI ŞI

Iată care sunt primii 10 bogaţi ai Sibiului, despre care puteţi afla mai multe:

1. Carabulea Ilie (locul 22 în FORBES 500 Miliardari români)
2. Muntean Aurel (locul 27 în FORBES 500 Miliardari români)
3. Vonica - Familia (locul 67 în FORBES 500 Miliardari români)
4. Ciolan Ioan (locul 121 în FORBES 500 Miliardari români)
5. Bulboacă Mircea (locul 182 în FORBES 500 Miliardari români)
6. Tănase Corneliu (locul 208 în FORBES 500 Miliardari români)
7. Cercel Horaţiu (locul 213 în FORBES 500 Miliardari români)
8. Ghişe Pavel (locul 213 în FORBES 500 Miliardari români)
9. Călburean Gheoghe (locul 225 în FORBES 500 Miliardari români)
10. Mateescu Constantin şi familia (locul 263 în FORBES 500 Miliardari români)

1. Ilie Carabulea
62 de ani
150 milioane euro
Transport, turism, bancar, asigurări, imobiliare
Sibiu
(de la 320-350 mil euro în 2008)


Businessul Atlassib, companie specializată pe transportul intern şi extern de persoane, a scăzut cu circa zece procente în ultimul an, iar pachetul de acţiuni pe care Carabulea îl controlează direct la Banca Carpatica pe Bursă (36,26% ) i-a adus pierderi de peste 50 de milioane de euro. Din punctul său de vedere, a scăzut doar valoarea de întrebuinţare a acţiunilor sau a proprietăţilor. Dar „este o chestiune de moment, situaţia se poate schimba”, gândeşte el cu voce tare.
Antreprenorul, obişnuit cu interviurile, încearcă să răspundă cât mai exact la toate întrebările. Pentru corectitudine, pune mâna pe telefon şi, pentru exactitatea informaţiilor, îşi sună directorii şi contabilii. Cunoaşte numele majorităţii angajaţilor de care e legat direct profesional, într-un holding cu circa 6.900 de angajaţi. Cifra de afaceri Atlassib, în anul 2008, a fost de 203 milioane euro (fără Banca Carpatica), la un profit brut de 3,5 milioane euro.

2. Aurel Muntean
54 de ani
200 milioane euro
Imobiliare, turism
Sibiu
(de la 25 de mil euro în 2009)


Omul de afaceri Aurel Muntean face parte din acea categorie de antreprenori care ştiu să evite bine presa, activităţile companiilor sale ori amănuntele vieţii private fiind ţinute departe de ochii curioşilor. Născut în localitatea Buia-Stenea, judeţul Sibiu, Relu Muntean locuieşte în prezent în Bucureşti şi conduce de-aici cea mai mare parte din investiţiile sale. Afaceri foarte cunoscute, devenite deja branduri, sunt hotelul Împăratul Romanilor din Sibiu, unde este preşedinte şi administrator, şi magazinul Victoria din Bucureşti.
Fost sportiv de performanţă al clubului de fotbal FC Inter Sibiu, în anii '80, plecat apoi la Sportul Studenţesc, Relu Muntean a investit primii bani în afaceri cu precădere imobiliare. În 2009 a ieşit pentru prima dată în atenţia publicului, întâi prin organizarea Cupei Davis la Sibiu, apoi prin candidatura depusă la preşedinţia Federaţiei Române de Tenis. Deşi a fost susţinut de prietenul său Ilie Năstase, dar şi de Ion Ţiriac, a pierdut fotoliul cel mai înalt al organizaţiei.

3. familia Vonica
54 de ani (Ilie)
90-95 milioane euro
Medical, farma, construcţii, real estate
Sibiu
(de la 150-160 mil euro)


Dr. Ilie Vonica, fondatorul grupului Polisano, a început afacerile acum 17 ani, cu un cabinet de obstetrică-ginecologie în Sibiu, urmat de o firmă de distribuţie medicamente. Acum, el deţine businessuri în mai multe domenii şi se extinde discret dar cu investiţii mari. Ultima noutate a grupului său este investiţia (nu a precizat suma) într-o fabrică de medicamente în zona de vest a Sibiului, pe o suprafaţă de 31.000 de metri pătraţi, din care unitatea va avea însă doar 11.800 m.p.. Deşi construcţia este într-un stadiu avansat, pentru lansarea fabricii nu a stabilit o dată certă, chiar dacă estimarea este pentru trimestrul IV 2010. Vonica nu a depusese, până la începutul lui septembrie 2009, la Agenţia Naţională a Medicamentului (ANM) nicio cerere oficială de aprobare pentru producţia vreunui medicament. Soluţionarea unui dosar la ANM durează alte câteva luni. Antreprenorul avea în cap cu mult timp în urmă o fabrică de medicamente, tocmai de aceea a dorit să preia de la AVAS, Antibiotice Iaşi, dar nu a reuşit.

4. Ioan Ciolan
48 – 50 milioane euro
40 de ani
Retail, comerţ
Sibiu
(de la 95-100 milioane euro)


Ioan Ciolan, acţionarul majoritar al Ambient Sibiu, reţea naţională de bricolaj, a fost prins oarecum nepregătit de criza economică. Totuşi, antreprenorul apucase încă de anul trecuse să-şi consolideze afacerea şi să renunţe la planurile de expansiune care ar fi transformat reţeaua sa zonală într-una naţională. Primul pas a fost cooptarea în structura acţionariatului a altor investitori cu potenţial, printre care a lui Gheorghe Călburean, de la Dafora  Mediaş, Ciolan rămânând totuşi cu 75%. Aceştia au acceptat şi cele nouă linii de credit făcute la nouă bănci diferite.
Ciolan s-a gândit şi la vânzarea unei părţi mai mari din companie însă negocierile avansate cu un fond de investiţii suedez (EQT) au eşuat.
Pentru 2009, antreprenorul a concediat 20% din personal (peste 500 de angajaţi), a tăiat tichetele de masă, a externalizat servicii precum transportul de aprovizionare, pază şi curăţenie şi a redus capitalul de lucru (stocuri, creanţe din piaţă). De asemenea, a închis magazinele din Borşa (Maramureş), Satu-Mare şi Floreşti (Cluj), care funcţionau în spaţii închiriate.

5. Mircea Bulboacă
54 de ani
31-32 milioane euro
Construcţii
Sibiu
(de la 50 mil euro în 2008)

În Sibiu e cunoscut pentru că firma sa, Con-A este prezentă într-o multitudine de lucrări care se derulează pe plan local. În Cluj, numele său e vehiculat în asocierile cu firmele locale de construcţii în amenajarea stadionului municipal „Ioan Moina''.  Grupul de firme condus de Mircea Bulboacă este vestit mai ales pentru faptul că nu s-a dezvoltat pe credite bancare, multe dintre investiţiile sale fiind realizate din surse proprii, prin reinvestirea profitului.
Dacă în anul 2008 compania a ajuns la o cifră de afaceri de 80 milioane euro, similară cu cea din 2007, în anul 2009 estimările vizează doar 50 de milioane de euro. În acest an îşi va orienta afacerile din  zona de construcţii de centre comerciale spre zona de infrastructură rutieră şi mediu. „Proiectele de construcţie a drumurilor şi a reţelelor de alimentare cu apă vor creşte, şi vom aborda şi acest sector”, spune Bulboacă.
Preşedintele firmei de construcţii Con-A a început afacerile în anul 1990 cu lucrări de construcţii în domeniul privat (case particulare). Firma are acum peste 700 de angajaţi, iar în cei 19 ani de activitate, „a reuşit formarea unui colectiv excelent, inclusiv cu tineri ingineri şi economişti carevor asigura mai departe dezvoltarea companiei”, spune Bulboacă.

6. Corneliu Tănase
29 milioane euro
56 de ani
Transporturi, imobiliare, bancar, asigurări
Sibiu
(de la 48-50 mil euro în 2008)

Tănase Corneliu este partener cu Ilie Carabulea la societatea de transport Atlassib SRL (cu 9,8%), la Banca Carpatica (aproape 10%) şi la Carpatica Asig (cu 0,08% direct şi cu 83,4% prin Atlassib). Cei doi mai au acţiuni şi la societatea care fabrică elemente de dulgherie Safa SRL, cu cifre mici de afaceri în anii 2006 şi 2007.
Tănase locuieşte în Germania, unde deţine mai multe proprietăţi imobiliare, conform unor surse din piaţă. Investiţiile din ţară sunt conduse de Carabulea în calitate de acţionar majoritar al acestor firme, iar Tănase nu este implicat direct în administrarea vreuneia din aceste societăţi.
Banca Carpatica este una dintre puţinele bănci cu capital privat integral românesc, alături de Banca Transilvania. Acţionarii Băncii Carpatica şi-au exprimat nemulţumirea că ajutoarele de stat primite de CEC şi Eximbank, dar şi de băncile străine care au subsidiare în România dezavantajează băncile private locale precum Carpatica. În acest context, acţionarul majoritar al BCC (simbolul Bursier) se gândeşte la cooptarea unui partener care să nu depăşească 30% din acţiunile băncii (şi nici cele 36,26% din acţiunile deţinute de el). Carpatica a încheiat anul trecut cu un profit net de 187.000 de euro.

7. Horaţiu Cercel
27 – 28 milioane euro
37 de ani
construcţii, imobiliare
Sibiu
(de la 110 milioane euro)

După ce a trecut printr-un faliment, s-a dezvoltat mai mult decât poate duce. Horaţiu Cercel a fost pentru câţiva ani cel mai mare constructor din Sibiu, dar acum a fost detronat de societatea Con-A. Averea i-a scăzut de la 110 milioane (în 2008) la 20 - 25 de milioane de euro, mai ales în urma creditelor luate pentru dezvoltare. Dar visul de a avea cea mai puternică firmă de construcţii din Ardeal rămâne în picioare.
Afacerile tânărului antreprenor Cercel, l-ar putea propulsa ori la acumulări foarte mari ori la faliment. Locomotiva businessului este Concefa Sibiu (simbol bursier-COFI), mai mult de jumătate din activitatea sa fiind axată pe lucrări de drumuri şi cale ferată, obţinute din contracte cu statul. Următoarea companie importantă a lui Cercel e legată oarecum de primul business: Tunele (Braşov).
În august 2009, după îndelungi frământări, salvarea i-a venit din contractul cu dezvoltatorul INR Management Real Estate pentru realizarea unor lucrări de construcţii la prima etapă de realizare a complexului rezidenţial, hotelier şi de agrement de lux din staţiunea Silver Mountain din Poiana Braşov. Valoarea contractului se ridică la 50 milioane euro, sumă echivalentă cu afacerile societăţii pe ultimii doi ani.

8. Pavel Ghişe
27 – 28 milioane euro
48 de ani
Industria hotelieră, distribuţie carburanţi, imobiliar
Sibiu
(de la 35-40 mil euro în 2008)

Dumitru Ghişe nu a demarat în acest an foarte multe investiţii, aşa cum a făcut-o în anii precedenţi. Intenţia sa de a aduce reţeaua de brikolaj Praktiker în Sibiu nu s-a concretizat încă, deşi Consiliul local al municipiului, întrunit în şedinţa din februarie 2009, a aprobat documentaţia PUD de construire a acestui centru. Locaţia va fi pe şoseaua Alba-Iulia nr 120,  pe un teren în suprafaţă totală de 14.332 mp. Ghise, patronul benzinăriilor Ana Oil şi al hotelului Golden Tulip Ana Tower, vrea să facă prin Praktiker concurenţă serioasă centrelor de profil care funcţioneaza deja în Sibiu, cum ar fi BauMax şi Ambient, deţinut de un alt om de afaceri din Top, respectiv Ioan Ciolan.Investitorul sibian a speculat de mulţi ani dezvoltarea pieţei imobiliare şi s-a asigurat cu mai multe terenuri în vederea derulării unor proiecte în toată zona Transvilaniei. Astfel deţine suprafeţe foarte centrale în Sibiu, pe una dintre ele, vis-a-vis de Prefectura Sibiu, urmând să ridice un imobil de birouri. Proprietarul Ana Oil deţine şi două hoteluri de patru stele, unul în Sibiu şi unul în Cluj, care operează sub franciza Golden Tulip.

9. Gheorghe Călburean
25 – 26 milioane euro
52 de ani
Piaţa de capital, petrol, construcţii
Sibiu
(de la 70-75 mil euro în 2008)
Omul de afaceri din Mediaş este unul dintre cei mai mari perdanţi la Bursă în ultimul an şi jumătate. După creşteri spectaculoase ale acţiunilor deţinute de acesta la compania de foraj Dafora Mediaş (DAFR) şi la constructorul de conducte magistrale Condmag Braşov (COMI), valorile înregistrate de cele două societăţi pe Bursă sunt acum de peste zece ori mai mici. Averea lui Gheorghe Călburean a scăzut de la 300 milioane euro la 10 milioane euro într-un an şi jumătate. Companiile Dafora şi Condmag au pierdut peste 40% de la începutul anului 2009.
Totuşi, investitorul, discret în relaţiile cu presa, nu se poate plânge de lipsă de lichidităţi, după ce în aprilie 2009 a finalizat construcţia unui hotel de cinci stele. Situat în apropierea centrului istoric din Sighişoara, pe o suprafaţă de 5.000 de metri pătraţi, acesta dispune de 52 de camere, trei săli de conferinţă, două restaurante şi un centru spa. Omul de afaceri mai deţine în portofoliul Dafora Turism (unde este acţionar cu 98,2%), două hoteluri de patru stele, o pensiune de patru stele şi un motel de trei stele. De asemenea, în acest an Călburean a beneficiat de un salariu de 35.000 lei/lună, adică 420.000 lei/an, ca preşedinte al Consiliului de Administraţie al Dafora.

10. Constantin Mateescu – Nou
18 – 20 milioane euro
47 de ani
Retail, imobiliar
Sibiu

Cea mai mare şi mai recentă investiţie a familiei Mateescu – centrul comercial Trident Shopping Center din Sibiu - şi-a suspendat activitatea (în august 2009) la doar patru luni de la inaugurare, din cauza crizei financiare. Un afiş postat pe uşa magazinului i-a anunţat, sec, pe localnici asupra deciziei proprietarilor săi.
De câţiva ani încoace, numele lui Constantin Mateescu e legat de Trident - lanţul românesc de hipermarket-uri creat de el. Toată atenţia sa ca şi toate declaraţiile sunt legate de aceste proiecte. Numărul unităţilor deschise, expansiunile sau investiţiile au fost ajustate de-a lungul timpului în funcţie de oportunităţile şi puterile investitorului.
Alina şi Constantin Mateescu au inaugurat primul supermarket în 2004, la Mediaş. Primii bani i-au făcut însă din alte afaceri, începutul fiind cu haine second-hand. Afacerea lor s-a dezvoltat apoi în exploatări forestiere, transport intern şi internaţional de marfă şi imobiliare. Deşi unele din firme mai există iar altora li s-a suspendat activitatea în ultimii ani, directorul general al companiei, Constantin Mateescu vorbeşte doar despre investiţia Trident. Business care i-a adus de fapt şi notorietatea.

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite