Mii de studenţi sibieni se pregătesc să devină şomeri cu acte în regulă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste doar câteva săptămâni, peste 6.000 de tineri vor absolvi una dintre specializările Universităţii „Lucian Blaga“. Mulţi dintre aceştia riscă astfel să îşi schimbe statutul de „student“ cu cel de „şomer“, dat fiind faptul că numărul locurilor de muncă oferite persoanelor cu studii superioare este extrem de scăzut.

CITIŢI ŞI

ŞcoalĂ de vară în Muzeul în aer liber din Sibiu

Anchetă la Consiliul Judeţean pentru auditul la drumul Sibiu – Agnita

Viitorii absolvenţi sunt conştienţi că şansele de angajare după terminarea facultăţii sunt aproape inexistente şi par resemnaţi. Lilia Renţa (foto jos) este doar una dintre miile de studenţi care vor termina facultatea anul acesta. Tânăra a continuat tradiţia familiei şi a ales, în urmă cu trei ani, Facultatea de Litere.

image

Acum însă, se declară destul de sceptică de posibilitatea de a se angaja în învăţământ. „ Până acum, m-am axat în special pe şcoală şi nu mi-am căutat nimic de lucru. După facultate însă, o să mă înscriu şi la master şi o să încerc să mă şi angajez, în acest timp. Sunt conştientă că, în învăţământ, şansele sunt extrem de mici, aşa că o să încerc într-un alt domeniu, deşi nici aşa nu sunt foarte optimistă. În plus, când eşti absolvent de Litere, opţiunile de angajare nu sunt foarte vaste“, spune tânăra.

Nu în România
Ceva mai optimistă, o altă absolventă consideră că facultatea pe care a ales-o este cea mai potrivită, pentru perioada de criză în care ne aflăm. Speră să îşi găsească ceva în domeniu, însă nu la Sibiu. „ Termin Ştiinţele Politice şi cred că am şanse de angajare, pentru că este nevoie de specialişti în acest domeniu, acum. Plănuiesc însă să mă întorc la Chişinău, pentru că opţiunile sunt mai mari decât aici şi cunosc mai în detaliu relaţiile dintre partidele din Moldova“, spune Virginia Bîlici.

O facultate e prea puţin
Mai mult chiar, unii dintre studenţii au ales să se înscrie şi la o a doua facultate, pentru o gamă mai largă de opţiuni. „ Eu termin Jurnalistica, dar pentru a avea mai multe şanse pe viitor, m-am înscris, în urmă cu doi ani, şi la Drept. Sper să găsesc şi ceva în domeniu după ce termin Jurnalistica, cu salariul minim, măcar, dar sunt convinsă că şansele mele vor fi mult mai mari după ce termin şi a doua facultate. Atunci, o să optez pentru un post de purtător de cuvânt“, spune şi Iana Ungureanu (foto jos)

image

În total, 6.017 studenţi ai ULBS vor termina facultatea. În tot acest timp, numărul locurilor de muncă oferite persoanelor cu studii superioare oferite, prin intermediul AJOFM Sibiu, de la începutul anului a fost de doar 525. Situaţia este şi mai îngrijorătoare dacă privim ultimele date ale agenţiei, care arată doar nouă locuri de muncă pentru absolvenţii de studii superioare, pentru săptămâna în curs.

Pentru ultimele noutăţi din Sibiu, click pe poza de mai jos:

image
Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite