Mii de sibieni îşi pierd drepturile sociale în urma anchetelor Prefecturii şi ITM-ului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un angajat al Direcţiei de Asistenţă Socială Sibiu este cercetat de Poliţie pentru modul în care a acordat certificate de handicap. Comisiile Prefecturii au decis şi ele: 1959 de persoane care suferă de un handicap sever vor fi suspuse unor noi teste medicale

CITEŞTE ŞI:

Primăria Sibiu dă bani pentru nou-născuţi şi tinerii proaspăt căsătoriţi

Doi sibieni a fost reţinuţi pentru că au vrut să înşele statul cu 20 de mii de lei

Prea multe ajutoare donate la Sibiu. Autorităţile caută sinistraţi pentru două TIR-uri de donaţii

În urma ordinelor de la Bucureşti de reducere a cheltuielilor la bugetul de stat, instituţiile sibiene s-au pus pe treabă şi au luat la puricat modul în care se acoradă o parte din ajutoarele sociale în judeţul Sibiu. S-au crucit de ce au găsit.

Echipele de control ale Inspectoratului Teritorial de Muncă au descoperit că sute de dosare ale unor persoane înacdrate în grad de handicap grav lipsesc pur şi simplu. „Dosarele din anii 2000, 2001 şi parţial 2002 nu se găsesc în arhivă, Comisia de evaluare persoane adulte cu handicap funcţionând în acea perioadă în cadrul altei instituţii”, spune Francisc Torok, directorul ITM Sibiu.

image

În plus, în urmă cu câteva luni, Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Sibiu a demarat o anchetă legată de promisiunea de înlesnire a acordării necuvenite a unor certificate de handicap în care acuzat a fost un angajat al Direcţiei de Asistenţă Socială. Din cauza acelui angajat 211 persoane, presupuse că ar fi primit dosare de la el, vor fi reverificate acum. Mai mult decât atât, 192 de persoane au fost verificate acasă, la 16 apărând suspiciuni. „La persoanele încadrate spre exemplu la astm bronşic nu s-a putut dovedi nimic la prima vedere şi medicul din comisie a solicitat un nou control”, spune şi Victor Bichicean, inspector ITM.

Prefectura a tăiat în carne vie

Nici comisiile Prefecturii nu s-au lăsat mai prejos. Dosarele a 552 de sibieni cu pensie de invaliditate vor fi controlate amănunţit pentru că beneficiarii nu au fost găsiţi la domiciu şi alte 228 de persoane au fost tăiate de la ajutorul social de la stat pentu că nu îndeplineau condiţiile legale. Acestora li se adaugă încă 1959 de persoane care suferă de un handicap sever şi care vor fi suspuse unor noi teste medicale pentru reconfirmarea handicapului.

image

„Un dosar poate să nu aibă reevaluarea în termen. Comisia a văzut că termenul era expirat şi acest dosar merge automat la reevaluare. Am primit şi sesizări, în special orale, cu orbul pe bicicletă şi altele de acest gen”, a declarat şi prefectul judeţului, Constantin Trihenea. Aproape jumătate din populaţia judeţului Sibiu, respectiv 201.346 de oameni beneficiază de o formă sau alta de ajutor social.

Aceste ajutoare sociale şi alocaţii sociale au creat dependenţă în rândul beneficiarilor”, Elena Fesan, inspector ITM

Pentru ultimele noutăţi din Sibiu, click pe poza de mai jos:

image
Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite