Mihaela Dana Chioariu scrie poezii pentru copiii din România şi Italia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sibianca va lansa, în 27 august, primul volum de poezii bilingv, româno-italian, ce reuneşte o selecţie a operelor scrise de-a lungul vieţii

CITIŢI ŞI

Codruţ Ion Stroia a transformat dragostea fiului său pentru animale,într-o afacere profitabilă

Mihaela Chioariu scrie versuri de mai bine de două decenii şi spune că a decis să îşi dedice poeziile copiilor, declarându-se îndrăgostită de cei mici. A început să scrie imediat după ce a terminat liceu şi când ajunsese deja la un număr semnificativ de poezii, a simţit nevoia să ceară şi o părere avizată. Aşa a intrat în legătură cu fostul său profesor de istorie, Laurenţiu Răhăianu, cu care a pus ulterior bazele Cenaclului literar „George Topârceanu“. „ Cenaclul a luat fiinţă în 2001, iniţial sub numele de Mihai Eminescu, însă ne-am decis să-l schimbăm la scurt timp, întrucât am considerat că George Topârceanu era mult mai potrivit. Atât mama mea, cât şi profesorul Răhăianu avea rădăcini în Topârcea“, explică sibianca.

Primul volum de versuri, bilingv
În urmă cu patru ani însă, Mihaela Chioariu a decis să plece la muncă în Italia, însă nu a renunţat nicio clipă la scris. Spune că i-a fost greu cu acomodarea, însă acum se simte ca şi acasă. Pentru a-şi ocupa într-un mod plăcut timpul liber,aceasta s-a înscris în Asociaţia literară româno-italiene „Flacăra“, cu care organizează tot felul de spectacole şi programe pentru copii.
Venită în concediu în ţară, aceasta se pregăteşte să îşi lanseze primul volum de poezie, „Satul copilăriei“, care cuprinde o selecţie de 70 de opere scrise de-a lungul vieţii. Este vorba de poezii scrise atât în română cât şi în italiană, care se adresează micuţilor cu vârste între 2 şi 13 ani, spune autoarea. „ Aş fi vrut ca această lansare să aibă loc cu mai mult itmp în urmă, însă doar acum am avut posibilităţi financiare. Este vorba despre o carte bilingvă întrucât în Italia există foarte mulţi copii români cărora cred că le-ar prinde foarte bine să o citească, întrucât acolo vorbesc doar în italiană“, spune Mihaela Chioariu. După lansarea din 27 august, care va avea loc la Cercul Militar din Sibiu, sibianca va organiza o lansare şi în Italia, pentru comunitatea de români de acolo.

O muză pentru fiecare poezie
Mihaela Chioariu spune că toate poeziile pe care le-a scris au avut o cauză, pornind de la o stare de spirit sau de la un anumit eveniment prin care a trecut. Îşi aminteşte cu drag, de exemplu, de poezia „Păsările guralive“, pe care a scris-o într-o perioadă în care lucra în comerţ. „ Eram la serviciu, cântăream nişte produse şi am auzit două păsărele care ciripeau de parcă ardea ceva. M-au inspirat şi aşa a rezultat poezia «Păsările guralive»“, spune aceasta. Eclipsade soare din 1999 sau situaţia dificilă a ţării i-au fost de asemenea muze Mihaelei Chioariu, în ultimul caz poezia rezultată adresându-se copiilor ceva mai mari. „ Această poezia a pornit de la viaţa pe care am ajuns să o trăim. Mă întrebam dacă aşa este democraţia sau este un blestem care a pornit odată cu moartea lui Ceauşescu“, completează autoarea, care are în plan şi lansarea unui volum de poveşti, dedicat tot celor mici.

Ce-i place
„ Îmi place tot ceea ce ţine de bine şi frumos. Iubesc copiii, animalele şi florile. Îmi face mare plăcere, de asemenea să ascult muzică populară sau muzică cultă şi să mă uit la balet“, spune Mihaela Chioariu.

Ce nu-i place
„Nu îmi plac manelele şi nu îmi place când văd că oamenii sunt tot mai irascibili, se caertă din orice. Bârfa şi batjocura sunt alte lucruri pe care le urăsc“, completează sibianca.

Întrebări şi răspunsuri
Veţi mai rămâne mult timp în Italia?

Da, în toamnă mă întorc şi vreau să mai stau atât cât voi putea.
Cum a fost acomodarea, acolo?
O lună de zile am plâns încontinuu, dar apoi m-am acomodat şi acum acolo mă simt acasă.
Cât de des veniţi în ţară?
O dată pe an am concediu, timp de o lună.
Care este principala diferenţa dintre România şi Italia, din punctul dumneavoastră de vedere?
Nu aş putea spune cu exactitate. Întotdeauna mi s-a părut că sunt ţări „surori“. Întradevăr, oamenii de acolo sunt un pic mai reci, dar totodată au o inimă foarte mare. Şi atât timp cât eşti corect şi îţi vezi de treabă, nu ai nicio problemă cu ei.

Profil
Născută: 25 august 1957, Sibiu
Studii: Liceul „Ocutavian Goga“, profil filologie-istorie
Familie: Căsătorită, are o fată

Click pe imaginea de mai jos pentru ultimele noutăţi de la Sibiu:

image
Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite