Sibiu: Schelet dacic vechi de 2000 de ani găsit la Miercurea Sibiului (GALERIE FOTO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sibiu: Schelet dacic vechi de 2000 de ani găsit la Miercurea Sibiului (GALERIE FOTO)
Sibiu: Schelet dacic vechi de 2000 de ani găsit la Miercurea Sibiului (GALERIE FOTO)

Arheologii de la Muzeul Brukenthal au găsit un mormânt dacic şi mai multe piese într-un sit arheologic din judeţ. O parte din obiectele găsite vor intra în patrimoniul de excepţie a celui mai titrat muzeu din sudul Ardealului.

Arheologii sibieni au prezentat ieri primele imagini cu mormântul descoperit la Miercurea Sibiului, acolo unde muzeul Brukenthal face săpături sistematice de mai bine de 13 ani. Conform spuselor directorului muzeului, Sabin Luca, scheletul descoperit s-a păstrat foarte bine şi el este acum analizat de specialişti în domeniu. „Nu se ştie deocamdată dacă este vorba despre un bărbat sau despre o femeie. Scheletul este pentru cercetări la Facultatea de Medicină din Cluj. El a fost găsit într-un mormânt de înhumaţie dacică şi când a fost descoperit avea picioarele depărtate şi genunchii îndoiţi. Nu avem încă o explicaţie clară despre această poziţie, pentru că acum 2000 de ani se practicau mai mult incinerările decât înhumările” a explicat Luca. Scheletul a fost găsit într-o groapă circulară la 1,4 metri adâncime, iar craniul acestuia a fost deja adus la Sibiu. „Scheletul va rămâne pentru totdeauna la Sibiu şi va fi cercetat antropologic în prealabil” a mai spus directorul de la Brukenthal.

Piese de ceramică de 8000 de ani
Tot în sit-ul de la Miercurea Sibiului, aceeiaşi arheologi au mai făcut o descoperire unică. În groapa circulară unde a fost găsit scheletul se mai aflau şi câteva bijuteri. „Este vorba de cinci mărgele de sticlă, două fibule de fier şi una de os” a explicat unul din arheologi. La Miercurea Sibiului au mai fost găsite şi unelte şi piese de ceramică aparţinând culturilor Stacervo, Cris şi Vinca. „Este vorba de vestigii vechi de peste 8000 de ani pe care le vom utiliza ca piese de bază la viitoarele expoziţii din ţară şi străinătate” a declarat Sabin Luca.

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite