Meteorologii sibieni: sunt posibile declanşări spontane de avalanşe în Munţii Făgăraş

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Salvamontiştii vă sfătuiesc să nu urcaţi în zone nerecomandate
Salvamontiştii vă sfătuiesc să nu urcaţi în zone nerecomandate

Meteorologii au anunţat, joi, că există risc de avalanşă de gradul patru, pe o scară de la unu la cinci, în Munţii Făgăraş, la peste 1.800 de metri altitudine, iar salvamontiştii le recomandă turiştilor să nu se îndepărteze de cabane.

CITEŞTE ŞI:

UPDATE: Traficul pe DN7 a fost reluat.Se circulă în condiţii de iarnă pe toate drumurile din judeţ

Potrivit Centrului Meteorologic regional Transilvania Sud Sibiu, în Munţii Făgăraş, la peste 1.800 de metri altitudine, riscul producerii de avalanşe este de patru - risc mare - pe o scară de la unu la cinci.

"În Munţii Făgăraş, la peste 1.800 de metri altitudine, la suprafaţă este prezent un strat instabil de zăpadă proaspătă de tip pulver, de aproximativ 60 de centimetri, uşoară şi cu coeziune foarte scăzută între cristale, depus peste un strat mai vechi format, în principal din cristale fine şi feţe plane şi o crustă de gheaţă. Pe majoritatea pantelor suficient de înclinate stratul de zăpadă este puţin stabilizat. Declanşarea unei avalanşe este probabilă chiar şi printr-o slabă supraîncărcare. Sunt posibile declanşări spontane de avalanşe de zăpadă proaspătă de dimensiuni medii sau chiar mari", se arată în avertizarea meteorologilor.

Conform sursei citate, în Munţii Bucegi, riscul de producere a avalanşelor este însemnat, respectiv de trei pe o scară de la unu la cinci.

Avertizarea meteo a intrat în vigoare miercuri seară, la ora 20.00, şi este valabilă până joi seară, la aceeaşi oră, dar specialiştii apreciază că riscul va rămâne constant şi în următoarele două zile.

Salvamontiştii recomandă turiştilor să nu se aventureze pe creste şi să nu părăsească zona cabanelor.

Click pe imaginea de mai jos pentru ultimele noutăţi de la Sibiu:

logo ads
Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite