Sibiu: Garda de Mediu inventariază gropile de gunoi care trebuiau închise

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sibiu: Garda de Mediu inventariază gropile de gunoi care trebuiau închise
Sibiu: Garda de Mediu inventariază gropile de gunoi care trebuiau închise

Toţi inspectorii Gărzii de Mediu Sibiu sunt zilnic pe teren pentru a inventaria stadiul de închidere al gropilor de gunoi din judeţ şi a constata modul în care primarii dezafectează gropile de gunoi de pe teritoriul comunelor.Din lipsă  de fonduri, primarii astupă gropile de gunoi cu pâmânt cu ajutorul voluntarilor.

Până la 16 iulie, depozitele de gunoi de pe întreg teritoriul ţării trebuiau să fie conforme cu normele UE, ceea ce înseamă transportarea deşeurilor la gropi ecologice şi unde există posibilitatea, sortarea acestora în prealabil. În comune, primăriile trebuie să încheie contracte cu societăţi specializate, autorizate, de salubrizare, care să ridice şi să transporte gunoiul la gropile autorizate. “Avem o acţiune de verificare în teren a stadiului închiderii depozitelor de deşeuri din mediul rural, împreună cu Garda Naţională de Mediu, care se încheie la 31 august şi apoi vom transmite datele la Bucureşti” spune directorul coordonator al Agenţiei de Mediu Sibiu, Bogdan Trif.

Pământ peste gunoi
Închiderea gropilor de gunoi, înseamnă, potrivit unei declaraţii a comisarului şef al Gărzii Naţionale de Mediu, Silvian Ionescu, “curăţarea locului, luarea deşeurilor şi transportarea lor fie în depozite de transfer, fie în depozite municipale conforme şi renaturarea spaţiului respective”.

La nivel de judet au rămas 45 de gropi de închis şi din lipsa fondurilor, s-a ajuns la o soluţie de compromis, iar locurile de depozitare a gunoiului menajer de la ţară sunt doar acoperite cu un strat de pământ. Ca sa nu cheltuie bani, primarii apeleaza la oamenii din comună care primesc venitul minim garantat şi la cunoştiinţe, care să-i ajute cu utilaje.
În  Roşia. spre exemplu, toate cele şase depozite de gunoi de pe teritoriul comunei au fost dezafectate, fiind acoperite cu pământ. Operaţiunea a costat Primăria doar 10.000 de lei.
“Vă daţi seama, am închis şase gropi de gunoi cu cifre farmaceutice, doar 10.000 de lei. A trebuit să ne descurcăm cum am putut, pentru că bani nu sunt. Am apelat la prieteni, care au venit cu utilajele de nivelare şi cu muncă voluntară”
a declarat primarul Valentin Aldea. Voluntarii au însemnat în acest caz forţa de muncă din comună care beneficiază de venitul minim garantat.

La Roşia, inspectorii Gărzii de Mediu au trecut, au inspectat şi au făcut recomandări. “Noi am făcut ce am putut. Acum depinde dacă din punctul de vedere al Gărzii este bine, poate că trebuia să punem 80 de centimetri de pământ şi nu 20.Mai vedem” spune primarul din Roşia, precizând că acum sătenii au contracte individuale cu o societate de salubrizare din Sibiu.

Primarii care nu se agită  să închidă gropile de gunoi riscă chiar ei amenzi de până la 5000 de lei, iar primăriile pot fi amendate cu până  la 100.000 de lei.


Fonduri europene pentru gunoaie

În judeţul Sibiu sunt în faza de implementare cinci proiecte de colectare selectivă sau gestionare integrată a deşeurilor menajere finanţate prin Phare, la Mediaş, Agnita, Cisnădie, în Mărginimea Sibiului şi Avrig.
 
 

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite