Medicul Nicolae Grigore colecţionează pietre extrase din rinichii pacienţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
”Vedetele” colecției sunt două pietre de mărimea unui ou, extrase în acest an din vezica unui sibian
”Vedetele” colecției sunt două pietre de mărimea unui ou, extrase în acest an din vezica unui sibian

Calculi de toate dimensiunile, și cu cele mai ciudate forme, stau acum în biroul medicului la loc de cinste, alături de flori de mină, mărturii ale celor aproape 20 de ani petrecuți printre pacienți. ”Vedetele” colecției sunt două pietre de mărimea unui ou, extrase în acest an din vezica unui sibian.

CITIŢI ŞI:

Afacere de succes cu capre franţuzeşti, la Nemşa

Măturile ţiganilor din Prislop curăţă străzile olandezilor

Afacere prosperă cu săpunuri naturale,făcute manual într-un sat din Sibiu

Pe holul secției de Urologie, în fața cabinetului, foarte mulți pacienți îl așteaptă. După jumătate de zi de operații la foc continuu, are pentru fiecare un zâmbet, o vorbă bună, cât să înțelegi, privind de la distanță, de ce atâta lume îi bate la ușă.

Râde scurt când își amintește de momentul în care a decis că vrea să îmbrace halatul alb, să ajute oameni aflați în suferință. ”A fost pur și simplu apropierea de spital, am copilărit în apropierea parcului spitalului. Am văzut de multe ori oameni așteptând pentru internare, și atunci mi-am dorit să lucrez într-o astfel de instituție, să tratez oameni, să le fiu de ajutor”.

Pasiunea pentru meserie

În anii de liceu, imaginea oamenilor care aveau nevoie de ajutor s-a împletit frumos cu o pasiune foarte mare pentru anatomie, iar în clasa a IX-a știa sigur că, la finalul liceului, va da admitere la Facultatea de Medicină.

A terminat-o cu brio la Cluj Napoca, în 1985, au urmat 3 ani de stagiatură și doi de medicină de familie, iar imediat după Revoluție, când s-a introdus rezidențiatul, a dat examen și a ales urologia, pentru că ”mi s-a părut interesantă datorită multiplelor posibilități de tratament, a aparaturii folosite”.

 A făcut specializarea în București, la spitalul Fundeni, și s-a întors la Sibiu unde, pe secția de Urologie din Spitalul Județean, l-a descoperit pe reputatul medic și profesor Ilie Crăciun, cel care i-a fost ”ca un părinte”, un model profesional, un om de la care a învățat foarte multe lucruri. Pașii următori au venit firesc – obținerea titlului de medic primar, a celui de doctor, ascensiunea universitară – în prezent este conferențiar în cadrul Facultății de Medicină din Sibiu. Din 2003, conduce secția de Urologie din cadrul Spitalului Județean.

Colecția

Când discuția ajunge la satisfacții, la cazuri deosebite, același zâmbet, și un rezumat scurt – nu cazul X sau cazul Y ci toate acele momente, de după operații, când totul decursese așa cum trebuia. Pacienții care doreau să le păstreze, primeau pietrele drept amintire. Unii însă, au ales să i le lase doctorului, și așa a început să se nască, din 1994, o colecție inedită.

Calculi de toate dimensiunile, și cu cele mai ciudate forme, stau acum în biroul medicului la loc de cinste, alături de flori de mină, mărturii ale celor aproape 20 de ani petrecuți printre pacienți. Din cele aproximativ 10.000 de operații făcute, a păstrat cele mai deosebite pietre, iar ”vedetele” colecției sunt două pietre, fiecare de dimensiunea unui ou, ambele extrase în cursul acestui an din vezica unui pacient din Sibiu.    




Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite