Medicul Gheorghe Ghișe: ”La spital îmi place totul”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gheorghe Ghișe
Gheorghe Ghișe

Este cel mai cunoscut medic diabetolog din Sibiu, şi spune că a avut şansa de a avea o meserie care reprezintă, în primul rând, o mare pasiune. Medicul aflat pe locul IV în campania ”Medici cu care Sibiul se mândrește” a ştiut ce-şi doreşte în plan profesional încă de pe băncile liceului.

După mai bine de 30 de ani petrecuţi în mijlocul pacienţilor, medicul Gheorghe Ghişe, şeful Compartimentului de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice din Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu, spune zâmbind, cu tot sufletul oglindit în ochi, “La spital îmi place totul”. Medicul aflat pe locul IV în campania ”Medici cu care Sibiul se mândrește” a ştiut ce-şi doreşte în plan profesional încă de pe băncile liceului, pe care l-a terminat în 1968. “Am făcut secţia umană tocmai pentru a merge la Medicină, pentru că fiind singurul din cei cinci fraţi care am avut liceul vroiam să mă duc la Medicină, să fiu “doctor de om”. M-am dus singur la admitere, la Facultatea de Medicină din Cluj, părinţii mei erau oameni simplui, de la ţară”, îşi aminteşte zâmbind dr. Ghişe.

Medic de ţară

La absolvire, a prins repartiţie în judeţul Alba, la Cenade, iar după patru luni s-a transferat în localitatea sibiană Jina. A stat aici trei ani, după care au urmat alţi trei tot ca medic de ţară, la Poplaca. A fost o perioadă grea, din care păstrează însă foarte multe amintiri. “La Jina era foarte greu, erau foarte mulţi copii sub un an, aveam între 60 şi 100 de naşteri pe an. Erau oameni care stăteau în colibe, tăiau cordonul ombilical cu foarfeca, era risc de tetanos mare, mergeam la consultaţii călare pe cal sau cu şareta”, îşi aminteşte medicul Gheorghe Ghişe. La Poiana, a mers odată 6 kilometri pe jos, cu supă făcută se soţia lui, la o familie care nu avea ce să le pună micuţilor pe masă. „Într-un an, noaptea la 2, a intrat o gravidă în travaliu. Am plecat pe jos, erau de mers 6 kilometri, şi am văzut la un moment dat la vreo 200 de metri distanţă o haită de lupi. M-am întors, l-am luat pe tatăl meu de acasă, şi ne-am dus împreună. După un timp, mi-am luat bicicletă şi am început să merg cu ea la consultaţii”, rememorează dr. Ghişe. 

Volum mare de muncă

Deşi părinţii ar fi vrut să rămână acasă, la Poiana, medicul Gheorghe Ghişe spune că şi-a dorit mai mult. A dat examen pentru intrarea în secundariat la Diabet, la Cluj, apoi a prins a prins post la Braşov şi, chiar în primul an de secundariat, respectiv 1985, s-a transferat la Sibiu. Din 1992 este medic primar iar din 1998, doctor în ştiinţe medicale. Din 1996 şi până acum a condus secţia de diabet a Spitalului Judeţean, devenită ulterior compartiment. „Volumul meu de muncă este foarte mare, văd 35-40 de bolnavi pe zi, de 25 de ani n-am văzut mai puţini. Incidenţa e foarte mare, boala e netratabilă şi trebuie, pe cât posibil, să prevenim complicaţiile”, spune dr. Ghişe. Pasiunea pentru meserie îl urmăreşte şi atunci când nu se află în mijlocul bolnavilor. În week-end-uri, citeşte cu plăcere literatură de specialitate, şi urmăreşte pe internet ultimele noutăţi din domeniu. „Am mai puţin timp pentru beletristică – sper să am mai mult atunci când mă pensionez”, spune răzând medicul Gheorghe Ghişe.

 

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite