Medicina și Ingineria, cele mai căutate facultăți la Sibiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aproape 1.000 de candidati s-au inscris la Facultatea de Inginerie
Aproape 1.000 de candidati s-au inscris la Facultatea de Inginerie

În acest an, la Facultatea de Medicină din Sibiu, unde se dă examen de admitere, sunt aproape 3 candidați pe un loc.

Cele mai multe facultăți din Sibiu și-au încheiat înscrierile pentru prima sesiune de admitere din acest an. Chiar dacă se dă examen de admitere, Medicina rămâne facultatea unde s-au înscris cei mai mulți absolvenți de liceu.

”La fel ca și în anii anteriori, cele mai căutate facultăți sunt cele de Medicină și Inginerie iar cea mai puțin căutată, Facultatea de Teologie”, explică Daliana Drăguțescu, purtător de cuvânt al Universității Lucian Blaga din Sibiu.

La Medicină, s-au înscris peste 800 de candidați pentru cele 315 locuri, media fiind de 2,59 candidați pe un loc. Urmează în topul facultăților căutate cea de Inginerie, cu 1,69 candidați pe un loc și cea de Drept, cu 1,38 candidați pe un loc. La polul opus se află facultatea de Teologie, unde pentru cele 235 de locuri la cursurile de licență s-au înscris 100 de candidați.

Alin Bulboașe Șufaru se numără printre cei care în acest an dau examen de admitere la Medicină.

”M-am înscris la Medicină Generală, sunt anul IV la Teologie și vreau să urmez în paralel, să vedem dacă se poate. Consider că sunt șanse să mă angajez în sistem, mai ales având în vedere că voi finaliza și Teologia, cu siguranță voi avea alte șanse, în curtea unei biserici, un cabinet medical, de ce nu?”, spune Alin.

Absolvenții de liceu nu mai vor la catedră

La Facultatea de Litere și Arte din Sibiu înscrierile încă nu s-au încheiat. Din cele 12 specializări ale facultății, cea mai mare concurență, până acum, este la chineză-engleză. La polul opus, cele mai puțin căutate sunt programele de litere, absolvenții de liceu nefiind atrași de perspectiva unei cariere în învățământ. 

” Programele de litere stagnează oarecum în aceeași situație ca și anii trecuți, probleme motivate de sistemul educațional. Nu sunt atrași pentru că nu se scot posturi la concurs, de câțiva ani nu mai sunt posturi în oraș, neavând posibilitatea să concureze măcar pentru un post de titular probabil că își dau seama că nu este momentul propice pentru intrarea în învățământ”, spune conf.univ.dr. Alexandra Mitrea, decanul Facultății de Litere și Arte din Sibiu.

Pe piața muncii se caută inginerii și specialiștii IT

Speciliștii în domeniul resurselor umane spun că, odată absolvită facultatea, cele mai mari șanse de angajare le au cei care termină Ingineria și calculatoarele, Medicina oferind de asemenea oportunități foarte bune. La polul opus, absolvenții de litere, drept sau psihologie au șanse mici să-și găsească ceva în domeniile pe care s-au specializat.

”În general, la absolvenții de studii superioare, foarte importantă, pe lângă facultatea absolvită, este în primul rând cunoașterea unei limbi străine, 90 la sută din poziții, indiferent de nivelul de experiență, cer limba străină”, explică Flaviu Boerescu, specialist în cadrul unei companii de recrutare specializată pe selecția de personal cu studii superioare.

Absolvenții fără loc de muncă pot primi șomaj

De la începutul acestui an, 42 de absolvenți de facultate s-au înregistrat în evidențele Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Sibiu. ”Dacă după 60 de zile absolvenții nu și-au găsit un loc de muncă sau nu urmează cursurile unei unități de învățământ ei își pot depune dosarul de șomeri indemnizați și vor primi o perioadă de 6 luni o sumă fixă de 250 de lei pe lună”, spune Dana Radu, resăponsabil mass-media în cadrul AJOFM Sibiu.

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite