Medicamente gratuite contra cost, pentru bolnavii cronici

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pacienţii sunt nevoiţi să-şi cumpere medicamentele
Pacienţii sunt nevoiţi să-şi cumpere medicamentele

Medicii de familie nu mai eliberează, începând de ieri, reţete gratuite şi compensate. Aceştia nu mai au contracte cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, iar bolnavii cronici sunt nevoiţi să-şi procure medicamentele contra cost.

Citiţi şi:

Ministrul sănătăţii il critică pe managerul Spitalului judeţean Sibiu: declaraţiile sale sunt iresponsabile!

Conferinţă naţională de chirurgie la Sibiu


Medicii de familie spun că nu mai pot prescrie reţete gratuite şi compensate deoarece, de la începutul acestei luni, nu mai au contracte cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS). În lipsa acestor contracte, medicii de familie spun că eventualele reţete eliberate nu ar avea suport legal pentru decontare de către CJAS, şi le-ar fi ulterior imputate. ”De la 1 iunie nu suntem în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate, dăm doar consultaţii gratuite pacienţilor noştri, eliberăm reţete simple, şi doar concedii medicale, niciun alt act aflat în contract cu Casa de Asigurări”, spune Rodica Fărcăşanu, preşedintele filialei Sibiu a Patronatului Naţional al Medicilor de familie.

Potrivit acesteia, medicii de familie nu au semnat contractele cu CJAS pentru că nu au avut până la sfârşitul lunii mai normele metodologice la noul contract cadru. „Normele apar azi (ieri, n.r.) sau mâine (astăzi, n.r.), dar trebuie un interval de timp să le poţi citi, să vezi ce este în aceste norme, să poţi să elaborezi nişte clauze. Nu este normal ca în data de 1 practic nu au apărut. Pentru pacienţi am pus un afiş pe uşă, în care le-am spus că în perioada 1-5 iunie îi consultăm gratuit, însă fiind în afara contractului cu Casa de Asigurări nu putem elibera acte în contract cu Casa. Pe bolnavii cronici i-am rugat să-şi cumpere câteva zile medicamente, până vom şti ce putem face”, a mai spus Rodica Fărcăşanu.

Medicamente pe bani

Cei mai afectaţi de această situţie sunt bolnavii cronici. Cei care au trebuit să-şi cumpere ieri medicamentele nu au avut de ales şi le-au achitat în farmacii. ”Am nevoie de medicamente pentru că sunt bolnavă de inimă şi sunt operată acum de două luni şi ceva la Cluj. Mă duc şi-mi cumpăr din farmacie cumva, ce să fac, şi sigur că sunt scumpe medicamentele – sunt operată şi la un picior de un an şi ceva, la gât de două luni şi ceva”, a spus Maria Frunză, o pacientă care a trecut ieri pragul unui cabinet de medicină de familie din Sibiu. 

CASETĂ

Ce spune Casa de Asigurări

Reprezentanţii CJAS au declarat ieri că medicii de familie sunt aşteptaţi la semnarea contractelor. ”În cursul zilei de astăzi am primit documentaţia pentru încheierea contractelor cu medicii de familie, îi invităm la semnarea contractelor”, a spus Adela Cojan, directorul CJAS Sibiu. Cu toate acestea, în cursul acestei dimineţi, medicul Rodica Fărcăşanu a spus că nu a primit încă nicio invitaţie de la Casa de Asigurări. Mesajul CJAS, pentru bolnavii care îşi cumpără medicamente teoretic gratuite, a fost extrem de vag. „Le transmitem că încercăm să asigurăm continuitatea accesului la serviciile medicale”, a mai spus directorul instituţiei.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe sibiu@adevarul.ro!

Click pe imaginea de mai jos pentru ultimele noutăţi de la Sibiu:

logo ads
Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite