Sibiu: Maternitatea din Cisnădie pusă pe butuci şi închisă (galerie foto)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Spitalul din Cisnădie va deveni cămin pentru bătrâni
Spitalul din Cisnădie va deveni cămin pentru bătrâni

Odinioară una din cele mai solicitate din judeţ şi chiar şi din ţară, maternintatea Spitalului Orăşenesc Cisnădie are zilele numărate. Vremurile gravidele din Cisnădie şi Sibiu se băteau pentru o programare ca să nască în oraşul aflat la mai puţin de 9 kilometri de reşedinţa de judeţ par să fie istorie.

Adevărul de Seară a aflat că managerul Spitalului Orăşenesc Cisnădie, doctor Dorina Dăncăneţ, a înaintat un plan managerial prin care secţia de maternitate va fi desfiinţată şi păstrată doar ca ambulatoriu de specialitate. Directorul Direcţie de Sănătătate Publică Sibiu, doctorul Ioan Maniţiu a recunoscut că Maternitatea nu mai figurează ca secţie de sine stătătoare, în cadrul Spitalului Orăşenesc Cisnădie. „Managementul acestui spital a trebuit să fie gândit foarte bine. În condiţiile în care există la Sibiu o maternitate foarte bună, cu tot ce trebuie, iar la Cisnădie nu sunt cadre medicale şi nu mai există asitenţă tehnică aşa cum trebuie, în noul plan managerial există modificări în structura pe secţii. Planul managerial în care maternitatea nu se mai regăseşte ca secţie de sine stătătoare va fi trimis în aceste zile spre aprobare la minister” a explicat Maniţiu.

Şicane între conducere şi secţie
Medicul specialist Iancu Bocuţ, de la maternitatea Cisnădie, spune că totul este cusut cu aţă albă de managera spitalului, Dorina Dăncăneţ, care a redus numărul de patruri de pe secţie cu bună ştiinţă iar  posturile vacante nu au fost scoase la concurs, sau au fost scoase cu întârziere mare. „Percep aceste schimbări ca pe nişte probleme personale împotriva celor care mai suntem aici şi implicit împotriva mea. Nu am fost deloc consultat în privinţa deciziilor luate în legătură cu secţia de maternitate. Tot timpul am aflat de la altcineva. Nu văd justificate aceste acţiuni, mai ales că în perioada în care am fost manager am avut o colaborare bună cu actuala conducere” spune medicul care lucrează pe această secţie din 1988. Managerul Dorina Dăncăneţ spune că dimpotrivă, medicul Boncuţ este oarecum vinovat de situaţia în care s-a ajuns. Acesta a explicat că în condiţiile în care în maternitate nu a mai născut nimeni din luna mai a anului trecut nu se mai justifica menţinerea a numărului actual de paturi. „Noi nu vrem să închidem secţia de tot ci doar să reducem numărul de paturi de acolo de la 15 la un număr de 6. S-au analizat indicatorii pe secţie în ultimii doi ani şi aceştia sunt cu mult sub valorile ce trebuiau atinse. Nu au mao fost făcute naşteri aici pentru că doctorul Iancu Boncuţ nu şi-a mai asumat răspunderea, el fiind singur pe secţie. Din păcate nu am avut sprijinul total al dânsului şi de asta s-a ajuns aici. Îmi pare foarte rău, mai ales că maternitatea de aici era renumită” a explicat managera Dorina Dăncăneţ. În anul 2008 la matenitate au fost înregistrate 32 de naşteri, iar anul acesta niciuna, în timp de în Cisnădie populaţia a crescut cu 60 de copii anul trecut.

Maternitatea se putea lăuda cu dotări foarte bune datorită programelor Ministerului Sănăţii, derulate în anii trecuţi. Sala de naşteri are o masă performantă, sala de operaţii este pusă la punct, iar compartimentul de sterilizare este dotat cu un aparat nou care a costat câteva milioane de lei. La fel  de bine stă şi salonul de nou născuţi, unde au fost adude incubatoare noi care nu au fost folosite niciodată.


Primăria vrea maternitatea
Administraţia locală nu este deloc de acord cu închiderea maternităţii. Primarul oraşului spune că secţia poate fi salvată fără probleme. „Consiliul Local trebuie să fie consultat pentru asta. Eu am un plan de menţinere a maternităţii pentru că este o tradiţie în Cisnădie. Nu ştiu încă ce interese sunt acolo sau dacă e vorba doar de doi bolovani care trebuie eliminaţi” a spus primarul Johann Krech, referindu-se la fostul şi actualul director al Spitalului Orăşenesc.

“S-o închidă numai că vor avea de-a face cu mine” Johann Krech, primar Cisnădie.

Construită cu voluntari
Una dintre cele mai vechi angajate ale Maternităţii din Cisnădie, infirmiera Doina Boita, îşi aminteşte cum a fost construită clădirea în care funcţionează acum secţia pe cale de a fi desfiinţată. “Maternitate este în Cisnădie de când mă ştiu, că doar şi eu m-am născut aici, dar era în altă parte. Clădirea asta s-a ridicat prin anii 50, doar cu muncitori voluntari de la fabricile din oraş şi cu armata. În ’76 , când am venit eu, aici era deja maternitate” îşi aminteşte tanti Doina, cum îi spun colegele moaşe.

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite