Marius Petru Moldovan a renunţat la munca în fabrică, pentru bucătărie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marius Petru Moldovan
Marius Petru Moldovan

Sibianul lucrează ca bucătar de doi ani şi spune că îi place foarte mult ceea ce face. Printre cei cărora le-a gătit până acum se numărăr designerul Cătălin Botezatu.

De-a lungul timpului, Marius Petru Moldovan a avut mai multe meserii. A lucrat ca agent de producţie, a fost şi agent de pază, şi a încercat şi experienţa de lăcătuş mecanic. În urmă cu doi ani însă, când a fost trimis în şomaj, sibianul a ales să se reprofileze, luând o decizie pe care şi-o dorea de mai mult timp: aceea de a deveni bucătar.

Asta şi pentru că acumulase o minimă experienţă, în cei trei ani petrecuţi în Suedia, în anii ’90. „ Imediat după Revoluţie, am lucrat într-un restaurant în Suedia, unde făceam salate. De atunci am prins gustul acestei meserii şi mi-am dorit să învăţ mai multe“, spune  sibianul, care recunoaşte că a munca în afara graniţelor a fost o experienţă inedită, de neiutat.
„ Aveam toate condiţiile, a fost ceva extraordinar. Uneori, regret că m-am întors în ţară, însă mă bucur că aici am reuşit să îmi formez o familie minunată. Chiar dacă era mult mai bine acolo, nu m-am putut acomoda deloc cu clima, era foarte frig“, adaugă acesta.

I-a gătit lui Cătălin Botezatu

În toamna lui 2008, Marius Moldovan s-a angajat ca ajutor de bucătar la un restaurant din Păltiniş şi după o lună de practică şi-a dat seama că a fost cea mai bună alegere pe care a făcut-o. Îi place munca sa şi spune că nu se compară cu nimic din ce a făcut până acum. „ Sunt mult mai multe avantaje. Este o muncă frumoasă, curată, lucrezi cu legume, nu lucrezi cu fiare“, spune, zâmbind, bucătarul.

Deşi nu are o experienţă foarte mare în domeniu, sibianul a avut deja ocazia să gătească pentru personalităţi politice şi vedetele autohtone. Printre cei care au gustat din delicatesele preparate de el s-a numărat, de exemplu, designerul Cătălin Botezatu. „ A venit la Păltiniş în vara acestui an, filma pentru o emisiune. A ales să mânănce muşchi de vită cu sos de piper verde  şi s-a declarat foarte mulţumit, din spusele colegilor“, adaugă acesta.

Preferă ciorba rădăuţeană

Din septembrie, bucătarul s-a angajat la Bistro Rathaus, deschis în clădirea în care îşi are sediul şi Primăria Sibiu, oferind adevărate delicatese celor care aleg să îşi ia masa în centrul oraşului. De la ciorbe, la felurile de bază şi până la desert, Marius Moldovan le găteşte pe toate cu aceeaşi plăcere. Spune că mai are destul de învăţat şi consideră că disciplina şi rapiditatea trebuie să fie principalele caracteristici ale celor care aleg această meserie.

Felul său preferat de mâncare, cel care are trecere foarte mare şi în rândul clienţilor, este ciorba rădăuţeană, în prepararea căreia a devenit un adevărat specialist. „ La fel de căutate sunt şi deserturile noastre. Panna cotta, de exemplu, o reţetă pe care recunosc că am furat-o, este foarte cerută de către clienţii care vin aici“, adaugă Marius Moldovan.

Întrebări şi răspunsuri
Cine găteşte acasă la dumneavoastră?

Gătesc şi eu şi soţia, ne împărţim atribuţiile. Pot spune, totuşi, că eu stau mai mult în bucătărie, pentru că ea se ocupă mai mult de copii şi de educaţia lor.
Care este mâncarea preferată a copiilor?
Le place foarte mult să le prepar cartofi ţărăneşti cu aripioare de pui.
Unde se mânăncă cel mai bine, în Sibiu?
La noi la restaurant, bineînţeles.
Cât de mult timp petreceţi în bucătărie, zilnic?
În medie, între 13 şi 14 ore. Opt le petrec la serviciu, după care merg acasă, unde stau alte câteva, pentru că îmi place foarte mult ceea ce fac.


Ce-i place
„ Îmi place, în primul rând, să mă bucur de familia mea. Îmi plac sporturile, joc fotbal şi tenis ori de câte ori am timp liber şi îmi place vara. Dacă ar fi după mine, aş trăi într-o ţară în care să fie tot timpul cald“, spune Marius Moldovan

Ce nu-i place
Sibianul se declară dezamăgit de situaţia din România şi spune că asta îl determină să îşi dorească să plece. „ Noi avem o ţară foarte frumoasă, care, din păcate, este condusă extreme de prost, în care nu se mai prea poate trăi, în care oamenii se dewscurcă tot mai greu“, adaugă acesta.

Click pe imaginea de mai jos pentru ultimele noutăţi de la Sibiu:

logo ads
Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite