Sibiu: Maria Moga n-ar putea trăi fără librărie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sibiu: Maria Moga n-ar putea trăi fără librărie
Sibiu: Maria Moga n-ar putea trăi fără librărie

Când era copil, Maria Moga împrumuta cărţi vecinilor şi le făcea fişe de lectură. Acum, îi mulţumeşte lui Dumnezeu pentru acest miracol care este cartea şi spune că librăria este, mai presus de toate, armonie şi echilibru.

Dacă aveţi în obicei să treceţi regulat prin librării, să zăboviţi mai mult printre cărţi sau să urmăriţi noi apariţii editoriale, este imposibil să n-o ştiţi pe Maria Moga. Este librar pe Corso, la librăria Humanitas, unde lucrează încă de la deschiderea locaşului cultural, în 1991. Mult timp şef coordonator al librăriei, Maria Moga a ales să-şi lase un mai tânăr coleg să preia frâiele, pentru că “cei tineri trebuie să fie în faţă, pe ei trebuie să-i susţinem”.

“Librăria este armonie!”
Înainte de 1990, Maria Moga a lucrat într-un combinat petrochimic şi apoi la o fabrică de piese auto. N-a fost o perioadă urâtă, dar de abia munca în librărie a ajutat-o să se cunoască şi i-a oferit o viziune mai clară asupra vieţii şi a lucrurilor cu adevărat importante. “Librăria este armonie, n-aş putea să-mi imaginez viaţa fără librărie. Este bucuria de a sta între cărţi, îţi stârneşte curiozitatea. În cărţi sunt atâţia oameni interesanţi şi atâtea lucruri la care nu te-ai gândit... Cartea înseamnă căutare, cunoaştere a tot ce este viaţa. Mai degrabă încercare de a cunoaşte, pentru că uneori simt, îmi dă târcoale acest gând, că încercarea este sortită eşecului. Dar, prin lectură, ies din impas”, explică Maria Moga. Despre toate cărţile pe care le-a citit spune că au mişcat-o, dar prima scriere care a produs un cutremur în existenţa sa este “Jocul cu mărgelele de sticlă” de Herman Hesse. Romanul creează un univers fascinant în care lumea a renunţat la valorile materiale şi a creat o provincie în care singura realitate o constituie spiritul. “O carte mereu te provoacă, dar acest roman m-a zdruncinat total. Mă uit în jurul meu şi văd oameni care trăiesc punctual, fac mereu aceleaşi lucruri, au intrat într-un carusel. Este ca un ciclu diurn în care persoana lăuntrică nu există”, spune Maria care consideră că starea de fericire vine din echilibrul şi liniştea interioară.

Cartea privită ca o călătorie
Maria Moga ia bucuria cititului ca pe un dar şi priveşte cărţile ca pe o călătorie în care nu contează prea mult destinaţia ci doar drumul. Citeşte o carte şi ştie că aceasta o s-o conducă la alta. “Niciodată n-am putut să spun «acum ştiu» şi să stau liniştită. Fiecare carte m-a trimis la altceva”, mai spune librarul. N-are scriitor preferat ci scriituri preferate iar de John Gray spune că n-a întâlnit de la Cioran un spirit atât de lucid. “În cartea lui, «Câini de paie», Gray scrie despre creierul uman că primeşte 14 milioane de biţi de informaţie pe secundă, în condiţiile în care lărgimea benzii conştiinţei este de 18 biţi. Întrebarea care se ridică în urma lecturii este cum pot lărgi această bandă. Cred că dobândirea unei stări de echilibru te poate ajuta să reţii ce este util pentru destinul vieţii tale”, încheie Maria Moga.


Adoră muşcatele ţărăneşti
“Îmi plac florile, în mod deosebit muşcatele ţărăneşti. Mi se pare o floare viguroasă, sănătoasă, ţărănească”, declară Maria Moga care are acasă o mulţime de flori dintre care aproape douăzeci sunt muşcate, de toate culorile.

Omul este om să muncească
Mariei Moga îi displac lenea şi omul care nu munceşte. “Detest oamenii care înţeleg să trăiască fără să muncească. Ologul nu poate merge, dar are mâinile cu care poate lucra. Cel care nu are nici mâini, are mintea. Fiecare poate face ceva pe măsura puterilor lui”, explică Maria Moga.

Ce carte recomandaţi ca prim pas în găsirea echilibrului interior?
M.M.:
O carte care se adresează tuturor, pentru că-i bruschezi pe oameni dacă îi pui să intre în cartea religioasă. Recomand “Doar şase numere” de Martin Rees, despre forţele fundamentale care modelează universul. Este fascinant faptul că există şase constante care nu-şi schimbă valoarea. Este o carte care trebuie citită şi chiar vreau să o recitesc.
De ce lumea refuză să citească carte religioasă?
M.M.:
Oamenii nu vor să intre în cartea religioasă pentru că se simt puternici. Atâta vreme cât eşti sănătos, puternic, n-ai nevoie de carte religioasă. Eşti tu, egoul tău este puternic, dar tu eşti doar un omuleţ.

Profil
Născută:
29 mai 1951, Răşinari
Educaţie: Facultatea de Chimie Industrială
Ocupaţie: Librar
Familie: Căsătorită, are un copil

Sibiu



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite