Majorarea TVA naşte dispute la plata facturilor de apă, la Sibiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai mulţi sibieni sunt nemulţumiţi că au primit facturile pe luna iunie, calculate cu TVA de 24%. În timp ce oamenii sunt decişi să apeleze la justiţie pentru a-şi face dreptate, furnizorul de apă din oraş declară că a procedat perfect legal. 

CITIŢI ŞI

La Sibiu se scumpeşte apa cu aproape 12 la sută

Creşterea taxei pe valoare adăugată de la 19% la 24% creează probleme la plata facturilor pentru luna iunie. Sibienii din două asociaţii de proprietari din zona Turnişor sunt revoltaţi de faptul că reprezentanţii Societăţii Apă-Canal le-au emis facturile pentru luna trecută cu o cotă TVA de 24%, în timp ce facturile pentru alte utilităţi au venit cu o cotă de 19%. Aceştia acuză furnizorul de apă de hoţie şi sunt decişi să ia măsuri.

„ Oamenii oricum nu au bani, de ce să ne ia şi ei în plus? Este vorba despre factura pentru perioada 1.06-30.06, iar consumul este estimat. Dacă tot nu au citit contoarele, puteau măcar să facă aceste estimări până în data de 25 şi să emită facturile până la sfârşitul lunii, ca să nu pună TVA de 24%. În plus, facturile apar ca fiind emise în data de 9 iulie şi le-am primit în 8. Doar de la noi, diferenţa pe care am calculat-o ar fi de peste 67 0 de lei, bani pe care nu consider că sunt îndreptăţiţi să ni-i ceară“, spune Stela Ganea, în numele celor peste 1.000 de sibieni care fac parte din asociaţiile de proprietari de care aceasta răspunde.

Nu vor plăti
Femeie este hotărâtă să le încaseze locatarilor facturile calculate cu 19% şi vrea să apeleze chiar la justiţie, convinsă că i se va da câştig de cauză. Oamenii le-au trimis celor de la Apă-Canal şi o adresă, prin care le cer să le recalculeze facturile. „ Vă solicităm să refaceţi facturile aferente lunii iunie cu cota legală de 19%. În caz contrar, refuzăm să achităm contravalaorea de 677, 57 de lei, întrucât această măsură este nelegală şi nejustificată. De ce nu aţi emis facturile până în 30 iunie,dat fiind faptul că este vorba de un consum estimat?”, se arată în adresa trimisă către SC Apă-Canal SA.

Totul este legal
Reprezentanţii societăţii de apă spun însă că nemulţumirea oamenilor este nejustificată şi că aceştia ar trebui să fie supăraţi pe Guvern şi pe măsurile de austeritate impuse de acesta. „ Conform legii 241/2006, legea serviciului de alimentare cu apă şi canalizare, facturile se emit între 1 şi 15 ale făiecărei luni, pentru consumul din luna precedentă. Dat fiind faptul că TVA-ul era deja 24%, la data emiterii acestor facturi, supărările oamenilor nu sunt justufucate. În orice caz, diferenţa este una mică“, spune Thomas Roth, purtător de cuvânt al SC Apă-Canal Sa. În Sibiu, metrul cub de apă a fost scumpit de la 1 iulie, acesta ajungând în prezent la 2,75 de lei.

Click pe imaginea de mai jos pentru ultimele noutăţi de la Sibiu:

image
Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite