Mai bine „indian“, decât „ţigan“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Romii din Sibiu sunt revoltaţi de iniţiativa deputatului Silviu Prigoană şi spun că mai bine li s-ar spune indieni, decât ţigani. Regele Cioabă spune că Prigoană e rom şi se răzbună pe această etnie.

CITIŢI ŞI:

Cioabă îl atacă pe Prigoană: „Ne miră că iniţiativa e a unui rom“

Romii sibieni sunt revoltaţi de iniţiativa deputatului PDL Siviu Prigoană. Ei cred că ar fi o jignire să li se spună ţigani. „Românilor le-ar conveni ca noi să ne apucăm să le shimbăm denumirea în ţigani? Nu cred. Bărbatul meu e romul meu, nu e ţiganul meu. E o insultă. Dacă mă strigă cineva ţiganco pe stradă, aş considera că a vrut să mă insulte. Mai bine să mă înjure, decât să îmi spună ţigancă“, spune Verdeana Drăgan.


Bărbatul Verdeanei, Mihai, spune că schimbarea denumirii din rom în ţigan ar fi o mare nedreptate. „Noi între noi ne spunem romi, nu ţigani. Dacă noi am trăit în România, de ce să ne spună ţigani, noi suntem romi. Românilor le-ar conveni să îi facem ţigani? Mai bine ne-ar spune indieni. Noi de acolo ne tragem, din India şi aceia sunt strămoşii noştri. Indieni nu ne-ar deranja deloc, dar ţigani...nici noi nu ne spunem între noi ţigani“, spune Mihai Drăgan, un etnic rom.


Fata regelui, Ana Maria spune că o bună parte dintre romi sunt oameni care muncesc, nu fură. „Nu e corect să ni se spună ţigani. Şi eu am păţit de multe ori să mi se spună aşa, şi la şcoală şi pe stradă. Nu ai cum să schimbi concepţia oamenilor, dar noi suntem romi. Avem multe lucruri pe care alţi români nu au, mă refer la case, maşini, copiii noştri merg la şcoală, la liceu. Noi nu furăm, nu cred că se poate pune problema că stricăm imaginea României“, spune Ana Maria Cioabă.


Prigoană e rom
Schimbarea denumirii de „rom“ cu cea de „ţigan“  l-a înfuriat pe Regele Cioabă care lansează acuzaţii la adresa iniţiatorului propunerii legislative. „Vom încerca să acţionăm pe toate căile legale pentru a stopa această nedreptate care se face, încă o dată, acestui popor. Ne miră faptul că este făcută tocmai de un rom, de domnul Prigoană, care poate vrea acum să se răzbune pe acest popor. Nu cred că este făcută nicio confuzie între rom şi român. Cred că în afara graniţelor sunt deopotrivă atât romi cât şi români care comit infracţiuni şi de care noi ne delimităm”, spune Florin Cioabă.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe sibiu@adevarul.ro

Pentru ultimele noutăţi de la Sibiu, click pe imaginea de mai jos:

logo ads
Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite