Sibiu: Mai multe executări silite anul acesta

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La Sibiu creşte numărul persoanelor fizice şi juridice executate silit, dar bugetul oraşului e încă pe plus la venituri. Deşi din mediul economic semnalele nu sunt pozitive, centralizarea datelor pentru primele opt luni ale anului privind impozitele şi taxele încasate la buget indică o creştere faţă de anul trecut.

Veniturile intrate în bugetul local au crescut până la sfârşitul lui august cu 3,4%, faţă de anul trecut, de la 190.167.374 lei la 196.626.748 lei, Creşterea vine într-o mică măsură şi din  taxele şi impozitele plătite de persoanele fizice şi juridice. Raportat la aceeaşi perioadă, acestea au crescut cu circa 1 milion de lei, fiind incasate anul acesta 50.000.000 de  lei, deşi taxele şi impozitele nu au mai fost majorate din 2006.
Bugetul pe plus în vreme de criză are şi o explicaţie “Sibiul culege roadele anilor anteriori, când au fost construite multe locuinţe şi numeroase firme şi-au deschis un punct de lucru sau au construit clădiri comerciale” a precizat primarul Klaus Johannis.
La 30 septembrie este se încheie cel de-al doilea semestru de încasări al taxelor şi impozitelor. Cei care îşi vor plăti datoriile faţă de bugetul local după această dată vor plăti majorări de 0.1% pentru fiecare zi de întârziere.

Peste 40 de milioane trebuie executate silit

Chiar dacă bugetul e pe plus, criza se face simţită din plin la Direcţia Fiscală a Primăriei care se vede nevoită să facă demareze din ce în ce mai multe executări silite.

 “Din anul 2000 până în 2008 bugetul local al Sibiului a crescut de peste 17 ori”  spune Klaus Johannis


Dacă la sfârşitul lui august 2008,  30.387 de sibieni primeau acasă somaţii de executare silită, datorând bugetului local 8.314.808 lei, anul acesta numărul datornicilor a crescut cu 1.300, iar suma datorată sare de 10.000.000 de lei.
Marii datornici provin din rândul agenţilor economici, unde sunt cu 200 mai multe cazuri de executări silite, iar suma a crescut cu 40 la sută, ajungând la 31.400.000 de lei. Îngrijorător este însă faptul că falimentele înregistrate anul acesta, deşi nu sunt mult mai multe, este vorba de firme mari, ultimul caz fiind Trident Trans Tex, care a declarat insolvenţa la începutul lunii august.




Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite