Sibiu: Iulia Loredana Badea, cel mai tânăr tehnician criminalist

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sibiu: Iulia Loredana Badea, cel mai tânăr tehnician criminalist
Sibiu: Iulia Loredana Badea, cel mai tânăr tehnician criminalist

Iulia Loredana Badea lucrează de doi ani şi jumătate la Serviciul Criminalistic şi, chiar dacă este mezina, îşi face treaba cu profesionalism.

O parte dintre noi ne-am jucat în copilărie „de-a poliţistul“ şi am visat să facem lege şi ordine, ca binele să triumfe şi răul să fie pedepsit. Dar, în timp, ne-am reconsiderat dorinţele şi am ajuns adulţi, dar nu poliţişti. Iulia Loredana Badea a fost însă foarte consecventă în ambiţia ei de a intra în rândurile poliţiei şi cu multă determinare a ajuns acolo unde şi-a propus atunci când era doar o fetiţă băieţoasă şi bătăioasă. Este poliţist şi nu, nu face muncă de birou. Mai mult decât atât, este tehnician criminalist. Şi nu numai că lucrează printre altele cu cadavre care nouă, muritorilor de rând ne creează repulsie, dar este şi foarte tânără. Are 23 de ani, este cel mai tânăr poliţist de la Serviciul Criminalistic din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Sibiu şi una dintre cele două femei care lucrează aici.

Criminalist de la 20 de ani
„Am făcut Şcoala de Agenţi de Poliţie din Câmpina şi, atunci când s-a făcut repartizarea pe profile, nu am vrut să-mi aleg altceva în afară de criminalistică. Asta mi-am dorit mereu şi sunt foarte mândră că ceea ce am vrut s-a realizat“, declară Iulia. Pentru că a avut medie bună la absolvire, a putut să-şi aleagă oraşul. Aşa a venit la Sibiu, oraş de care este îndrăgostită de mult timp. La puţin timp după împlinirea vârstei de douăzeci de ani, Iulia s-a angajat ca agent de poliţie la Serviciul Criminalistic. Cei mai mulţi tineri de douăzeci de ani nici nu ştiu ce vor să facă cu viaţa lor iar Iulia mergea conştiincioasă la locul crimei, preleva amprente, ridica probe bilogice, făcea măsurători şi analiza cadavre umane. „Ca tehnician criminalist mergi la toate tipurile de infracţiuni, de la furt de cartofi de pe câmp, la crime, sinucideri ori accidente rutiere. Nu există lucru care să nu-mi placă, nimic nu mi se pare odios sau scârbos. Şi mirosul unui corp aflat în descompunere face parte din meseria mea. Şi să pun mâna pe morţi şi să ampretez rromi sau ciobani, şi să urc pe munte cu trusa de criminalist care ajunge câteodată să cântărească opt-nouă kilograme“, explică Iulia şi mă face imediat s-o consider eroina mea personală.

„Văd cât de firavă este viaţa unui om“
Recompensa cea mai mare a muncii Iuliei este când meticulozitatea cu care a ridicat şi a catalogat probele conduce la soluţionarea cazului. Un avantaj şi mai mare este că munca o ţine cu picioarele pe pământ, mereu ancorată în realitate. “Mergând la morgă, la necropsii, la accidente, la crime şi sinucideri, văd cât de firavă este viaţa unui om. Cât de multe poate face un om şi cât de repede poate muri“, povesteşte tânăra. De aceea este atât de plină de viaţă Iulia, mereu zâmbind, glumind şi trâind la intensitate maximă.

Ce-i place
Muntele, joggingul şi interesantul joc sudoku. „Îmi place ca în concedii să mergem la munte. Apoi, mă relaxez mereu cu un sudoku foarte dificil, îmi place să mă concentrez la careul de joc. Am chiar regula mea şi o strategie anume de a rezolva sudoku“, declară Iulia.

Ce nu-i place
„Nu-mi plac oamenii cu două feţe care nu-ţi spun în faţă ceea ce gândesc. Mie nu mi se pare greu să spui direct unei persoane adevărul, opinia ta într-o situaţie dată, aşa că nu-s de acord cu oamenii ipocriţi“, mai spune Iulia Badea. Un alt lucru care nu-i place este munca în gospodărie. „Nu prea sunt gospodină, nu îmi place.“

Întrebări şi răspunsuri
Viitorul tău soţ este tot poliţist. Cum este o relaţie între poliţişti?

Este mult mai bine să ai o astfel de relaţie, pentru că ne înţelegem unul pe celălalt.
Ai vrea ca şi copiii voştri să lucreze tot în Poliţie?
Nu, aş vrea ca ei să aibă meserii mai bănoase. Dar, în definitiv, opţiunea va fi a lor.
Înseamnă că tu ai alege altă meserie dacă ai putea întoarce timpul?
Nu, clar tot asta aş face.
În ce alt serviciu din cadrul Poliţiei ai vrea să lucrezi?
Îmi place cât de cât Crima Organizată, acolo au cazuri comlexe, bani falşi, trafic de droguri sau de persoane. Mi se pare interesant.

Profil
Născută:
16 august 1986, Balş, judeţul Olt
Studii: Şcoala de Agenţi de Poliţie Câmpina, Facultatea de Drept
Familie: Necăsătorită

Sibiu



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite