Lorant Kiss: O broscuţă i-a trezit interesul pentru medicină

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Profesorul universitar doctor Lorant Kiss şi-a dorit încă de pe clasa a VII-a să urmeze facultatea de Medicină, iar acum se declară împătimit al muncii de chirurg.

O broscuţă i-a stârnit interesul, într-o lună de vară. „Eram în grădină, citeam o carte e care tatăl meu mi-a dăruit-o, legată de evoluţia bilogiei. La un momentdat, un bărbat care era plătit să cosească iarba a tăiat o broscuţă. Fusese decapitată, dar îşi mişca încă braţele. Nu puteam înţelege cum un corp fără cap se mai poate mişca şi atunci m-a dus şi i-am spus tatălui meu că voi face medicina“, povesteşte medicul chirurg. Specialitatea a ales-o tot aşa, cu mult înainte de a avea contact direct cu profesia de medic, în liceu, pe când era mare jucător şi iubitor de fotbal. „În timpul unui meci a intrat într-o sârmă cu piciorul şi am fost dus de urgenţă la spital. Am fost fermecat, pur şi simplu, de locul acela, cum era aranjat totul în urgenţă, cum am fost cusut. Aşa că mi-am spus: Chirurg mă voi face“, adaugă KISS.
Nu a mai trecut mult şi, după finalizarea liceului, chirurgul de acum, avea de a face direct cu profesia de medic, la facultatea din Târgu Mureş, acolo unde, spune el, mai mulţi profesori de talie internaţională i-au deschis calea spre medicină şi l-au fermecat cu mulţimea de informaţii cu care avea contact. „Aveam nişte profesori de talie internaţională, practic în anii 70, preofesorul pe care eu l-am considerat un titan şi mi-a servit drept mentor, făcea deja experienţe pe câini şi studia deja ciroza hepatică“, adaugă medicul. Facultatea de Medicină i-a oferit extrem de multe experienţe unice. „Am făcut multe experienţe în studenţie. Am operat pe 150 de şobolani, 50 de iepuri şi 26 de câini pe care am studiat cancere digestive.
Ieşit de pe băncile facultăţii, medicul chirurg avea să lucreze în renumite clinici de profil din ţară. „Perioada de la Spitalul din Petroşani a fost una extrem de grea. 70 de mii de oameni de acolo lucrau în combinatul minier, astfel că în fiecare an aveam cel puţin 700 de  cazuri de pacienţi politraumatizaţi, 300 de arşi, erau o mulţime de explozii. Erau multe probleme în zona aceea. Aveam patologii de cancere, ciroze“, susţine Lorant Kiss.
Lorant Kiss spune că profesia chirurgului este una dintre cele mai grele. „Nu este niciun alt medic care, de fiecare dată când intră în sala de operaţie, trebuie să fie conştient că la ieşire ar putea fi nevoit să spună aparţinătorilor că pacientul tocmai operat a murit“, spune medicul. A avut şi el nenumărate experienţe de genul acesta. „Este cumplit. Îmi amintesc de primul caz de acest fel, un licean, fiu al unor cunoştinţe, operat de apendicită, începuse să aibădureri abdominale la 10 zile de la externare. L-am reinternat şi l-am introdus în sala de operaţie pentru a vedea ce s-a întâmplat. Făcuse mai multe infarcte intestinale, practic acestea se produceau sub ochii mei, multe stopuri cardiace şi la 24 de ore a murit. A fost cumplit momentul în care am stat de vorbă cu părinţii copilului şi am suferit enorm de mult şi eu“, adaugă Lorant Kiss.


Profil:
Născut: 20 octombrie 1949, Odorhei
Educaţie:  Facultatea de Medicină Târgu Mureş
Familie: căsătorit, doi copii


Ce-i place
Îi place să se plimbe prin oraşul de pe Cibin, să meargă la teatru, dar mai ales să citească. Citeşte inclusiv între două operaţii.

Ce nu-i place
E nemulţumit că, deşi îşi doreşte să dezvolte un centru de cercetare pentru studenţii facultăţii de medicină din Sibiu, şi a strâns o mulţime de obiecte necesare, nu a primit nici măcar un spaţiu pentru a putea implementa acest proiect.

Întrebări şi răspunsuri: 

De ce aţi ales să profesaţi la Sibiu?
Am avut o ofertă  în 1994 în Elveţia, dar am refuzat, pentru că asta ar fi însemnat să rup, oarecum familia. Nu am regretat niciun moment, deşi recunosc, mi-ar fi plăcut să îmi desfăşor activitatea acolo. Aici nu pot face mai mult de 10 la sută din ce ştiu.

Ce viitor au medicii tineri?
Tinerii medici de acum au de a face cu multe provocări. Totul pleacă de la respectul societăţii. La noi medicul este văzut ca şi cu paznicul dintr-o bancă. Un tânăr câştigă doar 200 de euro la început, în medie. El nu se poate nici documenta, iar fără cercetare nu poţi avea succes. Un singur tratat de chirugie costă cam 300 de lei.

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite