Lolele din Agnita au alungat iarna la Sibiu (GALERIE FOTO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 200 de lole din Agnita şi din Germani au defilat ieri prin centrul Sibiului alungând spiritele rele şi gerul iernii.

CLICK AICI PENTRU O GALERIE FOTO DIN TIMPUL PARADEI LOLELOR DE LA SIBIU

CITEŞTE ŞI:

Sibiu: Lolele alungă iarna grea şi spiritele rele

Parada Lolelor a ajuns astăzi prin centrul Sibiului, o tradiţie săsească veche de sute de ani, reînviată recent. Peste 220 de lole din Agnita şi din Germania au mărşăluit pr Bulevardul Nicolae Bălcescu, prin Piaţa Mare, în faţa Muzeului Naţional Brukenthal şi prin faţa Catedralei Evanghelice din Sibiu.

În mijlocul lor s-au aflat reprezentanţi ai diferitelor bresle sibiene. „I-am mai văzut o dată în 2007, în timpul Capitalei Culturale Europene şi astăzi special am ieşit în oraş să-i mai văd o dată. ”, spune Ioan Holerga, unul din cei peste o mie de sibieni ieşiţi în întâmpinarea lolelor.



Parada a fost condusă de vreo zece dintre cele mai iscusite lole, bărbaţi adevăraţi şi foarte pricepuţi în mânuirea biciului. Mânuit de ei, biciul a răsunat prin tot centrul istoric, plesniturile făcând spectatorii să tresară şi să se dea înapoi speriaţi.

image



Un moment important al paradei s-a desfăşurat în faţa Catedralei Evanghelice din Piaţa Huet, acolo unde lolele au fost întâmpinate de prim-preotul Bisericii Evanghelice din Sibiu, Kilian Dorr. Acesta a ţinut un scurt discurs în care evidenţiat importanţa acestei tradiţii.

image



Spre după-amiază Fuga Lolelor s-a întos acolo unde îi este locul, la Agnita. Prezenţa ei la Sibiu s-a datorat împlinirii a o sută de ani de la prima paradă comună a tuturor breslelor din Sibiu, paradă la care au participat şi lolele.

image



Obiceiul Lolelor din Agnita, atestat încă din anul 1689, este un obicei de alungare a iernii şi a spiritelor rele. În anul 1911 a fost organizată prima paradă comună a breslelor pantofarilor, croitorilor, blănarilor, dogarilor, forma aceasta a obiceiului fiind conservată până în prezent.

image
image

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe sibiu@adevarul.ro!

Click pe imaginea de mai jos pentru ultimele noutăţi de la Sibiu:

logo ads
Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite