Locul unde copiii orașului redescoperă frumuseţea vieţii la ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ferma scoala de la Cornatel atrage zeci de vizitatori
Ferma scoala de la Cornatel atrage zeci de vizitatori

La nici 20 de kilometri de Sibiu, în localitatea Cornăţel, copiii timpurilor moderne, dependenţi de televizor şi nedezlipiţi de internet, sunt aşteptaţi să redescopere frumuseţea şi autenticul vieţii la ţară, plăcerea jocului în aer liber, a plimbării poneiul sau cu tractorul, în mijlocul unei căpiţe de fân proaspăt cosit.

Iniţiatorul fermei-şcoală de la Cornăţel, Liviu Măsălar, are 42 de ani şi de 26 de ani este stabilit în Spania. Este inginer constructor, soţia lui este medic chirurg, iar în urmă cu 4 ani au cumpărat cu 635.000 de euro fostul IAS de la Cornăţel, cu intenţia de a face aici o platformă de distribuţie.

Au două fetiţe, de 5 şi 10 ani, care odată ajunse aici au pornit însă ideea fermei-şcoală neproductive, care primeşte copii, concept folosit cu succes de altfel în ţări precum Franţa sau Germania.

„Am început şi am renovat după ce fetiţele ne-au dat această idee. Am învăţat de la ele că poţi să trăieşti luni de zile fără televizor şi fără calculator”, povesteşte iniţiatorul şcolii.

S-a asociat cu un prieten din copilărie, au făcut reabilitări şi au construit inclusiv un „circuit de multiaventură”, pe care copiii îl străbat echipaţi corespunzător, cu genunchiere şi căşti, iar lângă el, un panou unde micuţii pot face căţărări, iar una din hale a fost dotată cu circuite din lemn, tot pentru joc.

Locul unde copiii oraşului află că văcuţa nu e mov

În curtea fermei au apărut pe rând cai, măgari, ponei, câini, raţe, gâşte, găini, bibilici, fazani, oi, capre, în total peste 150 de animale „cazate” în ţarcuri largi, pentru ca micuţii să poată intra şi să interacţioneze cu ele direct, şi să afle astfel, de exemplu, că văcuţa nu e mov, aşa cum ştiau pentru că o văzuseră doar într-o reclamă, la televizor.

„Copiii noştri ştiau mai multe despre dinozauri decât despre animale. Iar când vecinii au aflat ce facem ne-am trezit cu o flotă de animăluţe. Ne-au donat foarte multe”, povesteşte amuzat Liviu Măsălar.

Iar surprizele pentru cei mici nu se opresc aici. Programul „micul fermier” le dă şansa, supravegheaţi de monitori specializaţi, să participe efectiv la activităţi specifice, de dimineaţa până seara. De asemenea, copiii pot face excursii călare afară din fermă, trasee pe bicicletă în spatele fermei, se pot plimba cu tractorul, iar una din principalele atracţii o reprezintă „şcoala de şoferi pentru măgăruşi”.

Micuţii, cu vârste începând de la 8-9 ani, trec cu măgăruşul prin tot felul de probe, de la purtatul de bidoane pe spatele măgarului fără să curgă apă până la conducerea acestuia printre jaloane, până să primească „permisul de conducere”.     

Deocamdată, programele sunt doar pentru perioada zilei, printre intenţiile de viitor numărându-se şi amenajarea de spaţii de cazare. Cei care vor să stea mai mult se pot caza la pensiunea aflată vizavi, iar prânzul se serveşte în sistem de catering. Până acum, au trecut pragul fermei şcoală foarte mulţi copii de la şcoli şi grădiniţe din Sibiu, dar şi bucureşteni sau turişti veniţi a Ocna Sibiului, care i-au descoperit pe internet.

Tarifele pornesc de la 25 de lei de copil, pentru grupurile care vin din şcoli şi grădiniţe, şi ajung la 50 de lei pe zi, cu prânz inclus, pentru copiii însoţiţi de părinţi, şi pentru care şi oferta de petrecere a timpului este mai diversificată.

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite