Locuinţe sociale, cu taxe de lux, la Sibiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Chiriaşii locuinţelor sociale din cartierul Reşiţa au ajuns la capătul răbdărilor, după ce s-au văzut înglodaţi în facturi exorbitante la utilităţi. Sumele pe care trebuie să le achite sunt enorme iar metrul cub de apă costă 40 de lei.


În 2004, atunci când Primăria Sibiu le-a dat locuinţe sociale, de tip ANL, 218 familii de sibieni au crezut că sunt binecuvântate. Cu timpul, facturile i-au înglodat, pur şi simplu, în datorii. Chiar dacă sunt distribuite sub titulatura de locuinţe sociale, cel puţin în lunile de iarnă, taxele seamană mai mult a locuinţe de lux. Metrul cub de apă caldă e taxat cu 20 de lei sau chiar 40 de lei, aşa cum s-a întâmplat acum, când au fost afişate taxele pe luna februarie. Puţini chiriaşi sunt în stare să îşi achite taxele la zi şi chiria, în acelaşi timp.

La un apartament de până în 60 de metri pătraţi, o familie cu două persoane achită chiar şi o mie de lei, asta pe lângă chiria de 300 de lei. „Luna trecută am avut o mie de lei taxele, acum avem 700. Sunt vecini care au şi peste o mie de lei, şio nici nu le pot achita. Nu le-au plătit. Sunt nişte facturi enorme şi nu îmi explic cum“, spune Cristina Bârsan, chiriaşă a unei locuinţe sociale. Şi aşa e în tot cartierul. „Avem mereu facturi exorbitante.Nu pot să spun, în factură intră apa, căldura şi curentul, dar uite, pe februarie avem de plătit 700 de lei“, spune Ioan Pătcaş.

Culmea este că alţi sibieni, care nu locuiesc în cartierul Reşiţa, nu plătesc niciodată taxe atât de mari. „Noi plătim maxim 5 milioane de lei pe lună taxele, într-o luna de iarnă şi apartamentul este de 100 de metri pătraţi. Noi avem centrală proprie şi cumulate, curent, apă şi gaz, cam atât plătim“, spune Alina Albu, o sibiancă ce locuieşte într-un alt cartier sibian.

Începe o anchetă
Reprezentanţii Primăriei Sibiu admit că facturile sunt mari şi spun că s-au demarat verificări pentru a vedea exact de ce sunt costurile la întreţinere atât de mari. „SC Urbana SA calculează taxele pentru aceste apartamente ANL, împărţind suma prevazută pe factura globală emisă de SC Energie Termică la citirile de pe contoare. SC Energie Termică împreună cu SC Urbana vor efectua verificări pentru a determina motivul acestor fluctuaţii în preţul apei calde“, spune Mirela Gligore, şef Serviciu Relaţii cu Presa, din cadrul Primăriei Sibiu. Oamenii nu ştiu ce să mai facă şi spun că fac rămân des cu restanţe, pentru că nu au cum să îşi achite datoriile.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe sibiu@adevarul.ro!

Click pe imaginea de mai jos pentru ultimele noutăţi de la Sibiu:

logo ads
Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite